22 Ιαν 2025
READING

Η σταδιακή αποψίλωση της ελληνικής αγοράς από μικρά σούπερ μάρκετ

4 MIN READ

Η σταδιακή αποψίλωση της ελληνικής αγοράς από μικρά σούπερ μάρκετ

Η σταδιακή αποψίλωση της ελληνικής αγοράς από μικρά σούπερ μάρκετ

H απορρόφηση των μικρών αλυσίδων από μεγαλύτερες είναι κάτι που εκ των πραγμάτων βρίσκεται αυτή την περίοδο σε εξέλιξη με διαρκείς κινήσεις στη σκακιέρα. Κάτι που εάν θέλετε θα μπορούσε να έχει συμβεί και νωρίτερα, ωστόσο δεν συνέβη διότι η πανδημία ανέκοψε σε ένα σημαντικό βαθμό τις πιέσεις που δέχονταν σε επίπεδο περιθωρίων κερδοφορίας όχι μόνο οι μικρές αλλά όλες οι αλυσίδες της ελληνικής αγοράς, φέρνοντας έσοδα και κερδοφορία στα ταμεία τους.

Το άνοιγμα της αγοράς και η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα θεωρήθηκε από πολλούς αναμενόμενο ότι θα έφερνε πολλούς από τους δραστηριοποιούμενους στο οργανωμένο λιανεμπόριο, αντιμέτωπους με την σκληρή πραγματικότητα. Και δεν αναφερόμαστε μόνο σε επιχειρήσεις που πιθανόν αντιμετώπισαν κλυδωνισμούς σε οικονομικό επίπεδο και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε πώληση της δραστηριότητάς τους, όπως συνέβη για παράδειγμα με τα 9 από τα συνολικά καταστήματα της τοπικής αλυσίδας SEP Markets Παπαδόπουλος, η οποία τα μεταβίβασε στον όμιλο Σκλαβενίτη. Για την ιστορία αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη αλυσίδα το 2021 παρουσίασε μείωση της τάξεως του 10% περίπου σε σχέση με το 2020. Έτσι, ο τζίρος της διαμορφώθηκε στα 15,778 εκατ. ευρώ, έναντι 17,63 εκατ. το 2020. Τα αποτελέσματα προ τόκων και φόρων ήταν ζημίες 726.846 ευρώ, έναντι κερδών 159.704 ευρώ το 2020.

Η εξαγορά της Γέγος από τον Σκλαβενίτη

Μία ακόμα κίνηση που έγινε μόλις πριν από λίγες ώρες και ακόμα δεν έχει προλάβει να στεγνώσει το μελάνι από τις υπογραφές των δύο μερών, ήταν και η απόκτηση τεσσάρων καταστημάτων από τον όμιλο Σκλαβενίτη στην οικογενειακή αλυσίδα Γέγος. Τα καταστήματα που απέκτησε ο Σκλαβενίτης βρίσκονται στο Πόρτο Ράφτη, στη Λούτσα και στο Μαρκόπουλο, ενώ εκτός συμφωνίας έμειναν τα καταστήματα σε Αργυρούπολη και Κερατέα. Τα τέσσερα αποκτηθέντα καταστήματα από τον Σκλαβενίτη στεγάζονται σε ιδιόκτητα ακίνητα των ιδιοκτητών της Γέγος, τα οποία θα μισθώνει ο πρώτος. Σε ό,τι αφορά τα άλλα δύο, που δεν συμπεριλαμβάνονται στη συμφωνία, στεγάζονται σε μισθωμένα σημεία πώλησης.

Ο Γέγος όμως κυρίως και πάνω απ’ όλα ήταν μία νοικοκυρεμένη επιχείρηση, με χρηστή οικονομική διαχείριση, τζίρο περί τα 19 εκατομμύρια ευρώ το 2021, με καθαρά κέρδη 719,5 χιλιάδες ευρώ και ταμειακά διαθέσιμα 1,18 εκατομμύρια ευρώ την ίδια χρονιά. Ωστόσο οι πιέσεις από την ενέργεια αλλά και η συνολική αύξηση του λειτουργικού κόστους και για τη συγκεκριμένη αλυσίδα, οδήγησε την τρίτη γενιά επιχειρηματιών που την διαχειρίζεται, να λάβει την μεγάλη απόφαση.

Ανάλογη περίπτωση υγιούς επιχείρησης ήταν και οι Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες. Η οποία στην πραγματικότητα κατατάσσεται στον μεσαίο χώρο των σούπερ μάρκετ, καθότι ο τζίρος της το 2022 θα άγγιζε και θα ξεπερνούσε πιθανότατα τα 100 εκατομμύρια ευρώ. H αλυσίδα τη στιγμή της εξαγοράς της από την ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός, κίνηση που ολοκληρώθηκε μέσα στη φετινή χρονιά, διατηρούσε ευρύ δίκτυο καταστημάτων μέσω franchise με περισσότερα από 300 σημεία, αλλά και περίπου 50 ιδιόκτητα καταστήματα με δημοσιευμένο τζίρο 94 εκατομμυρίων ευρώ το 2021.

Η εξαγορά της Market In στη Χίο

Στη διάρκεια του έτους όμως και η αλυσίδα Χαρά, η μεγαλύτερη τοπική αλυσίδα της Χίου με εννέα καταστήματα βγήκε επίσης από το προσκήνιο του οργανωμένου λιανεμπορίου, καθότι η Market In κατέθεσε πρόταση εξαγοράς της, η οποία βρήκε πρόσφορο έδαφος.  Τα 9 καταστήματα της χιώτικης επιχείρησης απέφεραν τζίρο 15,3 εκατομμύρια ευρώ (ισολογισμός 2021), ενώ τα κέρδη μετά από φόρους την ίδια χρονιά ήταν 52,95 χιλιάδες ευρώ. Τα Market In που την εξαγόρασαν είχαν κύκλο εργασιών 347 εκατομμύρια ευρώ και το 2021 ξεπέρασαν και το συγκεκριμένο κατώφλι πωλήσεων, βαδίζοντας ολοταχώς προς τα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Οι εξαγορές του Μασούτη

Σε ό,τι αφορά τον όμιλο των Χανίων ΣΥΝΚΑ, θυμίζουμε ότι εντός του 2022 δημιούργησε κοινή εταιρεία με τον Μασούτη, με τον δεύτερο να συστήνει ουσιαστικά μία εταιρεία με τζίρο σχεδόν 1,1 δισ. από τα 190 εκατομμύρια ευρώ του ΣΥΝΚΑ και τα  882 εκατομμύρια ευρώ του Μασούτη. Μέσα σε όλο αυτό το τοπίο ο Μασούτης εξαγόρασε και την αλυσίδα Δεναξάς των 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Στην περίπτωση της Δεναξάς, ο Μασούτης προχώρησε στην υπογραφή προσυμφώνου αγοράς και αποτέλεσε ουσιαστικά τον πρώτο λιανέμπορο που μπήκε στο νησί της Μυκόνου με δικό του εταιρικό κατάστημα, κίνηση που μπορεί να σηματοδοτήσει το άνοιγμα και άλλων καταστημάτων στον δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Εκεί, εκτός από τοπικές επιχειρήσεις όπως είναι η Flora Markets, που διατηρεί τρία καταστήματα με πλήρως διαφοροποιημένο κωδικολόγιο υψηλής προστιθέμενης αξίας, υφίστανται και καταστήματα franchise της ΑΒ Βασιλόπουλος, που λειτουργούν μέσω συνεργατών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.