26 Απρ 2024
READING

Λειτουργούν πραγματικά οι γνωστοποιήσεις για το κλίμα;

4 MIN READ

Λειτουργούν πραγματικά οι γνωστοποιήσεις για το κλίμα;

Λειτουργούν πραγματικά οι γνωστοποιήσεις για το κλίμα;

Ο κόσμος πρέπει να μειώσει κατά το ήμισυ τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030 για να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Όμως, αντί να επιτευχθούν οι σημαντικοί περιορισμοί που απαιτούνται, τα τρέχοντα σχέδια ισοδυναμούν με αύξηση των εκπομπών κατά 10% έως το 2030, θέτοντας τον κόσμο σε τροχιά αύξησης της θερμοκρασίας κατά 2,5°C, σύμφωνα με νέα έκθεση του Ο.Η.Ε. για την κλιματική αλλαγή.

Η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί μελλοντικό πρόβλημα και οι επιπτώσεις της επηρεάζουν ήδη τους ανθρώπους, τις επιχειρήσεις και τις κοινωνίες. Φέτος σημειώθηκαν καταστροφικές πλημμύρες στο Πακιστάν και τις Φιλιππίνες, ξηρασίες και επισιτιστική κρίση στην Ανατολική Αφρική, καθώς και ακραίοι καύσωνες και πυρκαγιές στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Κίνα. 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις πλημμύρες σε εθνικό επίπεδο στη Νιγηρία. Το σημαντικότερο είναι ότι οι άνθρωποι που υποφέρουν περισσότερο είναι από τους πιο ευάλωτους στην κοινωνία, εκείνοι, δηλαδή, που έχουν κάνει τα λιγότερα για να συμβάλουν στην κλιματική αλλαγή.

Διαβάστε ακόμα: Μπορεί ένα videogame να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή;

Ως λύση, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (“SEC”) εξετάζει το ενδεχόμενο να απαιτήσει από τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες να προβαίνουν σε γνωστοποιήσεις σχετικά με τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα που αντιμετωπίζουν.

Ρεπουμπλικάνοι πολιτειακοί αξιωματούχοι έχουν απειλήσει να υποβάλουν μήνυση, ισχυριζόμενοι ότι οι ρυθμιστικές αρχές δεν έχουν την εξουσία να απαιτούν τέτοιες γνωστοποιήσεις. Καθώς η συζήτηση αναθερμαίνεται, αυτό που απουσιάζει παραδόξως είναι μια συζήτηση σχετικά με το κατά πόσον οι γνωστοποιήσεις επηρεάζουν πραγματικά την εταιρική συμπεριφορά.

Μια βασική παραδοχή των χρηματοοικονομικών γνωστοποιήσεων είναι ότι αυτό που μετριέται είναι πιο πιθανό να αντιμετωπιστεί – ισχύει όμως ότι οι εταιρείες που γνωστοποιούν πληροφορίες για την κλιματική αλλαγή μειώνουν πράγματι το ανθρακικό τους αποτύπωμα;

Αν και η δημοσιοποίηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κινείται προς την κατεύθυνση αυτή, δεν αρκεί από μόνη της για να εξασφαλίσει ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου των εταιρειών θα μειωθούν. Γιατί υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ των εταιρειών που ανακοινώνουν φιλόδοξα σχέδια για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της περιορισμένης παρακολούθησής τους και σε ένα λεπτομερές σχέδιο που απαιτείται για να έχουν πιθανότητες να επιτύχουν τους στόχους τους.

Την ίδια στιγμή, δεν είναι λίγες οι εταιρείες που τη χρησιμοποιούν για να επιτρέψουν το greenwashing. Ο όρος greenwashing περιγράφει τις περιπτώσεις στις οποίες  οι δεσμεύσεις για τη βιωσιμότητα μιας επιχείρησης είναι στην πραγματικότητα ψευδείς και παραπλανητικές και έχουν ως σκοπό να πείσουν το κοινό ότι τα προϊόντα, οι στόχοι και οι πολιτικές της είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

Ωστόσο η όποια αποκάλυψη δεν σημαίνει πάντα λιγότερο άνθρακα. Παρόλο που η δημοσιοποίηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα συχνά προβάλλεται ως δείκτης εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, τα στοιχεία δείχνουν μια διαφοροποιημένη ιστορία. Μόνο το 1% των εταιρειών που υποβάλλουν δεδομένα σχετικά με την κλιματική αλλαγή στην αναγνωρισμένη πλατφόρμα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού CDP – που έχει έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία, την Ινδία, την Κίνα, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ- παρέχουν στους επενδυτές τις πληροφορίες που χρειάζονται για να αξιολογήσουν εάν έχουν ένα αξιόπιστο σχέδιο για τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Το CDP έχει αναδειχθεί ως η μεγαλύτερη δεξαμενή περιβαλλοντικών δεδομένων στον κόσμο που υποβάλλονται σε εθελοντική βάση από εταιρείες, οι οποίες βρίσκονται υπό πίεση από τους μετόχους τους να αποκαλύψουν τα σχέδιά τους για τη μετάβαση σε ένα μέλλον με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα.

Διαβάστε ακόμα: Η “πράσινη” τεχνολογία έχει τη λύση για την κλιματική αλλαγή

Μάλιστα, οι εταιρείες που γνωστοποίησαν προληπτικά τις εκπομπές τους στο CDP μείωσαν κατά μέσο όρο την ένταση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε επίπεδο οντότητας κατά ένα τουλάχιστον μέτρο: τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης. Αυτό σημαίνει ότι καθώς μια εταιρεία αυξάνεται σε μέγεθος, εκτιμάται ότι μειώνει το αποτύπωμα άνθρακα της ανά εργαζόμενο. Κάτι που πάλι όμως δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε μείωση των συνολικών εκπομπών άνθρακα μιας εταιρείας.

Η συνεργασία είναι το κλειδί. Η συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων, καθώς και μεταξύ κυβερνήσεων και επιχειρήσεων. Σύμφωνα με έρευνα του Reuters, ο κόσμος θα μπορούσε να δει μείωση των εκπομπών κατά 10% εάν εργάζονταν όλοι προς την ίδια κατεύθυνση. Η τιμολόγηση των αρνητικών επιπτώσεων του άνθρακα, οι άφθονες επενδύσεις στην καινοτόμο “πράσινη” τεχνολογία και οι συνεπείς και συγκρίσιμες γνωστοποιήσεις σχετικά με το κλίμα, είναι μερικά μόνο από τα εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε την την οικονομία μας πιο “πράσινη”.

Με πληροφορίες από The Fashion Law

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.