24 Δεκ 2024
READING

Mid & Periodt & Cap | τι δεν καταλαβαίνεις;

5 MIN READ

Mid & Periodt & Cap | τι δεν καταλαβαίνεις;

Mid & Periodt & Cap | τι δεν καταλαβαίνεις;
1 MIN READ
24 Δεκ 2024

Kάθε γενιά έχει την γλώσσα της. Αυτή η γλώσσα αποτελεί ένα είδος κοινωνιολέκτου, που διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ των μελών της, περιλαμβάνοντας ένα σύνολο λέξεων και φράσεων, το οποίο με την πάροδο των χρόνων εμπλουτίζεται, επηρεάζοντας αναπόφευκτα και την κοινή νέα ελληνική γλώσσα, συγκεντρώνοντας γύρω της ένα σύνολο κρίσεων και επικρίσεων. Τώρα οι Gen Z-ers έρχονται να αλλάξουν την γλώσσα, όπως ακριβώς αλλάζουν και την κοινωνία.

Φυσικά, η εξέλιξη αυτή δεν είναι κακή. Η γλώσσα είναι ένα μέσο επικοινωνίας και κάθε γενιά συνδέεται με τα μέλη της με ένα ορισμένο σύστημα εννοιών, ιδεών και κοινωνικοπολιτικών σημαινομένων, το οποίο την ωθεί στη δημιουργία ενός λεξιλογίου μάλλον δυσνόητου από τους μεγαλύτερους σε ηλικία αλλά αποδεκτού και κατανοητού, κατά βάση, από τα άτομα που συναποτελούν την εκάστοτε νεολαία. Έρευνες, βέβαια, δείχνουν πως, πλέον, η γλώσσα των νέων είναι γνωστή σε όλους, ακόμα και σε άτομα άνω των 30 ετών, με μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού να τη μιλά, προσπαθώντας να προσελκύσουν τους νέους και να αποτελούν και αυτοί με τη σειρά τους μέρος ενός νεανικού κοινού. Αυτή είναι η φυσική εξέλιξη της γλώσσας.

Φυσικά, η δημιουργία ενός ανεξάρτητου νεανικού λεξιλογίου υπήρξε ανέκαθεν πάγια τακτική της νέας γενιάς. Κάτι που έγινε μαζικό φαινόμενο από τα τέλη του 20ου αιώνα, εξαιτίας κυρίως της αυξανόμενης οικονομικής και πολιτισμικής ανεξαρτησίας των νέων στις σύγχρονες κοινωνίες, αλλά και της επιρροής της αγγλοαμερικανικής κουλτούρας στην ελληνική κοινωνία.

Διαβάστε ακόμα: Η Gen Z θεωρεί τον εαυτό της συνδημιουργό των brands

Σήμερα βέβαια, οι λέξεις αυτές, που αποτελούν τον κώδικα επικοινωνίας των νέων, είναι σε μεγάλο βαθμό επηρεασμένες από την τριβή τους με το διαδίκτυο, και ιδιαίτερα με τα social media, τις μουσικές και τηλεοπτικές τους προσλαμβάνουσες, αλλά και την προσαρμογή και παραλλαγή της αργκό της προηγούμενης από αυτούς γενιάς. Και φυσικά αυτές οι λέξεις είναι αγγλικές. Αυτό δεν είναι παράξενο, καθώς οι εκπρόσωποι της Generation Z -όσοι γεννήθηκαν από το 1997 εώς το 2010- ζουν σε έναν κόσμο με internet και κινητή τηλεφωνία, και είναι εξοικειωμένοι από πολύ νεαρή ηλικία με τα κοινωνικά δίκτυα.

Αυτές οι συνθήκες διαμόρφωσαν μία γενιά που νιώθει εξαιρετικά άνετα να συγκεντρώνει και να διασταυρώνει πληροφόρηση από διαφορετικές πηγές, να αφομοιώνει εμπειρίες και να συνάπτει σχέσεις τόσο στον ψηφιακό όσο και στον φυσικό κόσμο. Μπορούν να μεταπηδούν από τον έναν κόσμο στον άλλο με εξαιρετική ευκολία και δεν διαχωρίζουν τους φίλους που κάνουν online από αυτούς που συναντούν στην πραγματικότητα, στον φυσικό κόσμο. Και φυσικά, αυτή τους η σχέση αποτυπώνεται και στη γλώσσα που χρησιμοποιούν. Στο πλαίσιο αυτό, οι λέξεις που έχουν προστεθεί στο λεξιλόγιο των νέων και είναι viral το 2022 είναι:

Ratio= Στα ελληνικά σημαίνει αναλογία, αλλά η λέξη δεν χρησιμοποιείται για να δήλωση αυτό. Για να κατανοήσουμε τι σημαίνει ας φέρουμε στο μυαλό μας ένα παράδειγμα. Ας υποθέσουμε ότι σχολιάζουμε κάτι κάτω από μια ανάρτηση και λαμβάνουμε μερικά likes σε αυτό. Στη συνέχεια, κάποιος άλλος απαντά στο σχόλιό μας και καταλήγει να παίρνει περισσότερα like από την αρχική δημοσίευση. Και αυτό χαρακτηρίζεται ως “ratio”.

Mid=  Όταν κάποιος λέει ότι κάτι είναι mid, εννοεί ότι είναι μέτριο, στην καλύτερη περίπτωση. Ωστόσο, η χρήση της λέξης έχει αυξηθεί ραγδαία και τώρα, το νόημά της έχει γίνει πολύ διφορούμενο. Σήμερα, μπορεί να σημαίνει οτιδήποτε, από απλό μέτριο έως απόλυτο σκουπίδια.

Snowflake = Ως “χιονονιφάδα” στα ελληνικά χαρακτηρίζεται κάποιος που προσβάλλεται πολύ εύκολα.

Periodt= Κυριαρχεί η αρχική συντακτική σημασία της λέξης. Ωστόσο, το «t» προστέθηκε για περαιτέρω έμφαση για να δείξουν οι χρήστες ότι τελειώνει η συζήτησή τους εκεί.

Slaps= Το νόημα αυτής της λέξης “slap”, δηλαδή χαστούκι, μεταφέρει τη φυσική δράση σε συναίσθημα και πλέον σημαίνει κάτι τέλειο.

Cap= Το καπέλο στα ελληνικά, δεν είναι πλέον απλώς ένα αξεσουάρ που φοράνε οι νέοι στο κεφάλι τους. Τώρα, το χρησιμοποιούν για να αναφερθούν σε κάτι ψεύτικο ή αναληθές. Ή το αντικαθιστούν με το emoji με καπελάκι στα σχόλια, όταν πιστεύουν ότι διαδίδονται ψέματα και fake news.

Dead= Οι Millennials δημιούργησαν τα LOL (laugh out loud) και LMAO (laughing my ass off) και ενώ είναι ακόμα πολύ διαδεδομένα, τα μέλη της Gen Z εισάγουν  το “dead” ακολουθούμενο από τρία emoji κρανίου ως απάντηση σε ένα εξαιρετικά αστείο αστείο, για να υπονοήσουν ότι πέθαναν από τα γέλια.

Γνωρίζοντας αυτές τις βασικές λέξεις που χρησιμοποιούν συνεχώς οι νέοι χρήστες στα social media, μία επιχείρηση μπορεί να κατανοήσει καλύτερα την απήχηση που έχουν στους νεότερους καταναλωτές. Άλλωστε, όπως είναι γνωστό τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν πλέον ένα σημαντικό πεδίο για τα brands που θέλουν να δημιουργήσουν μια αυθεντική σύνδεση με τους followers τους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα και να προσφέρουν στους πελάτες τους μοναδικές εμπειρίες και να αυξήσουν τη ροή των εσόδων τους.

Διαβάστε ακόμα: H δύναμη της φήμης του brand

Μάλιστα, σύμφωνα με την βρετανική εταιρεία τεχνολογίας και ανάλυσης Relative Insight, η Gen Z βρίσκει αξία στη συνδεσιμότητα των social media. Τα μέλη της χρησιμοποιούν το Snapchat, το BeReal και το TikTok για να παρακολουθούν τι συμβαίνει με την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους τους. Σε αντίθεση με τη Gen Z, οι Millennials τα αντιμετωπίζουν ως ένα μέρος για να περιηγηθούν στις ροές τους, να αποφύγουν την πλήξη και να “σκοτώσουν” την ώρα τους.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα φαινόμενο είναι ένα παρατηρήσιμο γεγονός, σύμφωνα με τον ορισμό του Γερμανού φιλοσόφου Immanuel Kant, ο οποίος τον αντιπαρέβαλε με το νοούμενο, το οποίο δεν μπορεί να παρατηρηθεί άμεσα. Και η κοινότητα είναι πραγματική με άμεσα αποτελέσματα. Εάν οι εταιρείες αφουγκραστούν το κοινό τους, θα μπορέσουν να οικοδομήσουν ένα community που θα αντανακλά τις δικές τους ανησυχίες και απόψεις και θα μιλά τη δική τους γλώσσα.

Με πληροφορίες από The Daily Star

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.