19 Απρ 2024
READING

Γιατί το brand loyalty είναι δύσκολο για τη Gen Z

3 MIN READ

Γιατί το brand loyalty είναι δύσκολο για τη Gen Z

Γιατί το brand  loyalty είναι δύσκολο για τη Gen Z

Η Gen Z είναι η μεγαλύτερη, η πιο ποικιλόμορφη και η ταχύτερα αναπτυσσόμενη καταναλωτική ομάδα στον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, που ο κόσμος του retail “διψά” για την αφοσίωσή της. Όσο μεγαλώνει αυτή η γενιά, η αγοραστική της δύναμη γίνεται όλο και μεγαλύτερη, όπως και η επιρροή της στην απόδοση των brands.

Όμως, η Gen Z είναι δύσκολο να αφοσιωθεί. Τα παραδοσιακά προγράμματα επιβράβευσης δεν απευθύνονται σε αυτήν. Καθώς οι Gen Z-ers έχουν μεγαλώσει με την τεχνολογία, περιμένουν από τις μάρκες να δώσουν λύσεις στα προβλήματά τους σε μια ψηφιακή μορφή που μπορούν να πάρουν μαζί τους οπουδήποτε. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θέλουν οι ανταμοιβές τους να είναι επίσης ψηφιακές.

Διαβάστε ακόμα: Η Gen Z θεωρεί τον εαυτό της συνδημιουργό των brands

Η γενιά αυτή αλληλεπιδρά με τις μάρκες σε όλα τα κανάλια: στο διαδίκτυο, στις εφαρμογές, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα καταστήματα. Πράγμα που σημαίνει ότι τα brands πρέπει να εφεύρουν ένα πολυκαναλικό πρόγραμμα επιβράβευσης για να ευχαριστήσουν και να εκπλήξουν τα νεαρά αυτά μέλη τους με ανταμοιβές που τους κάνουν να αισθάνονται σαν VIP.

Για παράδειγμα, το πρόγραμμα πιστότητας της Vans, Vans Family, εκπλήσσει τα μέλη με πακέτα, τα οποία περιλαμβάνουν αθλητικά παπούτσια ενώ τα μέλη μπορούν να έχουν αποκλειστική και πρώιμη πρόσβαση σε προϊόντα. Τα μέλη μπορούν εύκολα να διαχειρίζονται τη συνδρομή τους μέσω της εφαρμογής, η οποία τους επιτρέπει να παρακολουθούν τους πόντους και να εξαργυρώνουν τις ανταμοιβές τους, διατηρώντας τον έλεγχο στα χέρια τους.

Μάλιστα η Vans έχει δηλώσει ότι αυτό το πρόγραμμα πιστότητας τη βοήθησε να αυξήσει τα μέλη της σε 12 εκατομμύρια μέσα σε μόλις 2 χρόνια. Έχει επίσης παρατηρήσει αύξηση των δαπανών των μελών πιστότητας σε σχέση με τα μη πιστά μέλη, με το loyalty program της να είναι υπεύθυνο για περισσότερα από τα μισά της έσοδα.

Οι καταναλωτές της Gen Z καθορίζονται περισσότερο από τις αξίες τους και θέλουν οι μάρκες να είναι μέρος της αλλαγής που θέλουν να δουν στον κόσμο. Για αυτούς το να είναι ένα brand αυθεντικό και να έχει έναν συγκεκριμένο σκοπό, είναι συχνά ο καθοριστικός παράγοντας για το αν αξίζει την προσοχή τους. Αφοσιώνονται, για παράδειγμα, σε εταιρείες με φιλανθρωπικό έργο ή ενδιαφέρονται έμπρακτα για το περιβάλλον. Brands όπως η H&M έχουν ενσωματώσει αυτές τις αξίες στα προγράμματα επιβράβευσης πελατών τους. Στο πλαίσιο αυτό το loyalty program της σουηδικής αλυσίδας fast fashion επιβραβεύει τους πελάτες για αγορές από τη συλλογή Conscious, που είναι οι πιο βιώσιμες επιλογές της.

Διαβάστε ακόμα: Πώς κερδίζεται η αφοσίωση της Gen Z

Τι άλλο κάνει τη νέα γενιά καταναλωτών να ξεχωρίζει; Ακριβώς αυτό: ότι λατρεύει να είναι ξεχωριστή. Οι Gen Z-ers εξάλλου λατρεύουν την ατομικότητα. Είναι όλοι διαφορετικοί και έχουν εξειδικευμένα ενδιαφέροντα που τους κάνουν να ξεχωρίζουν μεταξύ τους. Σύμφωνα, μάλιστα, με μία έρευνα της εταιρείας Wunderman Thompson Intelligence, το 60% της Gen Z πιστεύει ότι οι μάρκες από τις οποίες επιλέγουν να κάνουν τις αγορές τους, εκφράζουν το ποιοι είναι. Δεν είναι τυχαίο ότι το 77% δεν θέλει να μπαίνει σε καλούπια.

Στις μέρες μας, προκειμένου οι μάρκες να απευθύνονται με επιτυχία στη νέα γενιά, οφείλουν να εξελίσσονται πέρα από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους και να αντικατοπτρίζουν τον τρόπο ζωής των καταναλωτών τους. Τα brands μπορούν να καλλιεργήσουν πιο πιστούς πελάτες σκεπτόμενα πέρα από τους πεπερασμένους πόντους και τις ανταμοιβές που μέχρι πρότινος εξέφραζαν την πιστότητα, αλλά απευθυνόμενα στους καταναλωτές σε ένα πολύ πιο ανθρώπινο επίπεδο και σκεπτόμενα το brand loyalty ως μια σχέση μεταξύ επιχείρησης και πελατών.

Με πληροφορίες από Retail Dive

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.