Επωδός πολλών ερευνητών που συχνά παραθέτουν αναλύσεις γύρω από το ελληνικό επιχειρείν, είναι η αναφορά περί έλλειψης συνεργασιών και πνεύματος συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων, υποστηρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο περιορίζεται η αναπτυξιακή πορεία που θα μπορούσαν να έχουν πολλές από αυτές.
Στον παραπάνω κανόνα εάν θέλετε όμως υπάρχουν και ορισμένες τρανταχτές εξαιρέσεις. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι πρωτοπόρος σε συνεργασίες στο επιχειρηματικό πεδίο είναι τα τελευταία χρόνια ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο οποίος επί σειρά ετών συνεργάστηκε στην Chipita με τον όμιλο Olayan, αλλά και γνωστούς επιχειρηματίες όπως ο Αχιλλέας Φώλιας, η Μαίρη Χατζάκου, o Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος. Και παλαιότερα όμως είχε συνυπάρξει με τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο στη Vivartia, πριν οι δύο επιχειρηματίες ακολουθήσουν αργότερα διαφορετικούς δρόμους.
Ερχόμενοι στο σήμερα και στην περίπτωση της υδροπονίας και της Wonderplant, της εταιρείας καλλιέργειας ντομάτας με έδρα τη Δράμα, συμπράττουν ο Θεοδωρόπουλος, με τους Σταύρο Νένδο της Select Αρτοσκευάσματα, ο Μιχάλης Αραμπατζής, ιδρυτής και μέτοχος της Ελληνικής Ζύμης αλλά και ο Θέμης Μακρής. Σύμπραξη όμως Θεοδωρόπουλου υφίσταται και στην περίπτωση της ΜΕΒΓΑΛ, όπου ο ίδιος διατηρεί ποσοστό μειοψηφίας στην εταιρεία και συνυπάρχει επιχειρηματικά με την κύρια μέτοχο της επιχείρησης, Μαίρη Χατζάκου. Δεν πάει όμως πολύς καιρός από τη στιγμή που ίδιος απέκτησε μαζί με τον Απόστολο Ταμβακάκη, την εταιρεία Ελληνική Χυμοί με έδρα τη Λάρισα.
Η μεγάλη συμφωνία στο χώρο του κρέατος
Τα τρανταχτά παραδείγματα συμπράξεων όμως δεν σταματούν εκεί και όπως αποδεικνύεται δεν περιορίζονται στην περίπτωση του Σπύρου Θεοδωρόπουλου. Μέσα στο 2022 έγινε γνωστή η σύμπλευση των δύο από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στο χώρο της επεξεργασίας και εμπορίας κρέατος στην Ελλάδα, οι οποίες μέσα από κοινή εταιρεία δημιουργούν τον εθνικό πρωταθλητή στο κρέας, υπερβαίνοντας σε τζίρο και μέγεθος την μέχρι πρότινος κυρίαρχη επιχείρηση της συγκεκριμένης αγοράς, Κρέατα Αττικής (Βουδούρης-Κώνστας).
Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και μία ακόμα περίπτωση, όπου αυτή τη φορά πρόκειται για εξαγορά. Ο λόγος για την απόκτηση της εταιρείας εμπορίας βιολογικών προϊόντων, Βιο-Υγεία. H εξαγορά που ολοκληρώθηκε πρόσφατα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία “Αλυσίδα για Βιολογικά Α.Ε.” στην οποία συμμετέχουν τα παιδιά του Απόστολου Ταμβακάκη, Σταύρος, Σοφία και Φίλιππος, ο ιδρυτής και επικεφαλής του Φρεσκούλη, Χρυσόστομος Μαυρόπουλος, ο Νίκος Μήλιος, με πολυετή εμπειρία ως υψηλόβαθμο στέλεχος σε γνωστές επιχειρήσεις όπως η Lion Rental και η Teomoto, ο Σωτήρης Σεϊμανίδης, στενός συνεργάτης του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, με θητεία στο διοικητικό συμβούλιο της Νίκας αλλά και στην Παλίρροια όπου διατηρούσε καθήκοντα αντιπροέδρου. Μάλιστα έχει θητεύσει και στη Goody’s παλαιότερα ως διευθύνων σύμβουλος καθώς και σε αρκετές ακόμα μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η Δέλτα ή ο όμιλος Παπαέλληνας αλλά και η εταιρεία συμπληρωμάτων διατροφής για τον τομέα της κτηνοτροφίας, Tesco.
Η σύμπραξη Γρηγόρη-Τερκενλή
Ένα ακόμα παράδειγμα εταιρικής σύμπραξης ελληνικών επιχειρήσεων αποτελεί και αυτό της συνεργασίας Γρηγόρη και Τερκενλή στον τομέα της εστίασης. Οι δύο γνωστές αλυσίδες διατηρούσαν ήδη συνεργασία στον τομέα των κλειστών αγορών και συγκεκριμένα σε αεροδρόμια της χώρας μέσω της εταιρείας Air Canteen που διατηρεί η Γρηγόρης. Το τελευταίο διάστημα όμως έχουν κάνει και ένα ακόμα βήμα στη συγκεκριμένη συνεργασία. Ο λόγος για το κοινό κατάστημα, στο οποίο την ευθύνη λειτουργίας έχει η Γρηγόρης και βρίσκεται επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας στη στάση του μετρό, Μέγαρο Μουσικής. Πρόκειται για ένα σημείο πώλησης που φέρει τα λογότυπα και των δύο εταιρειών στην πρόσοψη, ενώ διαθέτει τα προϊόντα τους μέσα από τις βιτρίνες του. Αποτελεί ένα πειραματικό μοντέλο που εξετάζεται προσεκτικά από τις δύο πλευρές, χωρίς να αποκλείεται μελλοντικά να επεκταθεί και σε άλλα σημεία της Αττικής, ενδεχομένως και εκτός λεκανοπεδίου.
Θα θυμίσουμε όμως και μία περίπτωση ακόμα που βρίσκεται εκτός του κλάδου των τροφίμων. Ο λόγος για τις Space Hellas και Singular Logic, οι οποίες έχουν εξαγοράσει από κοινού με ισόποσα ποσοστά επί των μετοχών, τη Singular Logic, μοιράζοντας τους τομείς δραστηριότητας της συγκεκριμένης εταιρείας. Για τις ανάγκες της εξαγοράς συστήθηκε μάλιστα και η εταιρεία, Epsilon Singular Logic Α.Ε.
Η σημασία των συνεργειών και η επίτευξη σημαντικά μεγαλύτερων αποτιμήσεων
Πρόσφατη έρευνα της EY-Parthenon δείχνει ότι για να είναι επιτυχημένες οι συμφωνίες, οι εταιρείες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην επίτευξη συνεργειών εσόδων, στην υλοποίηση συγχωνεύσεων και εξαγορών αλλά και σε λύσεις σύγκλισης της βιομηχανίας, ενίσχυσης της έρευνας και ανάπτυξης ψηφιακών λύσεων.
Πάντως, ενώ η επίτευξη συγχωνεύσεων και εξαγορών εξακολουθεί να είναι σημαντική, οι συμφωνίες που επικεντρώνονται στις συνέργειες εσόδων φαίνεται να επιτυγχάνουν σημαντικά υψηλότερες αποτιμήσεις και ωφέλεια συναλλαγών σε σύγκριση με εκείνες που επικεντρώθηκαν στη μείωση του κόστους μέσω ενοποίησης και άλλων ενεργειών αυτής της μορφής. Μία τέτοια πρακτική είναι αυτή που εντέλει αυξάνει την ανάγκη για τον αγοραστή να δημιουργήσει αξία κατά την ενσωμάτωση μίας επιχειρηματικής οντότητας.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.