14 Νοέ 2024
READING

Για την Apple οι άνθρωποι με αναπηρία δεν είναι αόρατοι

4 MIN READ

Για την Apple οι άνθρωποι με αναπηρία δεν είναι αόρατοι

Για την Apple οι άνθρωποι με αναπηρία δεν είναι αόρατοι

“Στην Apple πιστεύουμε ότι η προσβασιμότητα είναι ανθρώπινο δικαίωμα”, αναφέρει μια περιγραφή κάτω από το βίντεο της νέας διαφήμισης στο YouTube που παρουσίασε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Ο τεχνολογικός κολοσσός μέσω της καμπάνιας της στηρίζει τα άτομα με αναπηρία στην πράξη, ενώ σπάει τα ταμπού που επικρατούσαν μέχρι πρότινος στον διαφημιστικό κλάδο.

Πριν λίγες μέρες, η Apple παρουσίασε ένα διαφημιστικό σποτ δυόμισι λεπτών με τίτλο “The Greatest”», στο οποίο άτομα με αναπηρίες χρησιμοποιούν τα iPhone, τα Apple Watches και τους υπολογιστές Mac, κάνοντας τη ζωή τους πιο εύκολη. Το σποτ οποίο πλαισιώνει ηχητικά η χαρούμενη μελωδία του “I Am the Greatest” (με τη χορωδία Marliya) της Spinifex Gum με τους Cola Boyy και Matthew Whitaker – μια στοχευμένη επιλογή που έρχεται να ενισχύσει περαιτέρω το ενθαρρυντικό μήνυμα της καμπάνιας: οι άνθρωποι με αναπηρίες δεν είναι αόρατοι.

Μια γυναίκα χωρίς χέρια χρησιμοποιεί την υπηρεσία Siri, δίνοντας τη φωνητική εντολή να ανοίξουν οι κουρτίνες του σπιτιού της. Ένας άλλος χρήστης, πάλι με τη βοήθεια της Siri, πληροφορείται για τον καιρό, ενώ μία κωφάλαλη μαμά λαμβάνει ειδοποιήσεις στο Apple Watch της που την ενημερώνουν πότε το μωρό της κλαίει. Ήδη από τα πρώτα δευτερόλεπτα η διαφήμιση προκαλεί ένα ρίγος συγκίνησης και σοκάρει με την αλήθεια που περιγράφει.

Διαβάστε επίσης: Πώς πρέπει να προσεγγίζει η διαφήμιση τα άτομα με αναπηρίες;

Και συνεχίζει δείχνοντας μία γυναίκα να χρησιμοποιεί τη λειτουργία AssistiveTouch, δηλαδή την υπηρεσία εύκολης πρόσβασης, για να περιηγηθεί στις εικόνες στο iPhone της χρησιμοποιώντας τα δάχτυλα των ποδιών της. Επίσης, ένας τυφλός μουσικός αξιοποιεί τη δύναμη των εργαλείων Audio Descriptions και VoiceOver της Apple για να αποκτήσει μια αίσθηση του τι υπάρχει στην οθόνη του και στο δωμάτιο γύρω του. Ακόμα ένας άνδρας σε αναπηρικό αμαξίδιο χρησιμοποιεί το Apple Voice Control για να πει στο iPhone πότε πρέπει να τραβήξει φωτογραφίες. Μάλιστα, για να βοηθήσει άτομα με χαμηλή όραση ή τύφλωση, η ταινία περιλαμβάνει υποστήριξη για ηχητικές περιγραφές.

Φυσικά, όλες οι υπηρεσίες που φαίνονται στο διαφημιστικό σποτ δεν είναι καινούριες, ούτε απευθύνονται μόνο στην ομάδα χρηστών με κάποιες αναπηρίες που πρωταγωνιστούν στο διαφημιστικό σποτ. Στην πραγματικότητα, η ολοκλήρωση του update των εν λόγω υπηρεσιών και ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία αποτέλεσε την ιδανική ευκαιρία παρουσίασής τους. Γιατί είναι αλήθεια ότι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, όχι μόνο με τους υπολογιστές και την τεχνολογία, αλλά κυρίως στις απλές καθημερινές δραστηριότητέ τους, όπως το άνοιγμα των κουρτίνων το πρωί ή η λήψη μιας φωτογραφίας. 

Το γεγονός ότι η Apple φέρνει σε κοινή θέα τη ρουτίνα των ανθρώπων με αναπηρίες είναι από μόνο του καθηλωτικό, αφού αποκαλύπτει λεπτομέρειες που δεν γνωρίζουν οι θεατές. Εξάλλου οι άνθρωποι με αναπηρίες αποτελούν μία μεγάλη πληθυσμιακή ομάδα, περίπου 87 εκατομμυρίων ατόμων μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έρχεται αντιμέτωπη συχνά με προβλήματα κοινωνικού αποκλεισμού, στιγματισμού και αδιαφορίας ή άνισης μεταχείρισης από το κοινωνικό τους περιβάλλον, εξαιτίας των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν και των προκαταλήψεων σε βάρος τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, η νέα αυτή καμπάνια δεν είναι μόνο σημαντική λόγω των υπηρεσιών που τους προσφέρει αλλά και για τον τρόπο που επέλεξε να τη δημιουργήσει, δίνοντάς τους πρωταγωνιστικό ρόλο και μάλιστα σε τέτοια κλίμακα, σπάζοντας ένα από τα μεγαλύτερα ταμπού του διαφημιστικού κλάδου.

Διαβάστε επίσης: Κάνει ο αλγόριθμος των Facebook και Google διακρίσεις εις βάρος των ατόμων με αναπηρία;

Είναι αλήθεια, ότι οι διαφημιστές κρύβουν την αναπηρία από το ευρύ κοινό – μια σαφής άρνηση του ρόλου που διαδραματίζουν τα άτομα με αναπηρία ως καταναλωτές. Ενώ, όταν αποφασίζουν να τα ενσωματώσουν, κυρίως σε συνεργασία με φιλανθρωπικές οργανώσεις, παρουσιάζουν μια ιδιαίτερα διαστρεβλωμένη άποψη για την αναπηρία και εκείνους που αντιμετωπίζουν μορφές αναπηρίας, με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων.

Παράλληλα, πολλές είναι οι κοινωνικές πλατφόρμες που ακολουθούν πολιτικές αποκλεισμού. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αφορά τη διαφημιστική πολιτική του Facebook, που απαγορεύει την προβολή προσωπικών χαρακτηριστικών, συμπεριλαμβανομένων των αναπηριών και των ιατρικών καταστάσεων, σε διαφημίσεις. Το social medium δηλώνει ότι αυτές οι διαδικασίες αναθεώρησης εφαρμόζονται για να “βοηθήσουν στην προστασία των ανθρώπων από κακές διαφημιστικές εμπειρίες και να υποστηρίξουν πιο ουσιαστικές συνδέσεις μεταξύ ανθρώπων και επιχειρήσεων”.

Μάλιστα, μέχρι πολύ πρόσφατα, οι ανάπηροι είχαν ελάχιστη έως καθόλου άποψη για το πώς εκπροσωπούνταν στην τηλεόραση, στις ειδήσεις ή στη διαφήμιση, ενώ οι επικρίσεις των μέσων ενημέρωσης από τους καταναλωτές κατά της προβολής των συγκεκριμένων θεμάτων, είναι πολλές και εκτεταμένες. Δεν είναι τυχαίο, επομένως, που ήδη από την πρώτη μέρα προβολής της, η διαφήμιση απέσπασε πολλές θετικές αντιδράσεις, καθώς έδειξε εμπράκτως την στήριξη και την αναγνώριση της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας, ενώ και το προφίλ της Apple κατάφερε να βελτιωθεί αρκετά μετά τα πυρά που δέχτηκε από τον Elon Musk. 

https://www.youtube.com/watch?v=c2UF26YpPFg&list=TLGGLEb-HJjDkTEwMzEyMjAyMg

Με πληροφορίες από The Drum

Photo | Video: Apple

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.