Οι Gen Z-ers έχουν μπει επίσημα πια στο εργατικό δυναμικό και όπως φαίνεται, ήρθαν για να μείνουν. Και όχι μόνο ως ασκούμενοι ή entry-level εργαζόμενοι. Κάποιοι από αυτούς είναι ήδη επιχειρηματίες και διοικούν τις εταιρείες τους σύμφωνα με τις βασικές αξίες της γενιάς τους.
Η Gen Z αποτελεί ήδη πάνω από το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ σε τρία χρόνια από τώρα περισσότερο από το ένα τέταρτο του συνολικού εργατικού δυναμικού, συμπεριλαμβανομένων των Millennials, Baby Boomers και της γενιάς Alpha. Μαζί τους φέρνουν την εγγενή γνώση σε τομείς που σχετίζονται με τη ψηφιοποίηση, νέες ιδέες και δεσμεύσεις αναφορικά με ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ηθική. Ακριβώς αυτά τα στοιχεία είναι που τους κάνουν να διαφέρουν από τους μεγαλύτερους σε ηλικία συναδέλφους τους.
Για δεκαετίες, η κοινή πεποίθηση στις αναπτυγμένες χώρες όριζε ότι εάν εργαζόμαστε σκληρά, θα ανταμειφθούμε. Η εργασία είχε γίνει εμμονή και ένα ισχυρό στοιχείο της ταυτότητάς μας και προπάντων, ένδειξη τύχης για όποιον μπορούσε να το εξασφαλίσει ή να το πετύχει. Οι εκπρόσωποι της Gen Z, όμως, θέλουν να γράψουν ένα νέο σενάριο για την εργασία. Με ποιους τρόπους σκοπεύουν να το καταφέρουν;
Διαβάστε ακόμα: Έρευνα | Η Gen Z και η πυραμίδα του Maslow
Η κορυφαία προτεραιότητα αυτής της ομάδας εργαζομένων είναι η ψυχική υγεία. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι κάποιοι Gen Z-ers δημιούργησαν ένα application, που λέγεται Kona, για να βοηθήσουν τις απομακρυσμένες ομάδες να διαχειριστούν την ευημερία τους και να προλάβουν την επαγγελματική εξουθένωση. Το Kona υπόσχεται ότι βοηθά τις επιχειρήσεις να εξαλείψουν την εξάντληση των εργαζόμενων, ώστε να μην εξαλειφθεί η λειτουργικότητα της επιχείρησης. Και όλα αυτά, όχι τυχαία. Έρευνα του Harvard διαπίστωσε ότι πάνω από το 81% των Gen Z-ers έχουν εγκαταλείψει μια θέση εργασίας για λόγους ψυχικής υγείας.
Εκτός όμως από την ψυχική υγεία, η Gen Z βάζει και τις αξίες της πάνω από την ανάπτυξη. Θέλει να εργάζεται σε μία επιχείρηση η οποία να εξυπηρετεί έναν σκοπό. Σύμφωνα με έρευνα της Deloitte, σχεδόν το 50% των Gen Z-ers δε θα δέχονταν μια θέση σε μια εταιρεία που δεν συμφωνεί με τις προσωπικές τους πεποιθήσεις σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Δύο στους πέντε τόνισαν, μάλιστα, πως δεν θα είχαν πρόβλημα να κάνουν μια “έκπτωση” στις οικονομικές τους απαιτήσεις από μια εργασία, αν αυτή ακριβώς η δουλειά είχε πραγματικό αντίκτυπο στην κοινωνία.
Διαβάστε ακόμα: Πώς μπορούν οι εταιρείες να εντάξουν την Gen Ζ στην εργασία
Κάτι ακόμα που η γενιά Z δεν διαπραγματεύεται στην εργασία, είναι η ευελιξία. Και πάλι, όχι άδικα. Οι εργαζόμενοι που έχουν την ελευθερία να οργανώσουν την μέρα τους, αυτομάτως αποκτούν το προνόμιο να προγραμματίζουν τις υποχρεώσεις τους και να γίνονται πιο παραγωγικοί. Μάλιστα σε περιπτώσεις που οι υπάλληλοι έχουν την ευχέρεια να επιλέγουν την τοποθεσία που θα εργάζονται, τότε προάγεται ακόμη περισσότερο τόσο η αποτελεσματικότητα όσο και η ευημερία τους.
Ο σεβασμός, η αποδοχή και η συμπερίληψη έχουν, επίσης, συμβάλει σημαντικά στην νέα εργασιακή νοοτροπία της Gen Z, που έρχεται να ανατρέψει καθετί θεωρούνταν δεδομένο και εδραιωμένο στο παρελθόν. Και ενώ μπορεί ο ιδανικός χώρος εργασίας της γενιάς αυτής, να έχει Gen Z-ers “στο τιμόνι”, σίγουρα έχει αφήσει πολύ ελεύθερο χώρο για να υποδεχτεί άτομα κάθε γενιάς, εθνικότητας, θρησκείας και σεξουαλικής ταυτότητας.
Με πληροφορίες από Fast Company
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.