24 Απρ 2024
READING

Ο ενάρετος επιχειρηματικός κύκλος της οικογένειας Σαράντη με πάνω από 90 χρόνια στα καλλυντικά

5 MIN READ

Ο ενάρετος επιχειρηματικός κύκλος της οικογένειας Σαράντη με πάνω από 90 χρόνια στα καλλυντικά

Ο ενάρετος επιχειρηματικός κύκλος της οικογένειας Σαράντη με πάνω από 90 χρόνια στα καλλυντικά

O ενάρετος επιχειρηματικός κύκλος της οικογένειας Σαράντη, η οποία αυτή τη στιγμή έχει τζίρο πάνω από τα 400 εκατομμύρια ευρώ (408,2 εκατομμύρια ευρώ το 2021), ξεκίνησε επί της ουσίας πριν από 92 χρόνια. Ο παππούς των σημερινών επικεφαλής της επιχείρησης, αδελφών Γρηγόρη και Κυριάκου Σαράντη ήταν εκείνος που δημιούργησε ένα κατάστημα πώλησης καλλυντικών στην Κωνσταντινούπολη το 1930. Και ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο σηματοδότησε την είσοδο της οικογένειας στον κλάδο που αργότερα έμελλε να μεσουρανήσει, αποτελώντας σήμερα έναν από τους σημαντικότερους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας. 

Η επιστροφή στην Ελλάδα

Το εμπόριο στα πρώτα χρόνια δραστηριότητας της οικογένειας ανθεί, καθότι η Τουρκία μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους και τη Μικρασιατική Εκστρατεία έμεινε μακριά από περιβάλλον συγκρούσεων, γεγονός που ευνόησε την ανάπτυξη της επιχειρηματικής ισχύος της με επίκεντρο το εμπόριο των καλλυντικών. Ωστόσο οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που ακολούθησαν και ο σταδιακός διωγμός των Ελλήνων από την Κωνσταντινούπολη το 1955, οδήγησαν την οικογένεια να επιστρέψει λίγο αργότερα στην Ελλάδα. 

Διατηρώντας μάλιστα ένα μέρος της περιουσίας στην κατοχή της, η οικογένεια Σαράντη ξεκινά εκ νέου να στήνει την δραστηριότητά της, αυτή τη φορά στην Ελλάδα. Μεγαλύτερη βαρύτητα δίνεται στα καταναλωτικά αγαθά και κυρίως σε προϊόντα ατομικής περιποίησης και υγιεινής αλλά και στα καλλυντικά. 

Τα πρώτα ιδιοπαραγόμενα καλλυντικά

Το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής στην Ελλάδα για ιδιοπαραγόμενα καλλυντικά υπό τις μάρκες Prosar και Clochard δημιουργήθηκε το 1965. Στη δεκαετία που ακολούθησα η εταιρεία προχώρησε στη σύναψη αρκετών συμφωνιών με σημαντικούς οίκους του εξωτερικού στον τομέα των καλλυντικών. Από αυτές ξεχώρισε τότε η συνεργασία με την Estee Lauder Companies. 

Το 1994 ήρθε η είσοδος της επιχείρησης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κίνηση που έδωσε τα απαιτούμενα κεφάλαια και συνέβαλε κατά το μέγιστο στην γιγάντωση του ομίλου. Την ίδια περίοδο κινήσεις που έφεραν μεγαλύτερη ανάπτυξη στον τομέα των καλλυντικών προϊόντων αλλά και στα προϊόντα φροντίδας σπιτιού με γνωστές μάρκες και εξαγορές εταιρειών όπως οι Sanitas, Afroso, Camel, εδραίωσαν ακόμα περισσότερο την ισχύ του ομίλου. Σταδιακά ξεκινάει η επέκταση στα Βαλκάνια και στη συνέχεια στην Κεντρική Ευρώπη. Το 1999 δημιουργείται το καινούργιο εργοστάσιο του ομίλου Σαράντη σε συνδυασμό με μεγάλους χώρους αποθήκευσης και κέντρο διανομής. Με το πέρασμα του χρόνου μάλιστα αρχίζει να μεγαλώνει ακόμα περισσότερο στο εξωτερικό. 

Η σύμπραξη με την Estee Lauder Hellas – H εξαγορά των Ava και Noxzema

Κίνηση που ενίσχυσε ακόμα περισσότερο την εξωστρέφεια και τη δυναμική του ομίλου στο εξωτερικό ήταν η σύμπραξη με την Estee Lauder Hellas το 2002 και η εξαγορά της εταιρείας προϊόντων οικιακής φροντίδας, Pack Plast στην Πολωνία. Αμέσως μετά ο όμιλος συστήνει θυγατρικές εταιρείες σε Ρουμανία, Ουγγαρία αλλά και στην Τσεχία, ενώ εξαγοράζει την Kolastyna πολωνικής προέλευσης μάρκα. Η ανάπτυξη όμως δεν σταμάτησε εκεί. Γιατί το 2015 κάνει μία ακόμα κίνηση με την οποία ο όμιλος ενισχύει ακόμα περισσότερο το εκτόπισμά του. Ο λόγος για την εξαγορά των μαρκών Ava και Noxzema από την Procter&Gamble αλλά και για τη συμφωνία διανομής της σειράς προϊόντων Wash&Go. 

Σε μία από τις σπάνιες ομολογουμένως συνεντεύξεις του παλαιότερα, ο Κυριάκος Σαράντης, είχε παραδεχτεί πως το γεγονός ότι ο πατέρας τους όντας επικεφαλής της επιχείρησης, είχε την γενική εποπτεία, με αποτέλεσμα να μην ασχολείται με την καθημερινότητα της επιχείρησης αλλά με τη μεγάλη εικόνα της, ήταν και ο βασικός λόγος που έδωσε σε εκείνον και τον αδελφό του, Γρηγόρη, την δυνατότητα να διερευνήσουν και να ανακαλύψουν τις δικές τους δυνάμεις και δυνατότητες. 

Αναφερόμενος μάλιστα στις εξαγορές που έκανε στα πρώτα χρόνια της διαδρομής της η εταιρεία, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του: «Αναλογιζόµενος τι κάναµε τότε, απορώ. Η εταιρεία ήταν υπερδανεισµένη και τα επιτόκια πολύ υψηλά εκείνη την εποχή, οπότε τέτοιες κινήσεις ήταν υψηλού ρίσκου. Θυµάµαι ότι πληρώναµε το 12% των πωλήσεων για την εξυπηρέτηση των τόκων».

Κύριο συστατικό επιτυχίας η ιδιοπαραγωγή 

Εάν κανείς θελήσει να μάθει ένα από τα συστατικά της επιτυχίας, εκτός από την ικανότητα διαχείρισης των πραγμάτων και της επιχειρηματικής δραστηριότητας, τις εξαγορές που έγιναν μέσα στα χρόνια, τη συνεργασία με μεγάλους οίκους του εξωτερικού ή και πολλά ακόμα στοιχεία, ιδιαίτερα σημαντικό ήταν το γεγονός ότι ο όμιλος κατάφερε να δημιουργήσει δικές του μάρκες μέσω της ιδιοπαραγωγής. Tέτοιες περιπτώσεις αποτελούν οι μάρκες Sanitas, Τeza, Camel, Carroten, Bioten, Orzene, STR8, BU, C-THRU. 

Iστορικής σημασίας αν και αναμενόμενη εξέλιξη αποτέλεσε το καλοκαίρι του 2022 η πώληση του 49% της συμμετοχής του ομίλου Σαράντη στην ELCA, κοινοπραξία που διατηρούσε με την Estée Lauder από το 2001, με αντικείμενο την πώληση και διανομή προϊόντων ομορφιάς σε Ελλάδα, Κύπρο, Ρουμανία και Βουλγαρία. Κίνηση που ουσιαστικά οδηγεί τον όμιλο στη νέα του εποχή μετά από πολυετή συνεργασία με τον όμιλο Estee Lauder. Πλέον καλείται να αναζητήσει τα επόμενά του βήματα και να κάνει κινήσεις ή και εξαγορές που θα διευρύνουν ακόμα περισσότερο το εκτόπισμά του, αναζητώντας τις κατάλληλες ευκαιρίες όταν αυτές παρουσιάζονται στο διάβα του. 

Στο φετινό εννεάμηνο οι πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν κατά 9,95% και ανήλθαν σε 327,27 εκατ. ευρώ από 297,64 εκατ. ευρώ που είχαν διαμορφωθεί κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο. H ανάπτυξη για τον μεγαλύτερο ελληνικό όμιλο καλλυντικών και ειδών περιποίησης σπιτιού στην Ελλάδα συνεχίζεται απρόσκοπτα. Μάλιστα έχει καταφέρει πλέον το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητάς του να σχετίζεται με πωλήσεις στο εξωτερικό. Κάτι που φάνηκε και στο φετινό εννεάμηνο όπου οι πωλήσεις σε ξένες χώρες ήταν 213,5 εκατομμύρια ευρώ από 191,87 εκατομμύρια ευρώ την περσινή χρονιά. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.