22 Ιαν 2025
READING

ESG | Δεν είναι ιδεολογία, είναι οικονομία

4 MIN READ

ESG | Δεν είναι ιδεολογία, είναι οικονομία

ESG | Δεν είναι ιδεολογία, είναι οικονομία

Κάθε χρόνο, περίπου 250.000 νέοι άνθρωποι εγκαταλείπουν τη δουλειά τους, πολλοί από αυτούς σε συμβουλευτικές υπηρεσίες και εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, για να κυνηγήσουν δεξιότητες και διαπιστευτήρια που θα εκτοξεύσουν τον μελλοντικό τους ρόλο σπουδάζοντας οικονομικά και διοίκηση επιχειρήσεων. 

Όμως οι σημερινοί φοιτητές των σχολών διοίκησης επιχειρήσεων μαθαίνουν επίσης για τις κοινωνικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και για το πώς να επανεξετάσουν τον καπιταλισμό – μια αλλαγή στο πρόγραμμα σπουδών στα ιδρύματα της ελίτ που αντανακλά μια αλλαγή στην εταιρική κουλτούρα στο σύνολό της.

Τα νέα προγράμματα σπουδών των κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημίων, Harvard, Yale, και Wharton, που επικεντρώνονται στην ποικιλομορφία, την ισότητα και την ενσωμάτωση και σε περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και διοικητικούς παράγοντες, είναι μια απάντηση στις μεταβαλλόμενες προσδοκίες για τον ρόλο των επιχειρήσεων στην κοινωνία.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Τα στελέχη στηρίζουν τους στόχους βιωσιμότητας, αλλά δε μετράνε τις δράσεις των εταιρειών τους

Βέβαια, ο ρόλος αυτός δεν είναι κάτι καινούργιο. Το όραμα του Joseph Wharton, για τη φερώνυμη σχολή επιχειρήσεων που ίδρυσε το 1881 στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, ήταν να “επιλύσει τα κοινωνικά προβλήματα που αφορούν τον πολιτισμό μας”. Και ενώ οι επιχειρήσεις συχνά απείχαν πολύ από αυτόν τον στόχο, την τελευταία δεκαετία παρατηρήθηκε μια αξιοσημείωτη αλλαγή. Καθώς η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση για την επίλυση των κοινωνικών ζητημάτων έχει υποχωρήσει, οι άνθρωποι στρέφονται στις επιχειρήσεις.

Η έρευνα Edelman Trust Barometer σε περισσότερους από 36.000 ανθρώπους σε 28 χώρες διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η κοινωνική ηγεσία αποτελεί πλέον “βασική λειτουργία” των επιχειρήσεων. Tην εμπιστεύονται, μάλιστα, περισσότερο από τις κυβερνήσεις, τις ΜΚΟ και τα μέσα ενημέρωσης. Η εταιρική κοινωνική ευθύνη (ΕΚΕ) ευθυγραμμίζει τον επιχειρηματικό σκοπό και τις αξίες των επιχειρήσεων με τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές δραστηριότητές τους, δημιουργώντας τόσο οικονομική αξία όσο και αξία για την κοινωνία.

Και ενώ όλες οι ομάδες ενδιαφερομένων -εργαζόμενοι, επενδυτές και καταναλωτές- ασκούν πίεση για μεγαλύτερη διαφάνεια και αυθεντικότητα, επιδιώκοντας να προσδιορίσουν πού βρίσκονται οι εταιρείες και τι κάνουν σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα, η προτίμηση των εργαζομένων φαίνεται να αποτελεί το μοναδικό πρόβλημα.

Πρόσφατη έρευνα της Deloitte σε Gen Z-ers και Millennials -που θα αποτελούν πάνω από το 60% του εργατικού δυναμικού μέχρι το 2025- από 45 χώρες, διαπίστωσε ότι θέλουν να εργάζονται για εταιρείες που νοιάζονται για το περιβάλλον και υιοθετούν πρακτικές ποικιλομορφίας και ενσωμάτωσης. Θα απορρίψουν θέσεις εργασίας σε εταιρείες που δεν τις εφαρμόζουν, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα παραιτηθούν από έναν υψηλότερο μισθό. Με άλλα λόγια, οι εταιρείες που αγνοούν την κλιματική επιστήμη και σιωπούν για τις κοινωνικές προκλήσεις και αδικίες θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωσή τους, περιορίζοντας την ικανότητά τους να προσελκύουν και να διατηρούν την επόμενη γενιά ταλαντούχων εργαζόμενων.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί οι startups χρειάζονται μια νέα στρατηγική ESG

Ωστόσο, παρά τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η εταιρική κοινωνική ευθύνη είναι πολύ σημαντική για τις επιχειρήσεις, υπάρχει μια αυξανόμενη αντίδραση που τη θεωρεί ως ανούσια πολιτική ιδεολογία. Με πρόσφατο και τρανταχτό παράδειγμα, τους δύο πρόσφατα θεσπισμένους νόμους του Τέξας, που απαγορεύουν στις επιχειρήσεις να λειτουργούν στην πολιτεία εάν σταματήσουν να επενδύουν σε εταιρείες πυροβόλων όπλων και σε εταιρείες ορυκτών καυσίμων, αρνούμενες το οικονομικό κόστος της κλιματικής αλλαγής.

Οι κυβερνήσεις μπορεί να μην εγκρίνουν απόλυτα την ESG ως “αφυπνιστική” ιδεολογία, αλλά για τις επιχειρήσεις είναι μια πραγματικότητα που είναι επικίνδυνο να αγνοήσουν. Αυτό που φαίνεται να έχει διαφύγει από το πλήθος των αντι-ESG, είναι ότι ο κλιματικός κίνδυνος είναι και επενδυτικός κίνδυνος.

Το οποίο μας φέρνει πίσω στις αλλαγές που συμβαίνουν στα προγράμματα σπουδών των σχολών οικονομίας και διοίκησης επιχειρήσεων. Η εκπαίδευση της επόμενης γενιάς εταιρικών ηγετών απαιτεί την εξερεύνηση του κινδύνου σε όλες τις μορφές του. Η κατανόηση και ο μετριασμός του είναι ένα κρίσιμο καθήκον για την επιβίωση των επιχειρήσεων. Η καλή διαχείριση των κινδύνων και των ευκαιριών ESG αποτελεί μέρος της διαχείρισης των επιχειρηματικών κινδύνων.

Με πληροφορίες από Forbes

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.