21 Νοέ 2024
READING

Δαβίδ εναντίον Γολιάθ: τα βιώσιμα brands εντοπίζουν τις αδυναμίες των fast fashion μεγαθηρίων

4 MIN READ

Δαβίδ εναντίον Γολιάθ: τα βιώσιμα brands εντοπίζουν τις αδυναμίες των fast fashion μεγαθηρίων

Δαβίδ εναντίον Γολιάθ: τα βιώσιμα brands εντοπίζουν τις αδυναμίες των fast fashion μεγαθηρίων

Η fast fashion βιομηχανία είναι ίσως ένας από τους πιο ρυπογόνους κλάδους, καθώς είναι υπεύθυνη για ένα μεγάλο ποσοστό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Επιπλέον, το 85% του συνόλου των υφασμάτων καταλήγει κάθε χρόνο στα σκουπίδια, ενισχύοντας περαιτέρω τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι εάν συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση, θα είναι υπεύθυνη για την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς έως το 2050.

Οι fast fashion εταιρείες παράγουν μαζικά ρούχα, προσφέροντάς τα στους καταναλωτές σε ασύλληπτα χαμηλές τιμές. Τα ρούχα κατασκευάζονται γρήγορα από εργάτες που κερδίζουν λιγότερο από τον κατώτατο μισθό και εργάζονται σε αμφιλεγόμενες συνθήκες.

Πέραν του ανήθικου του τρόπου λειτουργίας τους, οι εταιρείες αυτές επιβαρύνουν σοβαρά τον πλανήτη. Παράγουν τεράστιες ποσότητες ρούχων σε σύντομο χρονικό διάστημα, τη στιγμή που η βιομηχανία μόδας είναι ήδη γνωστή ως σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Πόσω μάλλον δε, η “γρήγορη” μόδα.

Διαβάστε ακόμα: Η ασταμάτητη επιτάχυνση της fast fashion

Αυτοί οι μεγάλοι παίκτες, έχοντας τεράστια διαδικτυακή παρουσία, κυριαρχούν στην αγορά και έχουν αποκτήσει κολοσσιαίες διαστάσεις. Στον αντίποδα, υπάρχουν μικρότερες, ανεξάρτητες εταιρείες που είναι πραγματικά βιώσιμες. Και παρά την προφανή διαφορά μεγέθους, μπορούν να αμφισβητήσουν αυτά τα διαφαινόμενα μεγαθήρια. Στην πραγματικότητα, το μέγεθος μπορεί να είναι ο λόγος που αυτές οι βιώσιμες μάρκες μπορούν να ξεχωρίσουν.

Οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται το “greenwashing” και θέλουν να καταλάβουν τι πραγματικά κάνουν οι μάρκες για να γίνουν πιο βιώσιμες. Ο όρος “greenwashing” αναφέρεται στην τεχνική εξαπάτησης του καταναλωτή μέσω παραπλανητικών πληροφοριών σχετικά με το πώς τα προϊόντα μιας εταιρείας είναι πιο φιλικά στο περιβάλλον, υγιεινά ή βιώσιμα, έχοντας ως απώτερο στόχο τη θετική προβολή της εταιρείας, με στόχο φυσικά την αύξηση των πωλήσεών της. Η διαδικτυακή αναζήτηση για τον όρο “βιώσιμη μόδα” αναμένεται να αυξηθεί κατά 66% το 2023, σύμφωνα με στατιστικές αναλύσεις της Exploding Topics.

Οι καταναλωτές αναζητούν πληροφορίες σχετικά με το τι είναι η βιώσιμη μόδα και θα θέλουν να γνωρίζουν πώς οι εταιρείες μόδας τηρούν τις υποσχέσεις τους. Μάλιστα, η Google θα αρχίσει σύντομα να επισημαίνει τα μεταχειρισμένα αντικείμενα στα αποτελέσματα αναζήτησής της. Αυτή η συμπερίληψη από την Google θα βοηθήσει τελικά τις μικρότερες, πιο βιώσιμες μάρκες να σταθούν απέναντι στους ανταγωνιστές της fast fashion.

Πώς μπορεί, λοιπόν, ένας Δαβίδ να νικήσει έναν Γολιάθ; Όλα έχουν να κάνουν με τη στόχευση των αδυναμιών. Οι “Γολιάθ” της fast fashion υπάρχουν εδώ και καιρό. Διαθέτουν τεράστιες ομάδες και κυριαρχούν στις κατατάξεις των λέξεων-κλειδιών στις αναζητήσεις. Ωστόσο, με μια τέτοια κλίμακα προκύπτουν σημαντικά ζητήματα. Έχουν και παράγουν συνεχώς πολλά προϊόντα, και επομένως πολλές διευθύνσεις URL. Αυτό μπορεί να υπερβεί τον προϋπολογισμό ανίχνευσης αυτών των ιστότοπων και να επηρεάσει την καταχώριση των σελίδων.

Ο τεράστιος όγκος σελίδων καθιστά επίσης δύσκολο για τις μεγάλες αυτές εταιρείες να συμβαδίζουν με τη δημιουργία περιεχομένου. Το αποτέλεσμα; Αδύναμο, κακής ποιότητας περιεχόμενο σε αυτούς τους μεγαλύτερους ιστότοπους. Αυτό μειώνει την αξία των σελίδων, τον τρόπο με τον οποίο ενημερώνουν τον χρήστη και το πόσο χρήσιμες τις θεωρεί η Google. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις περιοχές ευπάθειας που οι “Δαυίδ”  μπορούν να αποκαλύψουν και να εκμεταλλευτούν.

Διαβάστε ακόμα: Οι νέοι κανόνες που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για sustainability στη μόδα

Τα μικρότερα fashion brands, ως άλλοι Δαυίδ, μπορούν να στοχεύσουν στις ευάλωτες περιοχές των “Γολιάθ”, γεμίζοντας τις σελίδες τους με ποιοτικό ενημερωτικό περιεχόμενο ξεπερνώντας τον σκόπελο των fast fashion εταιρειών. Παράλληλα, ενώ η Google κατανοεί η δομή του ιστότοπου, από τα τοπογραφικά διαγράμματα (sitemaps), οι μεγάλες εταιρείες δεν τα αξιοποιούν στο έπακρο. Τα δειγματοληπτικά δεδομένα δείχνουν ότι τα sitemaps τους έχουν μεγαλύτερο αριθμό ορφανών URL και σπασμένων συνδέσμων. Τα μικρότερα εμπορικά σήματα μπορούν να εργαστούν για να διατηρούν ενημερωμένο το sitemap τους για να βρουν το πλεονέκτημά τους.

Bigger isn’t necessarily better. Ενώ το μέγεθος των κολοσσών της μόδας μπορεί να είναι εκφοβιστικό, είναι ακριβώς αυτό που προκαλεί πολλές από τις αδυναμίες τους. Δουλεύοντας σε αυτούς τους τομείς, οι μικρότερες εταιρείες μόδας μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο και να πετύχουν εκεί που η fast fashion πιθανότατα θα αποτύχει. Σαν άλλος Δαβίδ απέναντι στον Γολιάθ.

Με πληροφορίες από The Drum

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.