19 Απρ 2024
READING

Η Meta απειλεί τις ΗΠΑ και “οριοθετείται” στην Ευρώπη

5 MIN READ

Η Meta απειλεί τις ΗΠΑ και “οριοθετείται” στην Ευρώπη

Η Meta απειλεί τις ΗΠΑ και “οριοθετείται” στην Ευρώπη

Προβλήματα φαίνεται ότι αντιμετωπίζει η ισχυρή Meta, τα οποία μάλιστα εκτείνονται σε δύο ηπείρους. Στις Η.Π.Α., απειλεί να αφαιρέσει περιεχόμενο ειδήσεων από τις πλατφόρμες της εν όψει της θέσπισης μιας αμφιλεγόμενης νομοθεσίας σχετικά με τα social media. Ενώ την ίδια στιγμή στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση οριοθετεί την διαφημιστική δραστηριότητα της εταιρείας. 

Μετά τις μαζικές απολύσεις της εταιρείες στα γραφεία της στις Η.Π.Α., η Meta αντιλαμβάνεται πως το επιχειρηματικό της μοντέλο κινδυνεύει ενόψει του προτεινόμενου νομοσχεδίου, γνωστό ως “Νόμος περί ανταγωνισμού και διατήρησης της δημοσιογραφίας” (JCPA), το οποίο θα επιτρέπει στα ειδησεογραφικά πρακτορεία να διαπραγματεύονται με τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τον τρόπο διανομής του περιεχομένου τους και θα τους δίνει το δικαίωμα να απαιτήσουν από αυτές τις πλατφόρμες να πληρώσουν για αυτό.

Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική Κυβέρνηση προσπαθεί να λάβει κάποιο μέτρο για το εν λόγω ζήτημα, καθώς τα τελευταία χρόνια, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο διανέμονται οι ειδήσεις. Ειδικότερα, το 2015, το Facebook κυκλοφόρησε μια λειτουργία που ονομάζεται “Instant Articles” που εμφάνιζε ειδήσεις από πολλούς εξωτερικούς συνεργάτες στην πλατφόρμα, δίνοντας το 100% των εσόδων από διαφημίσεις σε αυτούς τους συνεργάτες. Πρόσφατα, ωστόσο, το Facebook ανακοίνωσε τα σχέδιά του για σταδιακή κατάργηση αυτής της πρωτοβουλίας, λέγοντας ότι θα έχει αφαιρεθεί εντελώς μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο.

Διαβάστε ακόμα: To TikTok έχει έσοδα που ξεπερνούν Twitter και Snapchat μαζί

Αυτό ώθησε τα ειδησεογραφικά μέσα να πιέσουν τους νομοθέτες για να αναγκάσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να πληρώσουν για το περιεχόμενό τους. Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε στην Αυστραλία, όπου και το Facebook μεταξύ άλλων αναγκάστηκε να πληρώσει. Τότε, λίγο πριν ψηφιστεί ο νόμος, η Meta ανέστειλε για λίγο τη δυνατότητα των χρηστών να μοιράζονται και να βλέπουν συνδέσμους σε ειδήσεις στις πλατφόρμες της, με αποτέλεσμα να αναστείλει την θέσπιση του νόμου.

Αντίστοιχες συζητήσεις είχαν γίνει και παλιότερα στις Η.Π.Α., όμως αυτή τη φορά το εν λόγω νομοσχέδιο προτάθηκε από την Γερουσία και λαμβάνει δικομματική υποστήριξη, ενώ έχει εγκριθεί από την Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας τον Σεπτέμβριο και εκκρεμεί η απόφαση του Καπιτωλίου. Έτσι, η θέσπισή του φαίνεται πολύ κοντά και σε περίπτωση που εγκριθεί, η Meta και όλες τις άλλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα αναγκαστούν να αποζημιώσουν τους εκδότες και τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς. Ενώ, το πρόβλημα για τη Meta γίνεται όλο και πιο σύνθετο, καθώς τόσο ο Καναδάς όσο και η Νέα Ζηλανδία εξετάζουν παρόμοια νομοσχέδια, τα οποία θα μπορούσαν να αναγκάσουν τον γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για ακόμα περισσότερες πιθανές πληρωμές – ή απαγορεύσεις ειδήσεων.

Φυσικά, μπροστά σε αυτή την εξέλιξη η εταιρεία ένιωσε απειλή. Έτσι, απάντησε μέσω του διευθυντή επικοινωνία πολιτικής της, λέγοντας ότι εάν το Κογκρέσο εγκρίνει το νομοσχέδιο θα αναγκαστεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να αφαιρέσει εντελώς τις ειδήσεις από την πλατφόρμα. Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι ο νόμος περί ανταγωνισμού και διατήρησης της δημοσιογραφίας αποτυγχάνει να αναγνωρίσει το βασικό γεγονός: οι εκδότες και οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς τοποθετούν το περιεχόμενό τους στην πλατφόρμα οι ίδιοι, επειδή οφελούνται από τα αποτελέσματα τους – όχι το αντίστροφο. Μάλιστα,  καμία εταιρεία δεν πρέπει να αναγκάζεται να πληρώσει για περιεχόμενο που οι χρήστες δεν θέλουν να δουν και αυτό δεν είναι μια σημαντική πηγή εσόδων.

Αλλά μια μελέτη του Pew Research Center από τον περασμένο Σεπτέμβριο φαίνεται να “αδειάζει” την Meta δείχνοντας ότι οι χρήστες δεν θέλουν να δουν το περιεχόμενο. Αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι περίπου το 48% των Αμερικανών ενηλίκων έλαβαν νέα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης “συχνά” ή “μερικές φορές”. Και όσον αφορά το πού οι Αμερικανοί λαμβάνουν τακτικά ειδήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα αποτελέσματα της έρευνας είναι καταλυτικά: το Facebook ξεπερνά όλους τους άλλους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Διαβάστε ακόμα: Ποιοι διαμορφώνουν το metaverse;

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση βάσει αποφάσεων για την προστασία του απορρήτου απαγορεύει στη Meta να προβάλλει διαφημίσεις που βασίζονται σε προσωπικά δεδομένα, ενώ όπου επιθυμεί να το κάνει, χρειάζεται τη συγκατάθεση των χρηστών. Η ιρλανδική ρυθμιστική αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων, η οποία θα εκδώσει την τελική απόφαση -καθώς τα ευρωπαϊκά γραφεία της Meta βρίσκονται στο Δουβλίνο-  έλαβε ένα μήνα προθεσμία από τον επόπτη προστασίας της ιδιωτικής ζωής της Ευρωπαϊκής ένωσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων. Μάλιστα, η απόφασή της ιρλανδικής ρυθμιστικής αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων είναι πιθανό να συμπεριλαμβάνει και βαριά πρόστιμα.

Αναλυτές σχολιάζουν ότι η Meta βρίσκεται μπροστά σε ένα σημείο-καμπή, σχεδόν υπαρξιακό, όσον αφορά αυτό που θεωρεί αποστολή της σχετικά με το προϊόν που προσφέρει. Εκτός από τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη, οι διαφημιστικές της δραστηριότητες δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα από τις ανανεωμένες πολιτικές απορρήτου της Apple, οι οποίες επέτρεψαν στους χρήστες να μην καταγράφεται οι δραστηριότητά τους στο διαδίκτυο από πέρυσι το καλοκαίρι.

Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι πριν λίγους μήνες η Meta κατέγραψε για πρώτη φορά μια μικρή υποχώρηση των χρηστών του – αν και αργότερα ήρθαν και πάλι νέοι χρήστες στην πλατφόρμα- όπως και πτώση  1% στα έσοδά της το προηγούμενο τρίμηνο, για πρώτη φορά από τότε που μπήκε στο χρηματιστήριο, το 2012. 

Με πληροφορίες από CNN | BBC | Reuters

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.