18 Απρ 2024
READING

Ο υγιεινός ηδονισμός στο πιάτο των Gen Z-ers

5 MIN READ

Ο υγιεινός ηδονισμός στο πιάτο των Gen Z-ers

Ο υγιεινός ηδονισμός στο πιάτο των Gen Z-ers

Ενώ πολλοί Ευρωπαίοι κάποτε πίστευαν το παλιό ρητό “είσαι ό,τι τρως”, οι άνθρωποι στις μέρες μας τείνουν να ακολουθούν το δόγμα “είσαι αυτό που δεν τρως”. Αυτό φαίνεται πως κάνει και η Gen Z που μαζί με τη διαφοροποίηση στις αντιλήψεις της σε πολλές εκφάνσεις της ζωής της, φιλοδοξεί να κάνει το ίδιο και στις διατροφικές της επιλογές. Εξάλλου, πρόκειται για μια foodie γενιά, που θέλει να ανακαλύπτει νέες γεύσεις, να εξερευνά τεχνικές μαγειρικής και να συνδέει άμεσα το τι τρώει με την ταυτότητά της.

Αυτό που βάζουμε στα καλάθια του σούπερ μάρκετ και στο τραπέζι για κάθε γεύμα μας, έχει μετατραπεί σε μια σύνθετη σειρά ερωτήσεων με κοινωνικό, πολιτικό και προσωπικό πρόσημο. Ο καθένας πλέον προσπαθεί να κάνει τις σωστές επιλογές για τον εαυτό του. Αυτή η ελευθερία επιλογής είναι που καθιστά δυνατή την διατροφική κουλτούρα του “υγιεινού ηδονισμού”, που καθορίζει πλέον τη σημασία που δίνουν οι καταναλωτές της Gen Z σε θέματα όπως η ευεξία και η βιωσιμότητα. Σε συνδυασμό με την αυξανόμενη επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον τρόπο με τον οποίο βλέπουν ένα προϊόν, αναμένεται πως θα οδηγήσει τις εταιρείες τροφίμων να επαναπροδιορίσουν τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν τα φυσικά χρώματα, σύμφωνα με την έκθεση της GNT Group.

Διαβάστε ακόμα: H Gen Z είναι γενιά foodie

Ως παγκόσμιος πάροχος χρωστικών τροφίμων, η ολλανδική εταιρεία παράγει συμπυκνώματα από βρώσιμα φρούτα, λαχανικά και φυτά. Αναζητώντας τρόπους να αυξήσει τη χρήση φυσικών χρωμάτων στα τρόφιμα και μειώνοντας παράλληλα το δικό της αποτύπωμα άνθρακα, συγκέντρωσε τις διατροφικές προτιμήσεις του πιο απαιτητικού καταναλωτικού κοινού αυτή την στιγμή στον κόσμο, των Gen Z-ers.

Τα μέλη της Gen Z θεωρούν περισσότερο από ποτέ τους εαυτούς τους ως foodies. Τι σημαίνει αυτό; Τους αρέσει να ανακαλύπτουν νέες γεύσεις και να εξερευνούν τεχνικές μαγειρικής την ίδια στιγμή που μετατρέπονται σε αυτοδίδακτους σεφ στο σπίτι με τη βοήθεια των social media. Συνδέουν άμεσα το τι τρώνε με την ταυτότητά τους και λαμβάνουν υπόψη τους την ηθική, την ευεξία και τον αντίκτυπο στην ψυχική υγεία τους, όταν επιλέγουν τρόφιμα. Δείχνουν σαφή προτίμηση σε υγιεινά τρόφιμα, ενώ στρέφονται σε όσα έχουν εξαιρετική γεύση και, κυρίως, έντονα χρώματα.

Αυτό παρατήρησε και η GNT Group, σημειώνοντας ωστόσο πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια ιδιαίτερη αλλαγή σχετικά με τον τρόπο χρήσης των φυσικών χρωμάτων που δίνουν την εικόνα στα τρόφιμα που ζητούν οι Gen Z-ers. Οι απαλές παστέλ αποχρώσεις χρησιμοποιούνται για να επαναπροσδιορίσουν το πώς μοιάζει το “υγιεινό και βιώσιμο”, ενώ τα ψυχεδελικά χρωματικά σχήματα συνδέονται πλέον με συστατικά που “ενισχύουν το μυαλό” για να συμβάλουν στην ευημερία τους.

Έτσι, οι κατασκευαστές τροφίμων εκμεταλλεύονται τα φυσικά χρώματα για να απευθυνθούν στους νεότερους καταναλωτές που εκτιμούν όλο και περισσότερο τη βιωσιμότητα και την υγεία. Και οι εταιρείες παραγωγής χρωμάτων εκμεταλλεύονται, με τη σειρά τους, αυτή την αυξανόμενη ζήτηση. Όμως, καθώς οι προτιμήσεις των καταναλωτών μεταβάλλονται συνεχώς, η GNT προτείνει στους κατασκευαστές φυσικών χρωμάτων να μην επαναπαύονται και να συνεχίσουν να εξελίσσονται.

Τον τρόπο με τον οποίο “αγκαλιάζει” η Gen Z τα έντονα χρώματα στο φαγητό της κατέγραψε η έρευνα ως “healthy hedonism”. Με καταγωγή από τα αρχαία ελληνικά ως “ηδονή”, αποτελεί συνώνυμο της απόλαυσης, της ευχαρίστησης και του πόθου. Ηδονισμός σημαίνει ότι οι νέοι εστιάζουν σήμερα στις απολαύσεις της στιγμής, ότι κάνουν πράγματα που απολαμβάνουν και, κυρίως, ότι παίρνουν τις αποφάσεις τους με βάση αυτό που τους κάνει ευτυχισμένους. Και όσον αφορά το φαγητό, ο υγιεινός ηδονισμός βρίσκει απήχηση στη νέα γενιά συνειδητοποιημένων καταναλωτών που είναι αποφασισμένοι να ξαναγράψουν τους κανόνες. Για να αξιοποιήσουν την τάση αυτή, οι εταιρείες προσπαθούν να κατανοήσουν αυτή τη σύνδεση, του κάθε τροφίμου με το χρώμα του, και να υιοθετήσουν μια νέα “οπτικοποίηση” για προϊόντα που είναι τόσο υγιεινά όσο και περιβαλλοντικά ορθά.

Διαβάστε ακόμα: Οι πράσινες ετικέτες των τροφίμων δεν οδηγούν τελικά τους καταναλωτές σε βιώσιμες επιλογές 

Κάποιες έχουν αρχίσει ήδη να το κατανοούν, αλλά έρχονται αντιμέτωπες με μια σειρά από προκλήσεις. Χαρακτηριστικά, το 2016 η αμερικανική General Mills αποφάσισε να αλλάξει τη σύνθεση των δημητριακών Trix ώστε να περιλαμβάνει φυσικά χρώματα, αναγκάστηκε ωστόσο να τα επαναφέρει σε τεχνητά ένα χρόνο αργότερα, αφού οι πωλήσεις τους έπεσαν σχεδόν κατακόρυφα. Αντίστοιχη απόφαση έλαβε και η Hershey, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές σοκολάτας στον κόσμο, παρά το γεγονός ότι δυσκολεύεται να βρει τρόπους να αλλάξει τα χρώματα στις διάσημες καραμέλες της για να συμπεριλάβει φυσικά υποκατάστατά τους.

Τα χρώματα αναδεικνύονται ένα πολύτιμο εργαλείο για τους κατασκευαστές τροφίμων. Γιατί μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να ενισχύσουν την διάθεση των καταναλωτών  ή να τους μεταφέρουν αισθητηριακές εμπειρίες για συγκεκριμένα προϊόντα, σύμφωνα και με την έρευνα της GNT. Υπό αυτό το πρίσμα, στόχος της είναι είναι να βελτιώσει τη ζωντάνια τους χωρίς να απωλέσει τα υγιεινά χαρακτηριστικά τους. Το 2021, για παράδειγμα, η εταιρεία προσέθεσε δύο αποχρώσεις του φωτεινού πράσινου στη σειρά χρωμάτων της από πράσινα φύκια σπιρουλίνας και κίτρινο κουρκουμά.

Ο υγιεινός ηδονισμός της Gen Z δεν περιορίζεται στην επιλογή των κατάλληλων φαγητών ή ροφημάτων, αλλά επεκτείνεται και στον αποκλεισμό τους. Μερικοί μπορεί να πιστεύουν ότι αυτό είναι μια αντίφαση ως προς την ιδια τη φύση του όρου, αλλά στην πραγματικότητα, το να ζουν και να τρώνε ενσυνείδητα, δείχνει τι αγαπούν πραγματικά. Και για τους Gen Z-ers ο υγιής ηδονισμός συνδυάζει την ευεξία και την απόλαυση με ένα δικό τους, χρωμαστιστό τρόπο, αναπτύσσοντας μια δική τους ισορροπία. Έτσι εξάλλου αλλάζουν το προφίλ της βιομηχανίας τροφίμων και ροφημάτων, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην ολιστική προσέγγιση του φαγητού και χρησιμοποιώντας το ως τρόπο έκφρασης.

Με πληροφορίες από Food Dive

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.