22 Δεκ 2024
READING

Γιατί το 2023 θα είναι η χρονιά του live-streaming, της αυθεντικότητας και της γενιάς Χ

5 MIN READ

Γιατί το 2023 θα είναι η χρονιά του live-streaming, της αυθεντικότητας και της γενιάς Χ

Γιατί το 2023 θα είναι η χρονιά του live-streaming, της αυθεντικότητας και της γενιάς Χ

Φτάνοντας στο τέλος του 2022, μέσα σε ένα περιβάλλον έντονης οικονομικής αβεβαιότητας ως απόρροια του πληθωρισμού, πολλοί διαφημιστές ανησυχούν για το πώς θα διαμορφωθεί ο κλάδος του digital marketing. Ήδη, μέχρι στιγμής πολλές εταιρείες, μεγάλες και μικρές, έχουν μειώσει αρκετά τις δαπάνες τους, ενώ η διοίκηση του Twitter υπό τον Elon Musk και οι συνέπειες της είχε ως αποτέλεσμα πολλές εταιρείες συνειδητά να χάσουν ένα πολύτιμο κανάλι προώθησης.

Σχεδόν κάθε brand όμως μπορεί να επωφεληθεί από το να διατηρήσει σταθερό τον προϋπολογισμό του marketing. Σύμφωνα με έρευνα της αμερικανικής εταιρείας Analytic Partners, οι εταιρείες που αύξησαν τις πληρωμένες διαφημίσεις κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης που προκάλεσε ο Covid-19 είδαν αύξηση των πωλήσεων κατά 17%, ενώ αυτές που μείωσαν τις αντίστοιχες δαπάνες κινδύνευαν να χάσουν το μερίδιό τους στην αγορά κατά 15%, το οποίο επωφθαλμιούσαν ανταγωνιστές τους που ενίσχυσαν τη δική τους θέση στην αγορά. Ως εκ τούτου, ένας σχεδιασμός marketing για τα καλύτερα και τα χειρότερα σενάρια, θα εξασφάλιζε σε κάθε εταιρεία ότι θα ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει την “καταιγίδα”, αλλά και την ύφεση που φημολογείται ότι θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια. Εξάλλου, δεν βρισκόμαστε ακόμη σε ύφεση και η επέλασή της δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Έχοντας αυτό κατά νου, το 2023 εμφανίζεται ως μια εποχή ώριμη για σημαντικές αλλαγές.

Διαβάστε ακόμα: Ποια είναι τα hot digital trends στη διαφήμιση τώρα

H χρονιά του Livestream Commerce

Ονομασίες υπάρχουν πολλές -αγορές μέσω livestream, live commerce, ζωντανές πωλήσεις-, η ουσία όμως παραμένει η ίδια. Αυτή είναι η χρονιά που το livestreaming θα ριζώσει βαθιά στον κλάδο του λιανικού εμπορίου με υποσχέσεις να ανθίσει σε μία από τις μεγαλύτερες εξελίξεις στον τρόπο με τον οποίο ψωνίζουμε. Ήδη, η μητρική εταιρεία του TikTok, ByteDance, έχει τεράστια σχέδια για το livestreaming ecommerce το 2023. Η Douyin, η κινεζική έκδοση του TikTok, παρουσιάζεται να έχει πουλήσει αγαθά αξίας 119 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω ζωντανών μεταδόσεων το 2021. Και η ByteDance πιστεύει ότι η τάση αυτή θα μεταφερθεί σύντομα στην αγορά της Δύσης.

Το Livestream Shopping είναι ένα μείγμα ψυχαγωγίας και ηλεκτρονικού εμπορίου. Οι θεατές αγοράζουν προϊόντα online από influencers που επιδεικνύουν τα τελευταία τους ευρήματα μέσω ζωντανών επιδείξεων και άμεσων πωλήσεων. Αλλά σε αντίθεση με τις παραδοσιακές οικιακές αγορές που βασίζονται στην τηλεόραση, οι θεατές δεν είναι παθητικοί και αλληλεπιδρούν με τον οικοδεσπότη και τους άλλους θεατές κατά τη διάρκεια των live, ενισχύοντας την αίσθηση της κοινότητας.

Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία και οι άνθρωποι εξοικειώνονται με αυτή, η κυριαρχία του Livestreaming Ecommerce γίνεται όλο και πιο πιθανή. Μπροστά στη δυνατότητα των influencers να χρησιμοποιήσουν εργαλεία ζωντανού εμπορίου και να δημιουργήσουν μια ακόμη πολύτιμη ροή εσόδων, τα brands δεν θα μείνουν αμέτοχα. Μάλιστα, πιθανότατα να μην περιοριστεί μόνο στο ecommerce αλλά να μεταφερθεί και στα φυσικά καταστήματα, όπως απέδειξαν οι virtual βιτρίνες στην Νέα Υόρκη, καθώς οι εταιρείες θεωρούν ότι το video shopping είναι ένας δυνητικά ισχυρός τρόπος για να εμπλακούν και να δημιουργήσουν στους καταναλωτές συναισθήματα γύρω από τις μάρκες τους και ότι θα αλλάξει ριζικά το εμπόριο.

Επιστροφή στην αυθεντικότητα

Με το BeReal να είναι η πιο “hot” εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης αυτή την στιγμή σε όλο τον κόσμο, δεν εκπλήσσει η πρόσφατη ανακοίνωση του TikTok και του Instagram για την προσθήκη μίας νέας λειτουργίας, που ουσιαστικά κλωνοποιεί το γαλλικό πρωτότυπο, το TikTok Now και το Instagram Dual. Η άνοδος του BeReal έχει αναδείξει το next big thing στα social media: την ιδέα της αυθεντικότητας.

Η γαλλική εφαρμογή κοινωνικών μέσων που κυκλοφόρησε το 2021, είδε φέτος τη δημοτικότητά της να εκτοξεύεται. Οι δημιουργοί της,  Alexis Barreyat και Kevin Perreau, θέλησαν να φέρουν κοντά χρήστες από διαφορετικά μήκη και πλάτη της γης, προτρέποντάς τους να κοινοποιούν φωτογραφίες τους μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Όλα αυτά σε ένα κοινό “παράθυρο” για όλους, με βασικό όχημα μια ειδοποίηση που αποστέλλεται καθημερινά σε όλους τους χρήστες. Η ιδέα του quick photo sharing μπορεί να είναι απλή στη σύλληψή της, αλλά φαίνεται ότι κέρδισε το ενδιαφέρον ακριβώς λόγω αυτής της απλότητας. Σήμερα, το BeReal μετρά πάνω από 53 εκατομμύρια downloads, ενώ οι ενεργοί χρήστες υπολογίζονται σε πάνω από 10 εκατομμύρια.

Διαβάστε ακόμα: 4 trends στο personal branding τώρα

Ήδη, πολλοί χρήστες έχουν αρχίσει να δυσανασχετούν. Από την μία αγαπούν την αυθεντικότητα και αμεσότητα που μπορεί να παρέχουν τα social media. Από την άλλη όταν δεν βρίσκουν αυτήν την αυθεντικότητα αποθαρρύνονται και απωθούνται από την εφαρμογή, το brand, το πρόσωπο ή οτιδήποτε είναι αυτό που θέλουν να είναι αυθεντικό.

Η αυθεντικότητα που βρίσκεται εκεί έξω, μοιάζει να είναι η απάντηση στις περισσότερες ερωτήσεις που αφορούν την επικοινωνία και το branding, χωρίς να είναι κάτι καινούριο που τώρα γίνεται απαιτητό από τα brands. H βασική της αξία είναι ότι αναδεικνύει την προσωπικότητα της μάρκας, με έναν τρόπο ανθρώπινο, άρα πιο κοντά στον καταναλωτή. Η αυθεντικότητα εξανθρωπίζει το brand, του δίνει το δικαίωμα να προσεγγίσει τον καταναλωτή πιο προσωπικά, με αίσθηση μεγαλύτερης οικειότητας, να του απεθυνθεί ως άνθρωπο και όχι ως μέλος ενός target group.

Οι Millennials και η Gen X θα βρεθούν στα φώτα της δημοσιότητας

Είτε οι κυβερνήσεις ανακοινώσουν ότι τα κράτη τους βρίσκονται σε καθεστώς ύφεσης είτε όχι, οι καταναλωτές βιώνουν τη δική τους πραγματικότητα και όπως είναι λογικό, ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις δαπάνες. Μάλιστα, πολλοί αισθάνονται ότι δεν μπορούν πλέον να αντέξουν οικονομικά τον τρόπο ζωής τους και γίνονται περισσότερο προσεκτικοί στο πώς ξοδεύουν τα χρήματά τους. Ωστόσο, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία Millennials και οι εργαζόμενοι της γενιάς X, δηλαδή όσων γεννήθηκαν από το 1965-1980, που πιθανότατα έχουν δημιουργήσει ένα απόθεμα, θα έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια.

Εξάλλου αυτοί οι καταναλωτές ήταν ήδη ενήλικες κατά τη διάρκεια της ύφεσης του 2008 και μπορεί να είχαν επιβιώσει εκείνη την περίοδο χωρίς να αλλάξουν υπερβολικά τις αγοραστικές τους συνήθειες. Η Gen X, συγκεκριμένα, ήταν η μόνη γενιά που βγήκε από αυτή την ύφεση έχοντας ανακτήσει τον πλούτο που έχασε εκείνη την περίοδο, σύμφωνα με δεδομένα από το Pew Research Center. Το 2023 είναι η χρονιά που θα αποτελέσει το niche κοινό των brands.

Με πληροφορίες από The Drum

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.