20 Απρ 2024
READING

Έρευνα στη Neuralink του Elon Musk για κακοποίηση ζώων

3 MIN READ

Έρευνα στη Neuralink του Elon Musk για κακοποίηση ζώων

Έρευνα στη Neuralink του Elon Musk για κακοποίηση ζώων

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται και πάλι ο Elon Musk. Αυτή τη φορά όμως, όχι για το Twitter. Η εταιρεία ιατρικής νευροτεχνολογίας, Neuralink, του δισεκατομμυριούχου, βρίσκεται υπό έρευνα από τις ομοσπονδιακές αρχές των Η.Π.Α. μετά από καταγγελίες οργανώσεων υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων, αλλά και των ίδιων των εργαζομένων, για βιαστικά και απρόσεχτα πειράματα σε ζώα που οδηγούν σε άσκοπο βασανισμό ή στο θάνατό τους.

Η Neuralink αναπτύσσει ένα εγκεφαλικό εμφύτευμα, που ελπίζει ότι θα θεραπεύσει κάποιες νευρολογικές παθήσεις και θα βοηθήσει παράλυτους ανθρώπους να περπατήσουν ξανά. Η ομοσπονδιακή έρευνα ξεκίνησε τους τελευταίους μήνες από τον Γενικό Επιθεωρητή του Υπουργείου Γεωργίας των Η.Π.Α. κατόπιν αιτήματος ομοσπονδιακού εισαγγελέα, ο οποίος εξετάζει κατηγορίες για παραβίαση από τη Neuralink της νομοθεσίας περί προστασίας των ζώων στο πεδίο της επιστημονικής έρευνας.

Υπολογίζεται ότι από το 2018 η εταιρεία έχει θανατώσει περίπου 1.500 ζώα, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 280 προβάτων, χοίρων και πιθήκων, μετά από πειράματα. Οι πηγές χαρακτήρισαν τον αριθμό αυτό ως πρόχειρη εκτίμηση, επειδή η εταιρεία δεν τηρεί ακριβή αρχεία σχετικά με τον αριθμό των ζώων που δοκιμάστηκαν και θανατώθηκαν. Η Neuralink έχει επίσης διεξάγει έρευνες χρησιμοποιώντας αρουραίους και ποντίκια.

Διαβάστε ακόμα: Elon Musk: μετά το Twitter βάζει στο μάτι την Apple

Από μόνος του, ο συνολικός αριθμός των θανάτων ζώων δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η Neuralink παραβιάζει τους κανονισμούς ή τις συνήθεις ερευνητικές πρακτικές. Πολλές είναι οι εταιρείες εξάλλου που χρησιμοποιούν συστηματικά ζώα σε πειράματα για να προωθήσουν την ανθρώπινη υγειονομική περίθαλψη και αντιμετωπίζουν οικονομική πίεση για να φέρουν γρήγορα τα προϊόντα στην αγορά. Τα ζώα συνήθως θανατώνονται όταν ολοκληρώνονται τα πειράματα, συχνά για να μπορούν να εξεταστούν μεταθανάτια για ερευνητικούς σκοπούς.

Όμως νυν και πρώην εργαζόμενοι της Neuralink υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των θανάτων ζώων είναι υψηλότερος από ό,τι χρειάζεται για λόγους που σχετίζονται με τις απαιτήσεις του Musk για επιτάχυνση της έρευνας. Έστειλε μάλιστα σε όλους ένα email με ένα άρθρο για μια ελβετική εταιρεία που κατάφερε να βοηθήσει έναν παράλυτο να περπατήσει ξανά χάριν στο δικό της εμφύτευμα, σχολιάζοντας: “Θα μπορούσαμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τα χέρια τους και να περπατούν ξανά στην καθημερινή ζωή! Σε γενικές γραμμές, απλά δεν κινούμαστε αρκετά γρήγορα. Με τρελαίνει!”.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, τέσσερα πειράματα σε 86 γουρούνια και 2 μαϊμούδες είχαν αμφισβητηθεί έντονα λόγω ανθρώπινων λαθών, αλλά συνεχίστηκαν κανονικά και οδήγησαν σε ακόμη περισσότερους αναίτιους θανάτους. Ένας από τους εργαζόμενους ισχυρίζεται μάλιστα πως οι βιαστικές επεμβάσεις δεν επιτρέπουν την σωστή προετοιμασία και σε συνδυασμό με την τρομερή πίεση που δέχεται το προσωπικό, οδηγεί αναπόφευκτα σε περισσότερα ανθρώπινα λάθη. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως σε ορισμένες περιπτώσεις το εμφύτευμα τοποθετήθηκε σε λάθος σημείο και αναγκάστηκαν να θανατώσουν τα γουρούνια για να μην υποφέρουν.

Διαβάστε ακόμα: Ο Musk κάνει στο Twitter ό,τι έκανε στην Tesla και τη SpaceX

Αναμενόμενα, ορισμένοι ερευνητές έχουν εγκαταλείψει τη Neuralink, η οποία ιδρύθηκε το 2016 και διαθέτει μεγάλες εγκαταστάσεις στο Τέξας και στην Καλιφόρνια, λόγω ακριβώς των ανησυχιών τους για τον τρόπο που γίνονται οι μελέτες στα ζώα και τα ζητήματα βιοηθικής που εγείρουν.

Εν τω μεταξύ, σε πρόσφατη παρουσίαση της εταιρείας, ο Musk είχε αναφέρει ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα καταφέρουν να πάρουν άδεια για τοποθέτηση των εμφυτευμάτων σε ανθρώπους, ενώ τόνισε πως θα μπορούσε και ο ίδιος να έχει ένα ήδη στο κεφάλι του και να μην το γνωρίζουμε καν. Φαίνεται, όμως, πως δεν θα είναι και τόσο εύκολο να πείσει τους αρμόδιους φορείς για την πολυπόθητη έγκριση.

Με πληροφορίες από Reuters

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.