26 Απρ 2024
READING

Γιατί η ηλεκτροκίνηση θα κυριαρχήσει και στο leasing

4 MIN READ

Γιατί η ηλεκτροκίνηση θα κυριαρχήσει και στο leasing

Γιατί η ηλεκτροκίνηση θα κυριαρχήσει και στο leasing

Η παγκόσμια αγορά ηλεκτρικών οχημάτων αναπτύσσεται συνεχώς και οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο ενθαρρύνουν τη βιομηχανία, μέσω επιδοτήσεων και κανονισμών. Ωστόσο, η μεγάλη αλλαγή βασίζεται στην αλλαγή της νοοτροπίας των ίδιων των οδηγών, οι οποίοι δείχνουν εμπράγματα την προτίμησή τους προς τα EVs. Και αυτό φαίνεται πως πυροδοτεί τη ζήτηση και στο leasing.

Σε μία εποχή όπου τα δεδομένα και οι ισορροπίες έχουν αλλάξει, δίνοντας έμφαση στη βιωσιμότητα, το 2022 θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί ως το έτος με τη μεγαλύτερη στροφή προς την ηλεκτροκίνηση. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν ενταχθεί στην αγορά με απώτερο σκοπό τόσο να μεταμορφώσουν την αυτοκινητοβιομηχανία όσο και να συμβάλουν στην αισθητή μείωση των εκπομπών του διοξειδίου άνθρακα και του αποτυπώματός τους στο περιβάλλον. Στις σύγχρονες κοινωνίες η έννοια του mobility έχει αλλάξει αρκετά, κυρίως προς το καλύτερο. Αποτελεί πλέον ζωτικής σημασίας ειδικά για τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου οι εκπομπές ρύπων, η συμφόρηση και η ασφάλεια αναδεικνύονται πλέον σε μείζονα ζητήματα, να καταβάλουν τη δική τους προσπάθεια για να βελτιώσουν την αγορά της αυτοκινητοβιομηχανίας. 

Ωστόσο, η αλλαγή αυτή δεν αφορά μόνο την αγορά αλλά και το leasing αυτοκινήτων. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα εντοπίζεται ήδη στα τέλη του 2020, όταν η ALD Automotive, η γαλλική εταιρεία leasing και θυγατρική της Société Générale, όρισε ως στόχο το 30% των νέων αυτοκινήτων έως το 2025 να είναι ηλεκτροκίνητα – ένας στόχος που φαινόταν πολύ δύσκολος, επειδή το 2019 μόνο 1 στα 200 νέα οχήματά της ήταν EV ή υβριδικό.

Διαβάστε επίσης: VW: Η παραγωγή μπαταριών για τα ηλεκτροκίνητα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρώπη

Η εταιρεία κατάφερε όχι μόνο να φτάσει αλλά και να ξεπεράσει τον στόχο της μόλις σε ένα χρόνο. Έθεσε, λοιπόν, έναν ακόμη σκοπό: περίπου το 50% των νέων οχημάτων της να είναι είτε EV είτε υβριδικά μοντέλα μέχρι το 2025, καθώς οι πιέσεις των εταιρειών για επιλογές μηδενικών εκπομπών για την επίτευξη των στόχων ESG συνεχίζουν να αυξάνονται.

Η ALD είναι απλώς μία από τις πολλές εταιρείες leasing, που έχουν παρατηρήσει αυξημένη ζήτηση ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία του κλάδου, η χρήση αυτοκινήτων leasing έχει αυξηθεί, καθώς οι λιανικές πωλήσεις έχουν μειωθεί – το ποσοστό των αυτοκινήτων που αγοράζονται στην Ευρώπη μειώθηκε στο 45% το 2021 έναντι 55% το 2020. Έτσι, εταιρείες όπως η ALD, η οποία αντικαθιστά ολόκληρο τον στόλο της κάθε 42 μήνες, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αυτοκινητοβιομηχανία, αγοράζοντας εκατομμύρια οχήματα παγκοσμίως και συμβάλλοντας στη διαμόρφωση του μέλλοντος της αγοράς μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Ωστόσο, η πίεση των πελατών στις εταιρείες leasing εντείνει και την πίεση στην αυτοκινητοβιομηχανία να αφαιρέσει τον άνθρακα και άλλα επιβλαβή υλικά από τις εφοδιαστικές αλυσίδες τους.

Οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες αγωνίζονται για να εξασφαλίσουν προμήθειες μπαταριών, αλλά η εύρεση αρκετών πρώτων υλών μπαταρίας, όπως λίθιο, νικέλιο, μαγγάνιο ή κοβάλτιο μπορεί να είναι μεγαλύτερο πρόβλημα. Σύμφωνα με την έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, οι ανάγκες λιθίου θα εξαπλασιαστούν έως το 2030, φθάνοντας τους 500 κιλοτόνους, απαιτώντας το άνοιγμα 50 νέων ορυχείων. Την ίδια στιγμή που εταιρείες όπως η ALD επεκτείνουν τον στόλο τους, στην Αφρική και σε ορισμένα μέρη της Ασίας και της Ευρώπης, εταιρείες εκτός της αγοράς της αυτοκινητοβιομηχανίας αλλά με μεγάλες ανάγκες αυτοκίνησης, όπως η φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca, βρίσκονται αντιμέτωπες με μια πρωτοφανή έλλειψη διαθέσιμων EVs ή υβριδικών μοντέλων. Μέχρι σήμερα περίπου το 58% του παγκόσμιου στόλου της AstraZeneca ανήκει στην κατηγορία των EVs, των υβριδικών ή των plug-in υβριδικών.

Διαβάστε επίσης: Ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη: πού οφείλεται, τι έρχεται

Ο στόλος της AstraZeneca, για παράδειγμα, αντιπροσωπεύει λίγο λιγότερο από το 17% των εκπομπών της. Στη γερμανική εταιρεία παραγωγής γεωργικών και φαρμακευτικών προϊόντων Bayer, ο στόλος της αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 5% των εκπομπών της, γι’ αυτό στοχεύει το 30% του παγκόσμιου στόλου της να αποτελείται από 26.000 ελαφρά φορτηγά, SUV και sedan να είναι ηλεκτρικά μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Τα επιβατικά και τα επαγγελματικά οχήματα είναι μακράν η μεγαλύτερη κατηγορία κερδοφόρων οχημάτων στην αγορά leasing της Ευρώπης. Σύμφωνα με τον όμιλο της βιομηχανίας Leaseurope, το 2020 οι μισθώσεις νέων οχημάτων ανήλθαν συνολικά σε 244 δισεκατομμύρια ευρώ που αποτελεί το 69% του συνόλου των μισθώσεων εξοπλισμού. Ενώ μέχρι το 2030, το 40%-60% των 1,5 εκατομμυρίων οχημάτων που διαχειρίζεται η Element Fleet Management Corp με έδρα το Τορόντο – το 75% των οποίων κυκλοφορούν στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά- θα είναι πλήρως ηλεκτρικά καθώς οι επιχειρήσεις επιδιώκουν να εναρμονιστούν με του στόχους ESG που έχουν θέσει.

Με πληροφορίες από Reuters

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.