25 Απρ 2024
READING

Nova-Wind: Έτσι χτίζεται ο δεύτερος μεγαλύτερος παίκτης στις τηλεπικοινωνίες

3 MIN READ

Nova-Wind: Έτσι χτίζεται ο δεύτερος μεγαλύτερος παίκτης στις τηλεπικοινωνίες

Nova-Wind: Έτσι χτίζεται ο δεύτερος μεγαλύτερος παίκτης στις τηλεπικοινωνίες

Ο δεύτερος μεγαλύτερος παίκτης της αγοράς βάσει τζίρου βρίσκεται ήδη στα σκαριά. Ο λόγος για το σχήμα που θα προκύψει από τη συγχώνευση των δύο εταιρειών, Wind και Nova που εξαγόρασε ο όμιλος BC Partners, του Νίκου Σταθόπουλου. Επί του παρόντος βρίσκεται στην τελική ευθεία η νομική και φορολογική ολοκλήρωση της συγχώνευσης των δύο εταιρειών, που θα τελούν πλέον αμφότερες υπό την ομπρέλα της United Group.

H κίνηση αυτή οδηγεί τις δύο εταιρείες στην επόμενή τους μέρα υπό κοινό πλέον ορίζοντα, όπου θα έχουν την δυνατότητα δημιουργίας οικονομικών κλίμακας και συνένωσης των πελατολογίων, γεγονός που θα δημιουργήσει τον δεύτερο μεγαλύτερο πάροχο στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και συναφών υπηρεσιών πίσω από τον όμιλο ΟΤΕ. Ο βασικότερος στόχος που καλείται να εκπληρώσει το νέο επιχειρηματικό σχήμα, είναι να καταφέρει να χτίσει πελατολόγιο για τη Wind μέσα από την υφιστάμενη πελατειακή βάση της Nova και αντίστροφα να χτίσει πελατολόγιο για τη Nova με συνδρομητές από το υφιστάμενο πελατολόγιο της Wind. 

Η νέα… Nova

Θυμίζουμε ότι η ονομασία Wind υπό αυτές τις προϋποθέσεις θα αποτελέσει πλέον παρελθόν, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη ονομασία ανήκει στην ιταλική Wind, στην οποία θα πρέπει να συνεχίσει να καταβάλει δικαιώματα η νεοσύστατη οντότητα, σε περίπτωση που είχε επιλέξει να κρατήσει το όνομα Wind. Eπομένως, η Nova πρόκειται να είναι εκείνη που θα υφίσταται πλέον ως εταιρεία, οδηγώντας στο νέο σχήμα της επιχείρησης που φέρνει στο προσκήνιο την υλοποίηση επενδύσεων που θα αγγίξουν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ για το χτίσιμο δικτύου οπτικών ινών 10 Gigabit, για την κάλυψη 4,5 εκατομμυρίων ιδιωτών και επιχειρήσεων μέσα στα επόμενα χρόνια.

Αυτές οι επενδύσεις είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν να υλοποιούνται έως το 2027, κάτι που έχει καταστήσει γνωστό ήδη η μητρική επιχείρηση, United Group. Πιο συγκεκριμένα, η Nova στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης, έχει στοχεύσει να δημιουργήσει το δικό της ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών, Fiber to the Home, και θα συνεχίσει να επενδύει σε δίκτυα νέας γενιάς 5G. Η επένδυση αυτή προστίθεται την προηγούμενη, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που έχει πραγματοποιήσει η United Group τα τελευταία 2 χρόνια, φέρνοντας πλέον ταχύτητες έως και 10 Gbps σε 1,6 εκατ. συνδέσεις FTTH καλύπτοντας το 70% των περιφερειών της χώρας με την ανάπτυξη 22.000 χιλιομέτρων οπτικών ινών.

Το νέο σχήμα που θα προκύψει από τη συγχώνευση, αναμένεται ότι θα αποτελέσει και επίσημα γεγονός πριν τη λήξη του 2022. Mέσα από τις κινήσεις που πραγματοποιεί, η Nova έρχεται ουσιαστικά να χτίσει το αντίπαλον δέος του ΟΤΕ στον τομέα των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, χτίζοντας έναν ισχυρό όμιλο με ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα μέσα στα επόμενα χρόνια, αφήνοντας πίσω – κυρίως η Nova – τις αναταράξεις του παρελθόντος. 

Τα μεγέθη που θα ενώσουν σε μία επιχείρηση οι δύο οντότητες

Για να αντιληφθούμε τα μεγέθη που θα συνενωθούν και από τις δύο πλευρές θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο κύκλος εργασιών της Wind ανήλθε το 2021 στα 552,29 εκατ. έναντι 521,96 εκατ. το 2020. Ωστόσο η εταιρεία συνέχισε να εμφανίζει ζημίες. Οι καθαρές ζημιές του 2021 ανήλθαν στα 48,23 εκατ., έναντι ζημιών 42,56 εκατ. το 2020. Σε ό,τι αφορά τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας έφτασαν τα 275,7 εκατ. έναντι 267,2 εκατ. το 2020 και οι υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας έσοδα 172,5 εκατ. έναντι 169 εκατ. το 2020. Από την άλλη πλευρά τα έσοδα της Nova έφτασαν το 2021 στα 247,54 εκατ. έναντι 276,37 εκατ. το 2020, με την εταιρεία να διευρύνει τις καθαρές ζημιές στα 153,87 εκατ., λόγω της επιβάρυνσης από την απομείωση της υπεραξίας της κατά 82,63 εκατ.

Σημειώνεται ότι στη λήξη του 2021 η Nova είχε στο δυναμικό της 655.669 μοναδικούς πελάτες, δηλαδή 0,3% περισσότερους από πέρυσι και το σύνολο των συνδρομητών τηλεόρασης έφτασε τους 393.736, κινούμενο πτωτικά με ποσοστό 15,1%. Η σημαντικότερη μείωση κατά 48,4% καταγράφηκε στους συνδρομητές χονδρικής, ενώ οι συνδρομητές λιανικής παρουσίασαν οριακή αύξηση 0,1%  φτάνοντας τους 319.007.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.