21 Δεκ 2024
READING

Έρευνα | Οι πελάτες είναι μπερδεμένοι και οι εταιρείες ακόμη περισσότερο

5 MIN READ

Έρευνα | Οι πελάτες είναι μπερδεμένοι και οι εταιρείες ακόμη περισσότερο

Έρευνα | Οι πελάτες είναι μπερδεμένοι και οι εταιρείες ακόμη περισσότερο

Σε μια εποχή όπου όλα φαίνονται χαοτικά, η συμπεριφορά των καταναλωτών δεν θα μπορούσε να είναι πολύ διαφορετική. Οι άνθρωποι δίνουν προτεραιότητα στον εαυτό τους την ίδια στιγμή που θέλουν να επηρεάζουν και τους άλλους. Να ακολουθήσουν τις αξίες τους αλλά όχι εις βάρος του κέρδους τους. Να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους την ίδια στιγμή που απαιτούν από τις εταιρείες να τους “κρατούν το χέρι”. Μα τι συμβαίνει τέλος πάντων;

Πολλά και μάλιστα ταυτόχρονα. Οι τιμές των προϊόντων εκτοξεύονται στα υψηλότερα ποσοστά των τελευταίων 20 ετών, ενώ ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στις παγκόσμιες αγορές, τις τιμές των τροφίμων και την πολιτική σταθερότητα. Μεγάλα κοινωνικά και πολιτιστικά κινήματα σε όλο τον κόσμο μεγεθύνουν τις συζητήσεις γύρω από ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης, καθώς και η αυξανόμενη πολιτική πόλωση και η δυσπιστία προς τα μέσα ενημέρωσης περιπλέκουν την πορεία προς την αλλαγή. Η τεχνολογία έχει εκδημοκρατίσει την πρόσβαση στις πληροφορίες, με το Web3 και το metaverse να υπόσχονται ένα δημιουργικό και δυναμικό μέλλον.

Μέσα σε αυτό το κλίμα είναι φυσικό και οι καταναλωτές να έχουν αλλάξει και να μην είναι οι ίδιοι με το πώς ήταν στο παρελθόν. Πράγματι, έρευνα της Accenture στην οποία συμμετείχαν 25.908 καταναλωτές ηλικίας 18+ από 22 χώρες επιβεβαιώνει αυτή την αλλαγή, αναλύοντας πώς οι προτιμήσεις, οι πεποιθήσεις και οι συμπεριφορές εξελίσσονται μαζί με τις μεταβαλλόμενες εξελίξεις σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμα: Λέγοντας τη σκληρή αλήθεια | το νέο concept του sustainable marketing

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι άνθρωποι νιώθουν πιο ανεξάρτητοι, με το 75% των καταναλωτών να επισημαίνουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν βασικές αποφάσεις στη ζωή τους. Ωστόσο, το 43% των καταναλωτών τόνισε ότι η πρόοδος της τεχνολογίας έχει περιπλέξει τη ζωή τους περισσότερο από πριν και παρά τις πρότερες προσδοκίες τους για απλοποίηση και διευκόλυνση στην καθημερινότητά τους.

Αναπόφευκτα τα δύο τρίτα των καταναλωτών υποστήριξαν ότι έχουν αναθεωρήσει πλήρως τι είναι τελικά σημαντικό για αυτούς στη ζωή, χωρίς όμως το 62% να αμελεί τι συμβαίνει στον κόσμο και πώς το επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι οι καταναλωτές προσπαθούν να συμβιβάσουν τις νέες τους αξίες και την αίσθηση του σκοπού τους με τις απαιτήσεις της καθημερινής ζωής. Στην πράξη, όμως, αυτή η διαδικασία γίνεται άτακτα. Για παράδειγμα, το 55% των καταναλωτών νιώθει μεν πως παρακινείται να αγοράσει προϊόντα που παράγονται με βιώσιμο τρόπο αλλά θέλει επίσης να ανακτήσει τον έλεγχο των οικονομικών του, καθώς αυξάνονται οι τιμές.

Αυτός ο επαναπροσδιορισμός των αξιών και των ιδεών δημιουργεί εσωτερικές συγκρούσεις στους καταναλωτές που τους οδηγούν σε μια ασυνεπή, αντικρουόμενη συμπεριφορά. Και αυτό μπορεί να μην είναι κάτι καινούριο, σήμερα όμως περισσότερο από κάθε άλλη φορά θεωρείται φυσιολογική ή και θετική. Αυτό αποδεικνύει το 69% των καταναλωτών παγκοσμίως που θεωρεί ότι οι αντικρουόμενες συμπεριφορές είναι και ανθρώπινες και αποδεκτές.

Ωστόσο, αν και οι καταναλωτές βλέπουν θετικά αυτές τις ασυνέπειες, για τις επιχειρήσεις αποδεικνύονται έντονα προβληματικές, καθώς δεν προλαβαίνουν να παρακολουθούν τις εναλλαγές της καταναλωτικής συμπεριφοράς. Πολλές φορές, μάλιστα, κάνουν το λάθος να βλέπουν όλους τους καταναλωτές με έναν μόνο τρόπο: ως πορτοφόλια. Έτσι, επικεντρώνονται στην εύρεση απλών τρόπων προσέγγισης τους, που έχει ως αποτέλεσμα την αποσύνδεση μεταξύ αυτού που οι εταιρείες πιστεύουν ότι θέλουν οι πελάτες τους και αυτού που τελικά λένε οι καταναλωτές ότι αναζητούν.

Για να γεφυρώσουν το χάσμα, οι επιχειρήσεις χρειάζεται να αλλάξουν τον τρόπο που βλέπουν τους πελάτες τους και να υιοθετήσουν τον τρόπο που οι καταναλωτές αντιλαμβάνονται τους εαυτούς τους – δηλαδή ως περίπλοκα όντα-  και να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να προσαρμοστούν στις απρόβλεπτες συνθήκες της ζωής. Αυτονόητο; Προφανώς, αλλά δεν λειτουργούν έτσι. Άρα, ήρθε η ώρα να υιοθετήσουν μια νέα στρατηγική, η οποία να μην επικεντρώνεται πλέον στους καταναλωτές αλλά στην ίδια την ζωή.

Διαβάστε ακόμα: Η πληρωμή με κωδικό QR είναι η νέα μεγάλη τάση στα εστιατόρια

Δεν είναι τόσο φιλοσοφικό όσο ακούγεται. Πρόκειται για μία προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη την ανθρωπιά του καταναλωτή, τους τρόπους αλλαγής του και τις απρόβλεπτες δυνάμεις της ζωής που παίζουν ρόλο στην διαμόρφωση του χαρακτήρα και των επιλογών του. Πώς θα κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση οι retailers;

Σύμφωνα με την Accenture, καθώς οι καταναλωτές υποστηρίζουν την αυτοδυναμία τους και αποδέχονται το αναπόφευκτο των παραδόξων, παραβιάζουν κάθε σύμβαση που ήταν εδραιωμένη μέχρι σήμερα. Το μέλλον των retailer εστιάζεται σε μια ολιστική, δυναμική άποψη για το ποιοι είναι οι πελάτες τους και τι κινητοποιεί τις συμπεριφορές τους ώστε να τους αντιμετωπίζουν ως κάτι περισσότερο από απλούς αγοραστές προϊόντων.

Οι επιχειρήσεις που υιοθετούν ανθρωποκεντρικές εκστρατείες είναι έτοιμες να προσαρμοστούν έτσι ώστε να προσφέρουν σχετικές επιλογές σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους που ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της ζωής. Σε αυτό παίζουν ρόλο δύο βασικοί παράγοντες: ο χρόνος και ο έλεγχος.

Κατά τη λήψη αποφάσεων, οι εκτιμήσεις που βασίζονται στο χρόνο μπορούν να αλλάξουν από στιγμή σε στιγμή, αλλά πάντα διαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές κάνουν επιλογές. Επίσης, κρίσιμη είναι η διάθεσή τους για έλεγχο, καθώς μερικές φορές θέλουν κάτι πολύ συγκεκριμένο, ενώ άλλες φορές εκτιμούν την έμπνευση και τις νέες ιδέες. Η προσφορά επιλογών που συνδυάζουν αξίες και προτεραιότητες με νέους τρόπους θα μιλήσει στους καταναλωτές που επαναξιολογούν τι θέλουν και τι χρειάζονται. Μήπως αυτο τελικά σημαίνει ότι ήρθε η ώρα του τέλους για τη θεωρία του one-size-fits-all;

Μέσα στην πίεση και το χάος της καθημερινής ζωής, αυτό που χρειάζονται τελικά οι πελάτες είναι η απλότητα. Έλκονται από οτιδήποτε κάνει τη λήψη αποφάσεων και τη ζωή τους πιο εύκολη. Οι επιχειρήσεις που θέλουν να παραμείνουν επίκαιρες πρέπει να βρουν τρόπους να δείξουν το δρόμο στους καταναλωτές για να “περπατήσουν” εύκολα. Με γνώμονα όμως πλέον τον άνθρωπο και τη νέα θεώρησή του για την απρόβλεπτη ζωή.

Με πληροφορίες από CEO

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.