23 Απρ 2024
READING

H Jordan Nike ανοίγει στο Μιλάνο το πρώτο flagship store

3 MIN READ

H Jordan Nike ανοίγει στο Μιλάνο το πρώτο flagship store

H Jordan Nike ανοίγει στο Μιλάνο το πρώτο flagship store

Η μάρκα Jordan της Nike, η οποία δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον αστέρα του NBA Michael Jordan, ανοίγει το πρώτο της κατάστημα “ναυαρχίδα” στο Μιλάνο. Το World of Flight, όπως ονομάζεται, πρόκειται για ένα νέο κορυφαίο retail concept αφιερωμένο εξ ολοκλήροτ στο brand Jordan.

Το brand προέκυψε ύστερα από μια συνεργασία μεταξύ της Nike και του Michael Jordan, το 1984, όταν η Nike παρήγαγε ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια για τον τότε παίκτη των Chicago Bulls, τα οποία φορούσε κατά τη διάρκεια των αγώνων. Ήταν η στιγμή που η Nike έδωσε στον θρυλικό μπασκετμπολίστα τη δική σειρά παπουτσιών και ρούχων, η οποία ήταν καθοριστική για τον ίδιο αφού σύναψε συμφωνία με μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες αθλητικών ειδών παγκοσμίως. Το μοντέλο που κυκλοφόρησε προς πώληση σε όλο τον κόσμο τον επόμενο χρόνο, έγινε παντού γνωστό ως “Air Jordan 1” και αναδείχθηκε σε ένα από τα πιο περιζήτητα αθλητικά παπούτσια του brand.

Διαβάστε ακόμα: Η Nike επεκτείνει το δίκτυο των Rise concept store

Μέχρι τώρα, τα προϊόντα με τη σφραγίδα Jordan, όπως τα αθλητικά παπούτσια, τις φόρμες και τα σακίδια πλάτης, ήταν διαθέσιμα μόνο στα καταστήματα Nike και στον ιστότοπο και την εφαρμογή SNKRS του αμερικανικού sport brand. Υπήρξαν επίσης προηγούμενα καταστήματα με την επωνυμία Jordan στο Ντουμπάι και τη Μανίλα, αλλά αυτό είναι το πρώτο που περιγράφεται από τη μάρκα ως ένα νέο retail concept.

Τώρα το αμερικανικό sport brand αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να εγκαινιάσει το flagship store στην “καρδιά” της ιταλικής πρωτεύουσας της μόδας. Ο χώρος 360 τετραγωνικών μέτρων στη Via Torino, στο δημοφιλέστερο εμπορικό δρόμο της πόλης, πρόκειται να ανοίξει στις 16 Δεκεμβρίου. Το concept του καταστήματος, το οποίο θα φιλοξενεί επίσης εκδηλώσεις, σχεδιάστηκε για να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της streetwear και της κουλτούρας του μπάσκετ, ενώ στοχεύει να εμπνεύσει μια ουσιαστικότερη σύνδεση των καταναλωτών με τα προϊόντα Nike Jordan. Για το λόγο αυτό θα θέσει σε λειτουργία και μια ψηφιακή πλατφόρμα με ανάλογο περιεχόμενο.

Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως κεντρική απόφαση της Nike να αξιοποιήσει τα φυσικά καταστήματα ως έναν τρόπο για να προωθήσει τις πωλήσεις των προϊόντων Jordan, καθώς η ζήτηση για αθλητικά ρούχα και παπούτσια άρχισε να υποχωρεί φέτος, αφού κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι αναλυτές της αγοράς αναμένουν εξάλλου μια πιθανή επιβράδυνση των πωλήσεων για τη μάρκα αθλητικών ειδών, καθώς ο αυξανόμενος πληθωρισμός και το κόστος ζωής επηρεάζουν τις δαπάνες διακριτικής ευχέρειας, στις οποίες ανήκουν τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Διαβάστε ακόμα: Θα φέρει η Nike την επανάσταση με το νέο υλικό των ρούχων της;

Η Jordan δεν είναι ένα ακόμη brand της Nike. Το 2022 παρέλαβε το FN Achievement Award for Brand of the Year στη Νέα Υόρκη και αποτελεί το “διαμάντι” στο στέμμα της εταιρείας, αντιπροσωπεύοντας λίγο πάνω από το 10% των συνολικών εσόδων του αθλητικού κολοσσού. Είναι μάλιστα ζωτικής σημασίας για την πολιτιστική της καταξίωση στο μπάσκετ και το streetwear, χάρη σε πολυπόθητα προϊόντα όπως η σειρά αθλητικών παπουτσιών Air Jordan.

Λογική η πρώιμη αντίδρασή της όταν τον Οκτώβριο του 1984 το NBA έγραψε μια επιστολή για να ενημερώσει τη Nike ότι τα πολύχρωμα παπούτσια του Jordan αποτέλεσαν παραβίαση της ρήτρας της ομοιομορφίας του πρωταθλήματος βγάζοντάς τα εκτός πρωταθλήματος. Η Nike απάντησε δημιουργώντας μια περιβόητη διαφημιστική καμπάνια γύρω από τα “απαγορευμένα” παπούτσια διαφημίζοντάς τα και υποστηρίζοντας πως αν και το ΝΒΑ τα απαγόρευσε, δεν εμποδίζει κανέναν από το να τα αγοράσει και να τα φορέσει. 

Με πληροφορίες από Business of Fashion

Photo: Nike

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.