25 Απρ 2024
READING

Η Forever 21 θέλει να μας ντύσει όπως τα avatar μας

4 MIN READ

Η Forever 21 θέλει να μας ντύσει όπως τα avatar μας

Η Forever 21 θέλει να μας ντύσει όπως τα avatar μας

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερα fashion brands προσεγγίζουν το κοινό τους μέσω της εικονικής πραγματικότητας του metaverse. Και ιδιαίτερα στο Roblox, τη διαδικτυακή πλατφόρμα παιχνιδιών, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην GenZ και έχει σήμερα κατά μέσο όρο περισσότερους από 50 εκατομμύρια χρήστες καθημερινά, σύμφωνα με την Statista.

Οι εταιρείες βλέπουν μια ευκαιρία να συνδεθούν με ένα μεγάλο κοινό, αφοσιωμένο σε μια πλατφόρμα που είναι αναμφισβήτητα η πλησιέστερη προσέγγιση που έχουμε σήμερα σε ένα λειτουργικό metaverse. Το Roblox κάνει ό,τι μπορεί για να κάνει τα ψηφιακά αγαθά πιο επιθυμητά. Τον Απρίλιο λάνσαρε αυτό που αποκαλεί “πολυεπίπεδη ενδυμασία” (layered clothing), επιτρέποντας τελικά στους χρήστες να συνδυάσουν και να ταιριάξουν μια σειρά από ψηφιακά wearables. Ένας χρήστης μπορεί τώρα να αγοράσει μια τσάντα Burberry και να τη φορέσει με ένα μπλουζάκι Nike, ένα καπέλο Gucci και ένα τζιν Tommy Hilfiger.

Διαβάστε ακόμα: Μπορούν όλα τα brands να μπουν στο metaverse;

Πριν έναν χρόνο, στο παιχνίδι μπήκε και η Forever21, μία αμερικανική fast fashion εταιρεία, με 540 καταστήματα σε όλο τον κόσμο. Ήταν τον Δεκέμβριο του 2021, όταν η Forever 21 εγκαινίασε το “Shop City” στο Roblox, επιτρέποντας στους χρήστες να σχεδιάσουν τα δικά τους εικονικά καταστήματα ρούχων, στα οποία μπορούν να πωλούν εικονικά εμπορεύματα της εταιρείας, να δημιουργήσουν μια ομάδα υπαλλήλων avatar και να ανταγωνιστούν με άλλους για να δημιουργήσουν την πιο δημοφιλή εμπειρία λιανικής πώλησης.

Τώρα, για να γιορτάσει τον πρώτο του χρόνο στο metaverse, το fashion brand γεφυρώνει τις online και offline εμπειρίες του, λανσάροντας τη συλλογή F21 Metaverse Collection. Πρόκειται για την πρώτη συλλογή μόδας εμπνευσμένη από το metaverse, καθώς περιλαμβάνει φούτερ και μπλουζάκια σχεδιασμένα με χαρακτηριστικά από την εικονική γκάμα προϊόντων του fast fashion retailer. Με τον τρόπο αυτό το brand ανέπτυξε περισσότερες μεθόδους για να συνδέσει τα online και τα φυσικά είδη του μέσω εμπειριών που συνδυάζουν και τα δύο.

Δεν σταμάτησε όμως σ’ αυτό. Μία επιπλέον πρωτοβουλία της Forever21 στο metaverse αφορά στη συνεργασία της με την εταιρεία κατασκευής παιχνιδιών, Mattel, για την κυκλοφορία μιας ειδικής συλλογής ρούχων σε vintage στυλ. Η συλλογή περιλαμβάνει μαγιό, υπνόσακους, είδη ομορφιάς, αξεσουάρ και διακοσμητικά για το σπίτι, εμπνευσμένα από τη σειρά παιχνιδιών Mattel Barbie DreamHouse. Η συλλογή έγινε ταυτόχρονα διαθέσιμη στα καταστήματα, στο διαδίκτυο και στο Forever 21 Shop City. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης τη διάθεση εικονικών προϊόντων σε στυλ advent calendar: καθ’ όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, ένα εικονικό αξεσουάρ περιορισμένης έκδοσης θα κυκλοφορεί στο Shop City. Κάθε αντικείμενο θα είναι διαθέσιμο μόνο για λιγότερο από 24 ώρες καθημερινά.

Όπως η Forever 21, έτσι και άλλα brands πειραματίζονται με το Roblox για να αποκτήσουν έσοδα από ψηφιακά αγαθά και να συνδεθούν με την επόμενη γενιά καταναλωτών, καθώς το metaverse αναμένεται να δημιουργήσει πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου ύψους 2,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2030, σύμφωνα με έρευνα της McKinsey. Μεταξύ των πρόσφατων μεγάλων εμπορικών σημάτων και λιανοπωλητών που ξεκίνησαν ενεργοποιήσεις του Roblox είναι τα Claire’s και Ralph Lauren.

Εκτός, όμως, από το Roblox, κάποια brands έχουν δημιουργήσει τα δικά τους εικονικά περιβάλλοντα. Αυτόν τον μήνα, η Nike παρουσίασε την πλατφόρμα εικονικών προϊόντων και δημιουργιών της υπό τον τομέα “.Swoosh”. Σε μια παρόμοια κίνηση, η Adidas παρουσίασε μια εικονική κατηγορία προϊόντων εξοπλισμού στον ιστότοπό της, όπου οι αγοραστές μπορούν να περιηγηθούν στη συλλογή 16 τεμαχίων της μάρκας.

Διαβάστε ακόμα: Το Foot Locker επενδύει στην ψηφιακή ψυχαγωγία των παιδιών

Η εικονική μόδα (virtual fashion) μπορεί να φαίνεται σαν μια ανόητη επένδυση σε πολλούς, αποτελεί όμως μια αναδυόμενη αγορά και μια αγορά που ένα μεγάλο μέρος των Gen Z-ers φαίνεται να παίρνει πολύ στα σοβαρά. Τον Νοέμβριο, το Roblox δημοσίευσε μια έκθεση σε συνεργασία με τη Σχολή Design Parsons, η οποία διαπίστωσε, μεταξύ άλλων, ότι σχεδόν το 75% των ατόμων της Gen Z έχουν δαπανήσει χρήματα για εικονικά ρούχα και αξεσουάρ. Μάλιστα περισσότερο από το ένα τέταρτο αυτής της ομάδας ανέφερε ότι έχει ξοδέψει από 18 έως 100 ευρώ για ένα μόνο κομμάτι εικονικής μόδας.

Παρ’ όλα αυτά, το πραγματικό έπαθλο για τα fashion brands στο metaverse, μπορεί να είναι απλώς η έναρξη μιας σχέσης με την επόμενη γενιά αγοραστών, την Gen Alpha. Είναι ένας συναρπαστικός τρόπος για να οικοδομήσουν αυθεντικές σχέσεις με νέες κοινότητες, με τους δικούς τους όρους. Είναι ζωτικής σημασίας για τα brands να βρίσκονται μέσα σε αυτό από την αρχή. Όχι μόνο για να διασφαλίσουν το μέλλον της εταιρείας τους στην εποχή της ψηφιοποίησης, αλλά και για να εξερευνήσουν τις κοινωνικές και εμπορικές ευκαιρίες που παρουσιάζει το metaverse.

Με πληροφορίες από The Drum | Chain Store Age

Photo: Forever 21

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.