25 Απρ 2024
READING

Η κυκλική οικονομία στην καρδιά της στρατηγικής των L’Oreal, Coca Cola

6 MIN READ

Η κυκλική οικονομία στην καρδιά της στρατηγικής των L’Oreal, Coca Cola

Η κυκλική οικονομία στην καρδιά της στρατηγικής των L’Oreal, Coca Cola

Το ότι υπάρχει η ανάγκη η αγορά να στραφεί και να υιοθετήσει τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και της βιωσιμότητας, για να περιοριστεί η επιβάρυνση του πλανήτη, δεν αποτελεί μια καινούρια διαπίστωση. Ωστόσο, η στροφή τριών μεγάλων εταιρειών καταναλωτικών αγαθών προς αυτή την κατεύθυνση είναι ένα καλό παράδειγμα στις υπόλοιπες εταιρείες, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.

Η κυκλική οικονομία αποκαλείται συχνά το νέο “επαναστατικό” βιομηχανικό ή οικονομικό σύστημα που έχει “πράσινο” αποτύπωμα σε όλες τις κοινωνικές και εμπορικές εκφάνσεις. Κοινός στόχος όλων είναι η κατάργηση του παραδοσιακού γραμμικού μοντέλου της οικονομίας το οποίο στηρίζεται στο τρίπτυχο “εξόρυξη-χρήση-απόρριψη”. Σύμφωνα με την έκθεση της περιβαλλοντικής οργάνωσης Circle Economy, η ευρύτερη υιοθέτηση της αρχής της κυκλικής οικονομίας θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 39%.

Είναι φυσικό όταν ακούμε τον όρο “κυκλική οικονομία”  στο μυαλό μας να έρχεται η ανακύκλωση. Στην πραγματικότητα, όμως, η κυκλικότητα δεν αφορά μόνο αυτό αλλά περιλαμβάνει ακόμα τρεις διαφορετικές στρατηγικές: τη μείωση, την επαναχρησιμοποίηση ή την ανταλλαγή υφιστάμενων προϊόντων. Ωστόσο, για να αυξηθεί ο κύκλος ζωής των αγαθών και η χρήση αποτελεσματικότερων κυκλικών τεχνικών, απαιτείται η συνεργασία πολλών μερών. Στο πλαίσιο αυτό, η συνεισφορά μεγάλων επιχειρήσεων είναι αδιαμφισβήτητα σημαντική, όπως αποδεικνύουν εξάλλου και οι περιπτώσεις τριών εταιρειών που έχουν αναλάβει την δική “πράσινη” μεταμόρφωση.

Διαβάστε επίσης: Η second hand αγορά ήρθε για να κυριαρχήσει

Αναγνωρίζοντας την αυξανόμενη πίεση στους φυσικούς πόρους και την επείγουσα ανάγκη να κλιμακωθούν οι λύσεις κυκλικής οικονομίας, η L’Oréal ανακοίνωσε τον Απρίλιο του 2022 τη δημιουργία του Ταμείου Κυκλικής Καινοτομίας. Ως βασικός επενδυτής, η L’Oréal συνεισφέρει 50 εκατομμύρια ευρώ ως μέρος του προγράμματος βιωσιμότητας “L’Oréal for the Future” σε αυτό το νέο ταμείο 150 εκατομμυρίων ευρώ. Το “Circular Innovation Fund” υποστηρίζει startups σε όλη τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία, οι οποίες αναπτύσσουν κυκλική χρήση πόρων σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων νέων υλικών από τη βιοοικονομία, κυκλικών λύσεων για συσκευασία, ανακύκλωση και απορρίμματα, εφοδιαστική, οικολογική αποτελεσματικές διαδικασίες.

Ωστόσο, ο κολοσσός της βιομηχανίας της ομορφιάς δεν στέκεται εκεί μόνο, αλλά υιοθετεί και ένα νέο σύστημα σήμανσης των επιπτώσεων των προϊόντων της στο περιβάλλον. Συγκεκριμένα, το σύστημα ταξινομεί τα προϊόντα από το Α (περιβαλλοντικά “καλύτερο”) έως το Ε (“χειρότερο”) με βάση 14 κριτήρια, όπως οι εκπομπές άνθρακα, η μόλυνση των ωκεανών και η βιοποικιλότητα. Είναι μια προσέγγιση που παρέχει στους καταναλωτές διαφανείς και επιστημονικές πληροφορίες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των προϊόντων της L’Oreal. Μάλιστα, η εταιρεία ζητά από τους πελάτες της να δραστηριοποιηθούν με την σειρά τους είτε αυτό σημαίνει ότι τους καλεί να επαναχρησιμοποιήσουν ένα μπουκάλι είτε να προτιμήσουν χρήση πλακών σαπουνιού, οι οποίες διατίθενται σε ανακυκλώσιμη χάρτινη συσκευασία.

Η νέα στατηγική της εταιρείας βασίζεται σε μια πρόσφατη έρευνά της σε συνεργασία με την Morning Consult ότι πάνω από το 80% των καταναλωτών στις Η.Π.Α., μία από τις μεγαλύτερες αγορές στον κόσμο, τόνισε πόσο σημαντικό είναι σημαντικό οι εταιρείες να εφαρμόζουν πρακτικές που να ενισχύουν την διαφάνεια και την πληροφόρηση για το περιβαλλοντικό αντίκτυπο των προϊόντων. Και αυτό παρά το γεγονός ότι λιγότεροι από τους μισούς ανέφεραν ότι έχουν ήδη στη διάθεσή τους τις πληροφορίες που χρειάζονται για να αποφασίσουν αν θα αγοράσουν ή όχι ένα προϊόν με κριτήριο αν είναι βιώσιμο. Έτσι, για τη L’Oréal, το σύστημα επισήμανσης είναι ένα πραγματικά κρίσιμο βήμα για να βοηθήσει τους καταναλωτές να κατανοήσουν τι είναι μια πιο βιώσιμη επιλογή, τι είναι ένα το “κυκλικό” προϊόν, να ευαισθητοποιηθούν και τελικά να διαμορφώσουν μια πιο “πράσινη” καταναλωτική συμπεριφορά.

Ωστόσο, η L’Oreal δεν είναι η μόνη εταιρεία που κάνει μία δυναμική στροφή προς την κυκλική οικονομία. Και η The Coca-Cola Company έχει θέσει ως στόχο το 25% των συσκευασιών της παγκοσμίως να είναι επαναχρησιμοποιούμενο έως το 2030. Το 2021 η πολυεθνική εταιρεία αποτέλεσε τον χειρότερο ρυπαντή πλαστικών στον κόσμο για τέταρτη συνεχή χρονιά, σύμφωνα με στοιχεία της ετήσιας έκθεσης της πρωτοβουλίας “Break Free From Plastic” που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο. Μετά από αυτό η Coca-Cola αφυπνίστηκε, ελπίζοντας ότι κι άλλες εταιρείες θα ακολουθήσουν την ίδια πορεία με εκείνη, θέτοντας στόχους αναφορικά με τη βιωσιμότητα και συγκεκριμένα για τις επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες.

Αναλυτικότερα, οι επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες περιλαμβάνουν δοχεία, τα οποία μπορούν να ξαναγεμιστούν με το πρωτότυπο προϊόν είτε από τις ίδιες τις εταιρείες είτε από τους καταναλωτές. Αυτά μπορεί να είναι δοχεία ροφημάτων καθώς και γυάλινα ή πλαστικά μπουκάλια που είτε μπορούν να ξαναγεμίζουν είτε έχουν τη δυνατότητα να επιστρέφονται στην εταιρεία. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μέρος της στρατηγικής “World Without Waste”, η οποία βασίζεται στους τρεις πυλώνες του βιώσιμου σχεδιασμού, της συλλογής απορριμμάτων και των περιβαλλοντικών συνεργασιών.

Αξιόλογες προσπάθειες κάνει και ένας από τους μεγαλύτερους retailer του κόσμου, το Target. Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός retailer δημιούργησε τη νέα της στρατηγική βιωσιμότητας, Target Forward, με τρεις κύριους στόχους: να σχεδιάσει και να ανυψώσει βιώσιμες μάρκες, να εξαλείψει τα απόβλητα και να πιέσει για δικαιοσύνη και ευκαιρίες σε ολόκληρη την εταιρεία και στις κοινότητές της σε εθνικό επίπεδο. Μέσα σε αυτό το σχέδιο, το Target στοχεύει να έχει μηδενικά απόβλητα στις δραστηριότητές της στις Η.Π.Α. έως το 2040 και να αυξήσει την εκπροσώπηση των μελών της Black Team σε όλη την εταιρεία κατά 20% έως το 2023. Η πρωτοβουλία Target Forward βασίζεται σε βήματα βιωσιμότητας που έχει ήδη κάνει η εταιρεία, όπως η δέσμευση να προμηθεύεται το 100% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030.

Διαβάστε επίσης: Η μόδα στην κυκλική οικονομία

Ο στόχος του Target για τα private label προϊόντα του να σχεδιαστούν με γνώμονα την κυκλικότητα δεν σημαίνει απαραίτητα την αυστηρή έννοια ότι θα έχουν μια δεύτερη ζωή ως κάτι άλλο που μπορεί να αγοραστεί. Αντίθετα, αυτός ο στόχος έχει να κάνει με τη δημιουργία προϊόντων που είναι πιο ανθεκτικά, εύκολα επισκευάσιμα ή ανακυκλώσιμα και χρησιμοποιούν υλικά που είναι αναλώσιμα, ανακυκλωμένα ή προέρχονται με βιώσιμο τρόπο.

Αυτή η προσπάθεια περιλαμβάνει και την εκπαίδευση των πελατών του σχετικά με το τι μπορούν να κάνουν με ένα προϊόν αντί να το πετάξουν στα σκουπίδια. Όσον αφορά τη μείωση των αποβλήτων, το Target ήδη εκτοπίζει το 80% των απορριμμάτων του, ενώ οι προσπάθειές του με πρωτοβουλίες όπως η “Beyond the Bag” για την επανεφεύρεση πλαστικών σάκων μίας χρήσης, πρόκειται να τα μειώσουν περαιτέρω. Για τη στρατηγική βιωσιμότητας Target Forward, μάλιστα, η εταιρεία συνεργάστηκε με προμηθευτές, όπως η Unilever και η Lego.

Όσο περνάει ο καιρός, η κυκλικότητα αναδεικνύεται σε μια από τις μεγαλύτερες τάσεις στον κόσμο των επιχειρήσεων. Αυτό πηγάζει από την μεγάλη προσοχή που δίνουν πλέον οι καταναλωτές στο περιβάλλον και τον πλανήτη, πράγμα που έχει οδηγήσει στην προτίμηση εταιρειών με βιώσιμα προϊόντα και πρακτικές.Τα οφέλη της κυκλικής οικονομίας για τις εταιρείες μπορεί να είναι πολλά. Η μετάβαση σε ένα κυκλικό μοντέλο έχει οφέλη μέχρι και στον τομέα του εργατικού δυναμικού, αφού σχεδόν το 80% των ερωτηθέντων σε έρευνα της Glassdoor ανέφερε ότι θα εξέταζε σοβαρά την αποστολή μιας επιχείρησης για να καταλήξει στο αν τελικά θα υποβάλει αίτηση για εργασία. 

Με πληροφορίες από Yahoo Finance. | Ellen MacArthur Foundation

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.