22 Ιαν 2025
READING

Μπορεί μία αγωγή κατά της Microsoft για πνευματικά δικαιώματα να διαμορφώσει το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης;

4 MIN READ

Μπορεί μία αγωγή κατά της Microsoft για πνευματικά δικαιώματα να διαμορφώσει το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης;

Μπορεί μία αγωγή κατά της Microsoft για πνευματικά δικαιώματα να διαμορφώσει το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης;

Ο κλάδος της τεχνολογίας υποφέρει από ένα κύμα απολύσεων και συνεχιζόμενες αναταραχές στο Twitter. Παρ’ όλα αυτά ορισμένοι επενδυτές και επιχειρηματίες έχουν ήδη βάλει στο μάτι μια νέα “έκρηξη”, η οποία βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη και μπορεί να παράγει συνεκτικό κείμενο, συναρπαστικές εικόνες και λειτουργικό κώδικα υπολογιστή.

Τον τελευταίο χρόνο παρατηρήθηκε μια έκρηξη σε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργούν τέχνη, μουσική, κείμενο και κώδικα, μαθαίνοντας από τη δουλειά άλλων. Καθώς όμως αυτά τα εργαλεία γίνονται όλο και πιο εμφανή, αναπάντητα νομικά ερωτήματα θα μπορούσαν να διαμορφώσουν το μέλλον του τομέα. Η τρομακτική αλήθεια για τα πνευματικά δικαιώματα της τεχνητής νοημοσύνης είναι ότι κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί στη συνέχεια.

Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης όμως εκπαιδεύονται σε δεδομένα που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα – είναι αυτό νόμιμο; Το ερώτημα τίθεται λόγω του τρόπου εκπαίδευσης των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης. Όπως τα περισσότερα λογισμικά μηχανικής μάθησης, λειτουργούν εντοπίζοντας και αναπαράγοντας μοτίβα στα δεδομένα. Αλλά επειδή αυτά τα προγράμματα χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία κώδικα, κειμένου, μουσικής και τέχνης, τα δεδομένα δημιουργούνται από τους ίδιους τους ανθρώπους, συλλέγονται από τον ιστό και προστατεύονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από πνευματικά δικαιώματα.

Διαβάστε ακόμα: Το μέλλον της διαφήμισης | Η καμπάνια της Heinz που δημιουργήθηκε από Τεχνητή Νοημοσύνη

Την απάντηση φαίνεται πως θα δώσει μια ομαδική αγωγή που κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στις Η.Π.Α. τον Νοέμβριο και στοχεύει το GitHub Copilot της Microsoft, ένα ισχυρό εργαλείο που γράφει αυτόματα κώδικα εργασίας όταν ένας προγραμματιστής αρχίζει να πληκτρολογεί. Ο προγραμματιστής που βρίσκεται πίσω από την αγωγή υποστηρίζει ότι το GitHub παραβιάζει τα πνευματικά δικαιώματα επειδή δεν παρέχει αναφορά όταν αναπαράγει open-source κώδικα που καλύπτεται από άδεια που το απαιτεί.

Η αγωγή βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και οι προοπτικές της είναι ασαφείς, επειδή η υποκείμενη τεχνολογία είναι νέα και δεν έχει αντιμετωπίσει μεγάλο νομικό έλεγχο. Ωστόσο, νομικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην ευρύτερη τάση των εργαλείων δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης. Τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργούν πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες και εικονογραφήσεις από μια προτροπή, καθώς και περιεχόμενο για διαφημιστικό κείμενο, κατασκευάζονται όλα με αλγόριθμους που εκπαιδεύονται πάνω σε προηγούμενες εργασίες που έχουν παραχθεί από ανθρώπους.

Οι πρώτοι που αμφισβήτησαν τη νομιμότητα και την ηθική της τεχνητής νοημοσύνης (AI) που παράγει τέτοιου είδους έργο, ήταν οι εικαστικοί καλλιτέχνες. Ορισμένοι άνθρωποι που ζουν από την οπτική τους δημιουργικότητα είναι αναστατωμένοι από το γεγονός ότι τα καλλιτεχνικά εργαλεία AI που εκπαιδεύτηκαν πάνω στο έργο τους μπορούν στη συνέχεια να παράγουν νέες εικόνες στο ίδιο στυλ. Ο όμιλος της μουσικής βιομηχανίας Recording Industry Association of America έχει ήδη επισημάνει ότι η παραγωγή και το remixing μουσικής με τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αποτελέσει ένα νέο πεδίο ανησυχίας για τα πνευματικά δικαιώματα.

Το Copilot είναι ένα ισχυρό παράδειγμα των δημιουργικών και εμπορικών δυνατοτήτων της Γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης (generative AI technology). Το εργαλείο δημιουργήθηκε από την θυγατρική της Microsoft, GitHub, που φιλοξενεί τον κώδικα για εκατοντάδες εκατομμύρια έργα λογισμικού. Η GitHub το δημιούργησε εκπαιδεύοντας έναν αλγόριθμο που έχει σχεδιαστεί για να παράγει κώδικα από την νεοσύστατη εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης, OpenAI, στην τεράστια συλλογή κώδικα που αποθηκεύει, παράγοντας ένα σύστημα που μπορεί να ολοκληρώσει προληπτικά μεγάλα κομμάτια κώδικα αφού ένας προγραμματιστής κάνει μερικές πληκτρολογήσεις. Κι αυτό γιατί με βάση μια πρόσφατη μελέτη της, οι προγραμματιστές μπορούν να ολοκληρώσουν ορισμένες εργασίες σε λιγότερο από το μισό χρόνο από αυτόν που απαιτείται κανονικά όταν χρησιμοποιούν το Copilot ως υποστήριξη.

Διαβάστε ακόμα: Βάζει η τεχνητή νοημοσύνη σε κίνδυνο το storytelling;

Όμως, όπως παρατήρησαν γρήγορα ορισμένοι προγραμματιστές, το Copilot συχνά αναπαράγει αναγνωρίσιμα αποσπάσματα κώδικα που προέρχονται από δεκάδες εκατομμύρια ίχνη σε δημόσια αποθετήρια κώδικα. Η ομαδική αγωγή κατηγορεί τη Microsoft, το GitHub και το OpenAI για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, ως αποτέλεσμα του ότι ο κώδικας αυτός δεν περιλαμβάνει την αναφορά που απαιτείται από τις άδειες ανοιχτού κώδικα που τον επικαλύπτουν.

Οι προγραμματιστές, φυσικά, ανέκαθεν μελετούσαν, μάθαιναν και αντέγραφαν ο ένας τον κώδικα του άλλου. Αλλά δεν είναι όλοι σίγουροι ότι είναι δίκαιο να κάνει το ίδιο και η τεχνητή νοημοσύνη. Ειδικά όταν μπορεί στη συνέχεια να παράγει η ίδια τόνους πολύτιμου κώδικα, χωρίς να σέβεται τις απαιτήσεις άδειας χρήσης του πηγαίου υλικού.

Με πληροφορίες από Wired

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.