23 Απρ 2024
READING

To Amazon Inspire “εμπνέει” το μέλλον του e-commerce

5 MIN READ

To Amazon Inspire “εμπνέει” το μέλλον του e-commerce

To Amazon Inspire “εμπνέει” το μέλλον του e-commerce

Το “Inspire” (στα ελληνικά “εμπνέω”) αποτελεί τη νέα λειτουργία εντός της εφαρμογής Amazon, η οποία στοχεύει να ωθήσει τους χρήστες της να αγοράσουν νέα προϊόντα, επιστρατεύοντας μια αγαπημένη συνήθεια των χρηστών: τη ροή βίντεο και εικόνων. Μάλιστα, με αυτή τη λειτουργία ο τεχνολογικός κολοσσός “ποντάρει” πως θα ανακτήσει την χαμένη του κυριαρχία.

Το τελευταίο διάστημα το Amazon περνάει δύσκολα, καθώς η επίδρασή του φαίνεται να εξασθενεί σε κάποιο βαθμό. Ανταγωνιστές όπως η Walmart και το Target έχουν κάνει πολλά για να καλύψουν το χαμένο έδαφος, ενισχύοντας το ηλεκτρονικό τους εμπόριο και αξιοποιώντας τα πολλά καταστήματά τους. Και οι ανεξάρτητοι retailers, συμπεριλαμβανομένων των βιβλιοπωλείων που αντιμετώπισαν για πρώτη φορά το Amazon ως νέο ανταγωνιστή όταν άνοιξε το πρώτο Amazon Books τον Νοέμβριο του 2015, έχουν επιβιώσει.

Στην πραγματικότητα, μετά την εκτίναξη που γνώρισαν κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας οι λιανικές πωλήσεις του Amazon, έφτασαν φέτος να παραπαίουν φέρνοντάς το στη δυσάρεστη θέση να επανεξετάζει τις δραστηριότητές του. Υπό τον νέο CEO, Andy Jassy, η εταιρεία έκλεισε τα περισσότερα από τα φυσικά καταστήματά της, εκτός από τα grocery shops Amazon Fresh. Παράλληλα, η επιστροφή των καταναλωτών στα φυσικά καταστήματα και ο περιορισμός των αγορών τους εξαιτίας του πληθωρισμού μείωσαν τις πωλήσεις του Amazon. Έτσι, η εταιρεία αποφάσισε να λάβει μέτρα για να αποφύγει τις μεγάλες οικονομικές απώλειες. Μεταξύ άλλων, εγκατέλειψε τα σχέδιά της για το άνοιγμα 42 νέων εγκαταστάσεων στις Η.Π.Α. και την Ευρώπη, ενώ σκοπεύει να κλείσει ή να ενοποιήσει κάποιες από τις 1.200 αποθηκευτικές εγκαταστάσεις που διαθέτει στην αμερικανική επικράτεια.

Διαβάστε ακόμα: Τα ρομπότ του Amazon αντεπιτίθενται

Την ίδια στιγμή που επενδύει σε ρομπότ και drones, μαζικές απολύσεις και πάγωμα προσλήψεων είναι γεγονός. Λέγεται, μάλιστα, ότι επανεξετάζει επιχειρηματικά εγχειρήματα με χαμηλή απόδοση, όπως η φωνητική βοηθός Alexa, η οποία φέρεται να μην έχει αποδώσει τον αναμενόμενο όγκο παραγγελιών από τους χρήστες.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η εταιρεία αποφάσισε να βασιστεί σε μία πετυχημένη συνταγή: το streaming e-commerce, παρουσιάζοντας την νέα της λειτουργία “Inspire”, που στην πραγματικότητα αποτελεί έναν συνδυασμό του TikTok και του Instagram. Πρόκειται για μία λειτουργία live streaming shopping, που βασίζεται σε φωτογραφίες και βίντεο από brands, influencers και απλών χρηστών. Μάλιστα, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μέχρι σήμερα ηλεκτρονικές αγορές, οι χρήστες μπορούν να αλληλεπιδράσουν μέσω των επισημάνσεων “μου αρέσει” και να ακολουθήσουν συνδέσμους που οδηγούν στα προϊόντα του Amazon που εμφανίζονται. Το “Inspire” θα διατεθεί μέσα στις επόμενες ημέρες σε επιλεγμένους χρήστες των Η.Π.Α. και σταδιακά θα ανοίξει για άλλες χώρες μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ στα σχέδια της εταιρείας είναι το Inspire να βρει πεδίο εφαρμογής και στην Ευρώπη.

Η λειτουργία του είναι πολύ απλή. Οι χρήστες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο “Inspire” μέσω ενός εικονιδίου λάμπας, που βρίσκεται στο κάτω μέρος της εφαρμογής. Εκεί επιλέγουν το θέμα για οποίο θα ήθελαν να δουν σχετικό περιεχόμενο, όπως κατοικίδια, παιχνίδια ή μακιγιάζ, αξιοποιώντας τη δυνατότητα εξατομίκευσης που τους δίνει η νέα υπηρεσία. Στη συνέχεια, η ροή βίντεο θα περιλαμβάνει τα προϊόντα που εναρμονίζονται με τις επιλογές τους. Όταν οι χρήστες βλέπουν ένα αντικείμενο στο “Inspire”, μπορούν να το αγοράσουν σε πραγματικό χρόνο στο Amazon, ενώ κλικάροντας σε ένα βίντεο ή μια φωτογραφία να δουν τις λεπτομέρειες του προϊόντος, συμπεριλαμβανομένων της μέσης βαθμολογίας με αστέρια και των κριτικών, των επιλογών χρώματος και στυλ και της τιμής, και στη συνέχεια να το προσθέσουν στο καλάθι τους.

Με την πάροδο του χρόνου, το “Inspire” θα μαθαίνει περισσότερα για τις προτιμήσεις ενός πελάτη μέσω των ενδιαφερόντων και της δέσμευσής του για να συνεχίσει να προσαρμόζει τη ροή του περιεχομένου που μπορεί να αγοραστεί. Εξάλλου το Amazon σχεδιάζει να προσθέσει περισσότερες δυνατότητες για αγορές και λειτουργικό περιεχόμενο, με στόχο να δημιουργήσει μια πιο καθηλωτική αγοραστική εμπειρία.

Διαβάστε ακόμα: Aγορές από το Twitter: Η πλατφόρμα δίνει έμφαση στο social commerce

Στο ίδιο πλαίσιο, το τμήμα του Amazon Ads προτείνει τα βίντεο ως λύση διαφημιστικής προβολής. Τα brands μπορούν να αξιοποιήσουν το νέο εργαλείο για να προσφέρουν καθηλωτικές διαφημίσεις βίντεο και να μετρούν την απόδοση της καμπάνιας με τυπικές μετρήσεις προβολής που χορηγεί το Amazon. Παράλληλα ανακοίνωσε ένα διευρυμένο δημόσιο πρόγραμμα beta για την υπηρεσία Video Builder, η οποία βελτιστοποιεί τη δημιουργία βίντεο για ψηφιακές καμπάνιες στην πλατφόρμα μέσω έτοιμων προτύπων. Το εργαλείο αυτό δίνει τη δυνατότητα στους διαφημιζόμενους να χρησιμοποιούν τις διαθέσιμες εικόνες προϊόντων για να δημιουργήσουν περιεχόμενο διαφήμισης σε λιγότερο από 10 λεπτά χωρίς επιπλέον κόστος.

Ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου φημολογείται ότι πειραματιζόταν με την νέα αγοραστική λειτουργία “Inspire” από τον περασμένο Αύγουστο, προκειμένου να ανταγωνιστεί επάξια δημοφιλείς εφαρμογές όπως το TikTok και το Instagram. Ήδη, η μητρική εταιρεία του TikTok, ByteDance, έχει τεράστια σχέδια για το livestreaming e-commerce το 2023. Η Douyin, η κινεζική έκδοση του TikTok, εμφανίζεται να έχει πουλήσει αγαθά αξίας 119 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω ζωντανών μεταδόσεων το 2021. Και η ByteDance πιστεύει ότι η τάση αυτή θα μεταφερθεί σύντομα στην αγορά της Δύσης.

Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία και οι άνθρωποι εξοικειώνονται με αυτή, η κυριαρχία του livestreaming e-commerce γίνεται όλο και πιο πιθανή. Μπροστά στη δυνατότητα των influencers να χρησιμοποιήσουν εργαλεία ζωντανού εμπορίου και να δημιουργήσουν μια ακόμη πολύτιμη ροή εσόδων, τα brands δεν θα μείνουν αμέτοχα. Μάλιστα, είναι πιθανό η τεχνολογική εξέλιξη να μην περιοριστεί μόνο στο e-commerce αλλά να μεταφερθεί και στα φυσικά καταστήματα, όπως απέδειξαν οι virtual βιτρίνες στην Νέα Υόρκη, καθώς οι εταιρείες θεωρούν ότι το video shopping είναι ένας δυνητικά ισχυρός τρόπος για να εμπλακούν και να δημιουργήσουν στους καταναλωτές συναισθήματα γύρω από τις μάρκες τους αλλάζοντας ριζικά το εμπόριο.

Με πληροφορίες από CSA | Marketing Dive

Photo: Amazon

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.