26 Απρ 2024
READING

Γιατί η Shein αναδείχθηκε το πιο δημοφιλές brand του 2022

5 MIN READ

Γιατί η Shein αναδείχθηκε το πιο δημοφιλές brand του 2022

Γιατί η Shein αναδείχθηκε το πιο δημοφιλές brand του 2022

Η πανταχού παρούσα παρουσία της Shein, κυρίως στο TikTok, έχει μετατρέψει την εταιρεία σε “λατρεία” για τις νεαρές γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Έτσι δεν είναι τυχαίο που βρέθηκε στην κορυφή μιας νέας κατάταξης από την money.co.uk ως η πιο δημοφιλής μάρκα μόδας σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου. Μάλιστα, η Shein κατάφερε να περάσει και τη Zara, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η εταιρεία κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι η κινεζική εταιρεία ήταν η μάρκα με τις περισσότερες αναζητήσεις στο Google σε συνολικά 113 χώρες του κόσμου, ενώ αποτελεί το πιο δημοφιλές brand στον κόσμο, αφήνοντας πίσω του τη Zara που έρχεται σε δεύτερη θέση, με τον ισπανικό retailer να είναι πιο δημοφιλής σε 26 χώρες, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται και η Ελλάδα. Εν τω μεταξύ, η γερμανική Zalando διατήρησε τη θέση της ως η τρίτη πιο δημοφιλής μάρκα μόδας, ακολουθούμενη από τη Nike, η οποία έπεσε δύο θέσεις σε σύγκριση με το 2021, στην κορυφή της λίστας για 10 χώρες.

Η εταιρεία γρήγορης ένδυσης Shein ιδρύθηκε το 2008 με έδρα το Nanjing και ήδη από τότε στοχεύει ξεκάθαρα στις νεαρές ηλικίες και ειδικότερα στα άτομα της Gen Ζ, προσελκύοντας διαρκώς νέους αγοραστές μέσω του Instagram και του TikTok. To μυστικό της επιτυχίας της βρίσκεται στις εξωφρενικά χαμηλές τιμές. Χαρακτηριστικά, ένα φόρεμα της εταιρεία κοστίζει μόλις το μισό από ένα αντίστοιχο φόρεμα από τα Zara, ενώ ανανεώνει με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς το εμπόρευμά της.

Διαβάστε ακόμα: Shein | Η μυστικοπαθής κινεζική μάρκα που ντύνει τη Γενιά Z

Έτσι, η Shein κατάφερε να κατακτήσει τους καταναλωτές όλων των ηλικιών και φύλων παγκοσμίως. Τo εντυπωσιακό είναι ότι αυτήν την ανάπτυξη την πέτυχε μέσα στα τελευταία δύο χρόνια. Σήμερα, ο κινεζικός κολοσσός δραστηριοποιείται διαδικτυακά σε περισσότερες από 150 χώρες και αποτιμάται σε πολλά δισεκατομμυρία δολάρια, μετά από έναν επιτυχημένο κύκλο χρηματοδότησης. Δεν είναι τυχαίο ότι με την αποτίμηση αυτή αναδείχθηκε ως ο κορυφαίος λιανοπωλητής fast fashion στον κόσμο, με την αξία του πλέον να ξεπερνάει τη συνδυασμένη αξία της H&M και της Inditex -της μητρικής της Zara, του Massimo Dutti, του Pull & Bear, της Bershka και του Oysho. Μάλιστα, το Bloomberg εκτιμά ότι τα ετήσια έσοδα έφτασαν τουλάχιστον τα 16 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, από 10 δισεκατομμύρια δολάρια ένα χρόνο πριν.

Αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι η Shein δεν “έπεσε” στα μάτια των ευαισθητοποιημένων καταναλωτών μετά το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ του Channel 4. Η incognito έρευνα του βρετανικού τηλεοπτικού καναλιού σε δύο εργοστάσια στην πόλη Guangzhou αποκάλυψε ότι οι εργάτες ράβουν εκατοντάδες κομμάτια για την Shein κάθε ημέρα κάτω από άθλιες συνθήκες, ενώ πληρώνονται ελάχιστα. Συγκεκριμένα, παρουσιάζεται πως εργάζονται έως και 18 ώρες την ημέρα, 7 φορές την εβδομάδα, έχοντας μόνο μία μέρα άδεια το μήνα, ενώ κερδίζουν περίπου 30 λεπτά του ευρώ ως μισθό για κάθε ρούχο που παράγεται. Μάλιστα, εάν οι εργαζόμενοι κάνουν ένα μόνο λάθος κατά τη διαδικασία κατασκευής, τους επιβάλλεται πρόστιμο στα δύο τρίτα του ημερομισθίου τους. Οι παραπάνω συνθήκες είναι παράνομες σύμφωνα με το κινεζικό δίκαιο.

Βέβαια αν και η εταιρεία αρχικά δεν απάντησε, στη συνέχεια διεξήγαγε μια ανεξάρτητη έρευνα που διαψεύδει τους περισσότερους από τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν στο ντοκιμαντέρ. Σύμφωνα με τα ευρήματά της, οι εργαζόμενοι και στα δύο εργοστάσια λαμβάνουν μισθούς σύμφωνα με τους τοπικούς εργατικούς νόμους και κανονισμούς.  Επίσης, οι ισχυρισμοί ότι οι μισθοί των εργαζομένων παρακρατήθηκαν ή παρακρατήθηκαν παράνομα, διαψεύδονται επισήμως.

Διαβάστε ακόμα: To Shein αξίζει όσο το Zara και η H&M μαζί. Πώς τα κατάφερε;

Μετά την καταγραυγή, η Shein δεσμεύτηκε να δαπανήσει 15 εκατομμύρια δολάρια για την αναβάθμιση των εκατοντάδων εργοστασίων στην εφοδιαστική αλυσίδα της μέσα στην επόμενη τετραετία. Η επένδυσή της θα επικεντρωθεί σε βελτιώσεις στα εργοστάσια των προμηθευτών ως μέρος του Προγράμματος Ενδυνάμωσης της Κοινότητας Προμηθευτών. Επίσης, περισσότερα από 30 έργα πρόκειται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους, ενώ 100 ακόμη έως το τέλος του 2023 και έως 300 εντός τεσσάρων ετών.

Την ίδια στιγμή, στοχεύει σε περαιτέρω αύξηση των πωλήσεών της, προχωρώντας στην εξέλιξη και την ανάπτυξη δύο νέων κέντρων διανομής στις Η.Π.Α. Το κέντρο διανομής One Shein, που βρίσκεται στο Whitestown της Ιντιάνα, είναι ήδη σε λειτουργία και θα μπορούσε να μειώσει τους χρόνους αποστολής έως και τέσσερις ημέρες. Αυτή την στιγμή απασχολεί 800 υπαλλήλους και η Shein στοχεύει να τους αυξήσει σε 1.000 μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Μια δεύτερη εγκατάσταση αναμένεται να ανοίξει στη Νότια Καλιφόρνια μέχρι την άνοιξη του 2023, ενώ το fashion brand εξετάζει και έναν τρίτο χώρο στα βορειοανατολικά. Αυτές οι εγκαταστάσεις δεν θα διαθέτουν την πλήρη γκάμα ενδυμάτων της Shein, αλλά ορισμένα μόνο προϊόντα. Το απόθεμά τους θα επιλέγεται με βάση το τι πωλείται στην αμερικανική αγορά και ανάλογα την εποχή, ενώ τα κέντρα θα διαχειρίζονται και τις επιστροφές των εμπορευμάτων.

Η Shein ακολουθεί παρόμοια πορεία σε άλλες δυτικές αγορές δημιουργώντας αντίστοιχα logistic centers στην Ανατολική Ευρώπη, με πιο μεγάλο αυτό της Βουλγαρίας. Εκτός αυτών, ανακοίνωσε τα σχέδια της για ένα ακόμη κέντρο διανομής στην Πολωνία που θα εξυπηρετεί ακόμη πιο άμεσα την ευρωπαϊκή αγορά, την ίδια στιγμή που η εταιρεία ανακοίνωσε ότι άνοιξε μια αποθήκη 170.000 τετραγωνικών μέτρων στο Τορόντο, στην οποία συστεγάζονται γραφεία της εταιρείας.

Με πληροφορίες από Fashion United

Photo: Shein

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.