Η Coca-Cola εκφράζεται με συναισθηματισμό στο περιεχόμενο

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Άη-Βασίλης ή Santa Claus ή Saint Nicholas ή όπως αλλιώς τον αποκαλούν σε διάφορες χώρες του κόσμου, οφείλει τόσο τη δημοφιλία του όσο και την ίδια του την εικόνα στην Coca-Cola. Κάθε Χριστούγεννα, εξάλλου, φοράει τα γιορτινά της με κάθε τρόπο. Μόνο που φέτος, η ομάδα marketing της εταιρείας αποφάσισε να προσθέσει άλλη μία χριστουγεννιάτικη παράδοση στην ποπ κουλτούρα της. Τις ταινίες. 

Η κίνηση της αμερικανικής πολυεθνικής φέρνει έναν χολιγουντιανό αέρα στο πεδίο του ούτως ή άλλως πετυχημένου marketing σχεδιασμού της. Η Coca-Cola σε συνεργασία με εταιρεία παραγωγής Imagine Entertainment δημιούργησε τρεις διαφορετικές και ιδιαίτερες ταινίες, οι οποίες αποτελούν συνέχεια της πλατφόρμας “Real Magic”, που κυκλοφόρησε πρώτη φορά πέρσι στο πλαίσιο της ανανεωμένης πλατφόρμας του εμπορικού της σήματος. Ο αρχικός της στόχος να ξεφύγει η επικοινωνία της από τα στενά πλαίσια της παραδοσιακής διαφήμισης στη γραμμική τηλεόραση και να δημιουργηθούν περισσότερο εμπειρίες για τους καταναλωτές, δρομολογείται τώρα αλλιώς.

Διαβάστε ακόμα: Η Coca-Cola θα βάζει την μπύρα στα ποτήρια των Ελλήνων

Η κινηματογραφική της ανθολογία υπό τον τίτλο “Christmas Always Finds Its Way” δεν περιλαμβάνει τις τυπικές χριστουγεννιάτικες ταινίες-διαφημίσεις, που σε λίγα λεπτά παρουσιάζουν μία οικογένεια ή δύο άτομα να πρωταγωνιστούν σε μία μελό ιστορία σε ένα χιονισμένο τοπίο υπό την συνοδεία συγκινητικής μουσικής. Αντιθέτως, μάλιστα, οι ταινίες αυτές δεν είναι καν διαφημίσεις. Έχουν περιεχόμενο και υπόθεση που βασίζεται σε σενάριο διαφορετικό για κάθε ταινία, με άλλους αφηγητές αλλά ένα κοινό θέμα, αυτό της ανθρώπινης σύνδεσης.

Η ισπανική “Alma” διαδραματίζεται σε μια πόλη του Μεξικού που φημίζεται για την παραγωγή χριστουγεννιάτικων διακοσμήσεων και ύστερα από μια παρατεταμένη περίοδο κάμψης, καταφέρνει να αναβιώσει το εποχικό της πνεύμα. Στην γαλλική ταινία “Les Petits Mondes De Noël” το σκηνικό μεταφέρεται στο Παρίσι και εξιστορεί τη ρομαντική ιστορία ενός αποξενωμένου ζευγαριού που ανακαλύπτει ξανά τη μεταξύ τους χημεία, όσο εργάζονται σε γειτονικά καταστήματα. Ενώ η “Christmas Bites”, η μόνη στην αγγλική γλώσσα, στρέφεται στην κωμωδία, περιγράφοντας τις περιπέτειες ενός βρικόλακα που συναντά τους γονείς της κοπέλας του για πρώτη φορά – μαζί με τον αντίπαλό του, τον Άγιο Βασίλη.

Και οι τρεις ταινίες εστιάζουν λιγότερο στο προϊόν για να δώσουν έμφαση στην ψυχαγωγική αξία και στον συναισθηματισμό. Το μοναδικό στοιχείο που κάνει τους θεατές να συνειδητοποιούν ότι η Coca-Cola βρίσκεται πίσω από την συγκεκριμένη παραγωγή, είναι ότι κάποιος από τους ήρωες καταναλώνει κάποιο απο τα προϊόντα της.

Η καινοτομία δεν αφορά μόνο την είσοδο της πολυεθνικής στην κινηματογραφική παραγωγή λόγω εορταστικής περιόδου και την έναρξη μιας νέας παράδοσης. Αλλά κυρίως το κανάλι μέσω του οποίου προβάλλονται. Γιατί οι ιστορίες αυτές απευθύνονται σε ένα exclusive κοινό σε όλο τον κόσμο, τους συνδρομητές του Amazon Prime, καθώς θα προβληθούν μόνο εκεί, τουλάχιστον στην αρχή. Με αυτόν τον τρόπο η εταιρεία προσπαθεί να προσεγγίσει το κοινό του streaming, κάνοντάς τους υποσυνείδητα να νιώσουν ξεχωριστοί και εκλεκτοί.

Στο πλαίσιο συνεργασίας της Coca-Cola με το Amazon για τη φιλοξενία των τριών αυτών ταινιών, ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου εφάρμοσε μια σειρά από διαφορετικές τακτικές προώθησης για την ευαισθητοποίηση του κοινού. Οι θυγατρικές του Fire TV και IMDb ενισχύουν την κυκλοφορία τους μέσω επώνυμου περιεχομένου, ενώ οι συσκευασίες Amazon Fresh φέρουν ανάλογα διακριτικά που παραπέμπουν στις ταινίες αυτές. Όπως και το Twitch, η υπηρεσία ζωντανής ροής της εταιρείας, που ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει μια σειρά από live events στον ευρωπαϊκό χώρο.

Διαβάστε επίσης: Οι καταναλωτές επιθυμούν πιο βιώσιμα Χριστούγεννα

Το Amazon έχει εμπλουτίσει τις δυνατότητες προβολής των μεγάλων brands για την υπηρεσία Prime Video, με τη διαφήμιση να αναδεικνύεται σε κυρίαρχο μοχλό ανάπτυξης. Το πείραμα της Coca-Cola με την τριλογία “Christmas Always Finds Its Way” καταδεικνύει πώς τα brands με μεγάλο budget για σκοπούς marketing μπορούν να ενεργοποιηθούν στην πλατφόρμα χωρίς να χρειάζεται να βασίζονται σε διαφημίσεις, αλλά αποκλειστικά στο περιεχόμενο. Αυτή η τακτική αποτελεί παράδειγμα των αυξανόμενων ευκαιριών για τη δημιουργία νέων μορφών ψυχαγωγικού περιεχομένου και την προσέλκυση κοινού με βελτιωμένους τρόπους και εμπειρίες.

Μπορεί να είναι η πρώτη φορά που η Coca-Cola φτιάχνει ταινίες, όμως δεν είναι η πρώτη που η αποκλειστικότητα αποτελεί στοιχείο της στρατηγικής της. Χαρακτηριστικά, η εταιρεία είχε λανσάρει πέρυσι μία σειρά limited edition αναψυκτικών με ιδιαίτερη γεύση που στόχο είχαν οι καταναλωτές της που θα τα επέλεγαν να νιώσουν τη μοναδικότητά τους. Την ίδια στιγμή η πολυεθνική εταιρεία ενίσχυσε την έντονη δραστηριότητά της στο κόσμο του gaming και στο Fortnite, λανσάροντας ένα ψηφιακό αναψυκτικό μόνο για τους χρήστες της.

Το όραμα των καμπανιών της Coca-Cola είναι να δημιουργήσει διαχρονικά περισσότερες ατομικές στιγμές εναρμονισμένες με τα σημεία πάθους των ανθρώπων και την κουλτούρα τους, επικαλούμενη το συναίσθημα και ενίοτε το χιούμορ. Η επιλογή της πλατφόρμας streaming του Amazon Prime Video, μόνο τυχαία δεν φαίνεται. Το τμήμα πωλήσεων διαφημίσεων της Amazon ανακοίνωσε αυξήσεις κατά 25% το τρίτο τρίμηνο, την ίδια στιγμή που και άλλοι streamers καλωσορίζουν τις διαφημίσεις για να δημιουργήσουν περισσότερα έσοδα σε μια κατακερματισμένη αγορά. Το Netflix κυκλοφόρησε το τα πρώτα του διαφημιστικά πακέτα τον Νοέμβριο, ενώ πριν από λίγες ημέρες την ίδια πρακτική εφάρμοσε και το Disney+.

Με πληροφορίες από CNN

Photo: Coca-Cola