20 Απρ 2024
READING

Ποιες είναι οι τάσεις στο marketing

7 MIN READ

Ποιες είναι οι τάσεις στο marketing

Ποιες είναι οι τάσεις στο marketing

Το 2022 αποδείχθηκε μία έντονη χρονιά με τις εξελίξεις στον κόσμο των social media να έχουν συνταράξει τον επιχειρηματικό κόσμο: η ανάδειξη του TikTok ως η πιο δημοφιλής εφαρμογή, η μετονομασία της μητρικής του Facebook σε Meta, η είσοδος του metaverse στη ζωή μας, η μεγαλύτερη εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης και η μεγαλύτερη προσοχή που δόθηκε στο ζήτημα της πρόσβασης στα προσωπικά δεδομένα.

Όλα αυτά άνοιξαν το δρόμο για νέες ευκαιρίες και πεδία δραστηριότητας των brands. Οι αλλαγές αυτές δεν θα μπορούσαν παρά να επηρεάσουν άμεσα τον τομέα της διαφήμισης, διαμορφώνοντας μια σειρά από νέες τάσεις στο digital marketing με μεγάλη δυναμική και για τη νέα χρονιά. Ποιες είναι όμως οι μεγαλύτερες αλλαγές που είδαμε φέτος;

Revenge living

Φέτος είναι η πρώτη περίοδος εορτών από το 2020 που δεν καθορίζεται από τους περιορισμούς της πανδημίας και μεγάλο μέρος της αγοραστικής συμπεριφοράς δείχνει ότι οι καταναλωτές εισέρχονται σε μια νέα φάση αυτού που ορισμένα brands ονομάζουν “revenge living”. Πολλοί είναι πρόθυμοι να ψωνίσουν, αλλά είναι πιθανό να αγοράσουν λιγότερα δώρα. Κάποιοι ξοδεύουν με ενθουσιασμό, ενώ ορισμένοι έχουν βάλει σε δεύτερη μοίρα τις αγορές τους, καθώς οι οικονομικές ανησυχίες υπερισχύουν. Η επιστροφή στα φυσικά καταστήματα έχει γίνει πρωτοσέλιδο, αλλά το social commerce θα μπορούσε να φτάσει σε νέα υψηλά επίπεδα. Τελικά, η επιτυχία αυτή τη σεζόν θα εξαρτηθεί από τη δύναμη των συναισθημάτων.

Διαβάστε ακόμα: Η διαφήμιση είναι επιτυχημένη όταν την θυμόμαστε την στιγμή της αγοράς

Για να προσεγγίσουν με επιτυχία τους καταναλωτές μέσα στην τάση του “revenge living”, τα brands τους έκαναν να αισθανθούν συνδεδεμένοι με τις δράσεις και τις αξίες τους. Στο τέλος της ημέρας, αυτό είναι το ζητούμενο. Καθώς οι καταναλωτές αναζητούν φέτος προϊόντα που να δίνουν νόημα σε κάθε τους στιγμή, τα brands θα πρέπει να αφηγούνται τις ιστορίες τους και να συνδέονται μαζί τους σε βαθύτερο επίπεδο.

Vintage Διαφήμιση

Αν και είναι κοινή ανησυχία μεταξύ των marketers ότι το κοινό θα κουραστεί από τις διαφημίσεις τους μετά από πολλαπλές προβολές ή θα μάθει να τις αγνοεί, το 2022 έδειξε ότι η αποτελεσματικότητα των σποτ δεν μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Στην πραγματικότητα, οι παλαιότερες καμπάνιες και η πνευματική ιδιοκτησία μίας εταιρείας, μπορεί να είναι τα μεγαλύτερα και πιο παραμελημένα περιουσιακά στοιχεία της. Πολλές εταιρείες φέτος επανακυκλοφόρησαν διαφημιστικά σποτ που είχαν κερδίσει τους καταναλωτές σημειώνοντας τεράστια επιτυχία. Ιδίως όσες χρησιμοποιούσαν επαναλαμβανόμενους χαρακτήρες και σλόγκαν. Το κοινό τους στοιχείο όμως δεν ήταν μόνο κάποια αλησμόνητα σλόγκαν και concepts, αλλά ότι όλα έπαιξαν ρόλο στη δημιουργία μερικών από τις πιο εμβληματικές συναισθηματικές διαφημίσεις της εποχής τους.

Πώς; Επαναλαμβάνονταν κατά τη διάρκεια μιας καμπάνιας, πράγμα που σημαίνει ότι τα θετικά συναισθήματα και οι συνειρμοί που δημιουργούσαν μπορούσαν να μεταφερθούν από προβολή σε προβολή, ενισχύοντας την μακροπρόθεσμη οικοδόμηση της μάρκας. Δημιούργησαν καταστάσεις και χαρακτήρες που μπορούσαν να αναγνωριστούν αμέσως από τον θεατή, καθιστώντας την αναγνώριση ταχύτερη και αποδίδοντας πιο γρήγορα θετικά συναισθήματα. Γιατί οι καταναλωτές αυτήν ξέρουν, αυτήν εμπιστεύονται.

Τα NFT είναι εδώ και θα μείνουν

Μπορεί οι καταναλωτές να νιώθουν οικεία με τις παλιές διαφημίσεις, αλλά αναζητούν και το κάτι νέο, πρωτοποριακό και συναρπαστικό. Στο πλαίσιο αυτό, αν και τα κρυπτονομίσματα δεν θεωρούνται από τις πιο αξιόπιστες επενδύσεις, η δίψα των συλλεκτών για NFTs πολυτελείας φαίνεται αδύνατο να σβήσει.

Η συλλογή αυτών των ψηφιακών στοιχείων έχει γίνει πολύ δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, με χιλιάδες χρήστες του web3 να αναζητούν και να επενδύουν σε αυτά. Ένα είδος ψηφιακού κρυμμένου θησαυρού. Μάλιστα, οι χρήστες πολλές φορές σχηματίζουν και κοινότητες γύρω από τα NFTs. Έτσι, οι πολυτελείς οίκοι μόδας γνωρίζουν από καιρό ότι οι διαδικτυακές κοινότητες, όπως φαίνεται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μπορούν να είναι εξίσου πολύτιμες με αυτές της πραγματικής ζωής, άρχισαν να επενδύουν τεράστια ποσά σε NFTs και ιδιαίτερα στη δημιουργία τους. Αυτή η τάση φαίνεται να συνεχίζει δυναμικά, καθώς όλα και περισσότερες εταιρείες εισέρχονται στον κόσμο των NFTs, ενώ υπολογίζεται πως οι επενδύσεις που θα γίνουν μόνο από τα luxury brands θα ανέλθουν στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030.

Τα NFTs, τα αρχικά του “non-fungible token” είναι μοναδικά περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στον ψηφιακό κόσμο, τα οποία μπορούν να πουληθούν και να αγοραστούν όπως οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο, χωρίς ωστόσο να έχουν δική τους ανταλλάξιμη αξία. Ουσιαστικά, καθώς μιλάμε για τον ψηφιακό κόσμο, όταν κάποιος αγοράσει ένα NFT, αυτό που παίρνει στα χέρια του είναι ένα πιστοποητικό ιδιοκτησίας των ψηφιακών περιουσιακών του στοιχείων. Καθώς ένα ψηφιακό αρχείο θα μπορούσε να αντιγραφεί, η γνησιότητα ενός NFT, και κατ’ επέκταση η κυριότητά του, αποθηκεύεται σε blockchain.

Η μόδα προσπαθεί να γίνει πιο πράσινη

Η βιομηχανία της μόδας είναι ίσως ένας από τους πιο ρυπογόνους κλάδους, καθώς είναι υπεύθυνη για ένα μεγάλο ποσοστό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Επιπλέον, το 85% του συνόλου των υφασμάτων καταλήγει κάθε χρόνο στα σκουπίδια, ενισχύοντας περαιτέρω τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι εάν συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση θα είναι υπεύθυνη για την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς έως το 2050.

Καθώς τα μεγαλύτερα εμπορικά σήματα της παγκόσμιας βιομηχανίας της μόδας επαναπροσδιορίζουν τη στάση τους σε γενικότερο πλαίσιο, έδωσαν προτεραιότητα τόσο στη περιβαλλοντική όσο και στην κοινωνική τους πρόοδο. Αρκετοί οίκοι μόδας της βιομηχανίας της πολυτέλειας αλλά και της fast fashion έδωσαν έμφαση στην κυκλική οικονομία, στο resale και έλαβαν μέτρα ώστε να πλησιάσουν τον στόχο τους για ουδετερότητα άνθρακα. Παρόλα αυτά τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο θετικά.

Διαβάστε ακόμα: Η διαφήμιση έχει αλλάξει;

Έτσι, και το 2023 πρόκειται να δούμε τις εταιρείες μόδας να προσπαθούν να γίνουν πιο πράσινες. Ωστόσο, μετάβαση σε μια φιλική προς το περιβάλλον θα απαιτεί από τις ηγέτιδες δυνάμεις της τη χάραξη μιας νέας πολιτικής. Εξάλλου οι καταναλωτές αρχίζουν να δείχνουν την προτίμησή τους σε fashion brands που ελαχιστοποιούν το αρνητικό αποτύπωμά τους στο περιβάλλον χωρίς να παραβιάζουν τα δικαιώματα των ανθρώπων που εργάζονται γι’ αυτές.

Έμφαση στο απόρρητο, τη διαφάνεια και την εμπιστοσύνη

Οι καταναλωτές γίνονται όλο και πιο καχύποπτοι για το περιεχόμενο των διαφημίσεων που εμφανίζονται μπροστά τους. Καθώς η ψηφιακή διαφήμιση αναδεικνύεται σε ένα από τα βασικότερα εργαλεία marketing, οι εταιρείες θα πρέπει να συλλέγουν και να μελετούν με μεγάλη προσοχή τα δεδομένα που αφορούν την καταναλωτική συμπεριφορά.

Tο “άγιο δισκοπότηρο” του marketing, η δυνατότητα δηλαδή της παραμετροποίησης των υπηρεσιών που προσφέρονται ανάλογα με τον καταναλωτή στον οποίο απευθύνονται, είναι αυτή που μπορεί να εγγυηθεί ότι ένας καταναλωτής θα επιστρέψει και θα αναπτύξει μια προσωπική σχεδόν σχέση εμπιστοσύνης με ένα brand. Η σχέση αυτή δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα τα τελευταία χρόνια, καθώς οι καταναλωτές άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι τα προσωπικά τους δεδομένα διακινούνταν ως θησαυρός σε μια αγορά τροφοδοτούμενη από όσα συνέλεγαν τα cookies και από τις κινήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Χρήση σύντομων βίντεο

Το βίντεο αποδείχθηκε ως το Νο.1 hot εργαλείο για κάθε στρατηγική marketing το 2022. Δεν είναι τυχαίο ότι η ανάδειξη αυτή συνδέεται άμεσα με το γεγονός ότι η απόλυτη πλατφόρμα βίντεο, το TikTok,  έχει επί του παρόντος πάνω από 1 δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες μηνιαίως. Ως αποτέλεσμα σέρνει στο άρμα της όλα τα άλλα κοινωνικά δίκτυα που σπεύδουν σε μετατροπές και εισαγωγή λειτουργιών για να πάρουν και αυτά μερίδιο της δημοφιλίας της και της αγοράς όπου απευθύνεται.

Σύμφωνα με την εταιρεία λογισμικού Optinmonster, τo 80% των επαγγελματιών που αξιοποιεί το video marketing αναφέρει ότι τα videos αυξάνουν τόσο την οργανική και την επί πληρωμή επισκεψιμότητα στο site τους όσο και τις πωλήσεις των επιχειρήσεών τους. Γι αυτό τον λόγο, 9 στους 10 σχεδιάζουν να αυξήσουν την επένδυσή τους στο video marketing και για το 2023.

Η προσέγγιση που προτείνουν αυτές οι πέντε τάσεις του digital marketing μπορούν να ωφελήσουν σημαντικά τις επιχειρήσεις και να είναι αποτελεσματικές μακροπρόθεσμα, πέρα από το 2022. Η προσέλκυση και η διατήρηση του καταναλωτικού κοινού προέρχεται ενισχύεται διαρκώς από τον κλάδο του marketing, που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να ενημερώνονται συνεχώς και να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα. 

Με πληροφορίες από Marketing Dive

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.