25 Απρ 2024
READING

Γιατί το TikTok επενδύει σε logistics ηλεκτρονικού εμπορίου;

4 MIN READ

Γιατί το TikTok επενδύει σε logistics ηλεκτρονικού εμπορίου;

Γιατί το TikTok επενδύει σε logistics ηλεκτρονικού εμπορίου;

Τα τελευταία χρόνια το παραδοσιακό ηλεκτρονικό εμπόριο έχει αλλάξει, έχει μεταφερθεί στα social media και μετονομάστηκε σε social commerce, λαμβάνοντας ένα ισχυρό κοινωνικό πρόσημο. Η δημοφιλία του ενισχύεται καθημερινά με ολοένα και περισσότερες εταιρείες να επιδιώκουν πρόσβαση στις νέες υπηρεσίες των μεγάλων πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, για να αποκτήσουν νέες πηγές εσόδων.

Η μία μετά την άλλη, οι Meta, TikTok, Pinterest, Twitter και Snap διαθέτουν υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου, δημιουργώντας έτσι ακόμη ένα κανάλι προώθησης και πώλησης προϊόντων για εκατομμύρια επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, είτε διαθέτουν είτε όχι δικό τους e-shop. Με τη βοήθεια εύχρηστων εργαλείων όπως η επισήμανση προϊόντων πάνω σε φωτογραφίες ή βίντεο, διαφημίσεις που με ένα κλικ παραπέμπουν στο e-shop της εταιρείας, αλλά και livestreaming παρουσίαση και πώληση προϊόντων, τα social media μετατρέπουν τις αγορές σε μια ευχάριστη εμπειρία που μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει με ελάχιστα κλικ, γρήγορα και κυρίως, από παντού.

Διαβάστε ακόμα: Ενώ οι Big Tech απολύουν, τo TikTok προσλαμβάνει

Με παρόμοιο τρόπο κινείται και το Tiktok. Η κινεζική εφαρμογή που έκανε πάταγο την περίοδο της καραντίνας, έχει επεκταθεί στο ηλεκτρονικό εμπόριο για να αξιοποιήσει νέες ευκαιρίες για έσοδα. Το TikTok προσφέρει επί του παρόντος μια επιλογή αγορών που ονομάζεται TikTok Shop σε επιλεγμένες αγορές, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ινδονησία, επιτρέποντας στους δημιουργούς και τους επιχειρηματίες να πωλούν προϊόντα μέσω της πλατφόρμας. Έχει επίσης συνεργαστεί με το Shopify επιτρέποντας αγορές στην πλατφόρμα.

Tώρα όμως το TikTok φαίνεται να επιδιώκει να δημιουργήσει ένα νέο δίκτυο εφοδιασσμού και αποθήκευσης των προϊόντων που διαθέτει στις Ηνωμένες Πολιτείες για να υποστηρίξει τις προσπάθειες ηλεκτρονικού εμπορίου. Σύμφωνα με θέσεις εργασίας που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στον δικό τους ιστότοπο προσλήψεων και στη σελίδα του στο LinkedIn, υποδηλώνεται ότι η πιο δημοφιλής εφαρμογή αυτή την στιγμή στον πλανήτη μπαίνει στον τομέα των logistics.

Πώς αλλιώς θα ερμηνευόταν το γεγονός ότι η εταιρεία αναζητά υποψηφίους για τη θέση του υπεύθυνου επιχειρηματικής ανάπτυξης της υπηρεσίας εκπλήρωσης των logistics του ηλεκτρονικού εμπορίου TikTok στις Η.Π.Α; Όπως όλα δείχνουν,  δεν αρκείται στο να χρησιμεύει απλώς ως πλατφόρμα για την προσέγγιση πελατών για τις διαφημιζόμενες εταιρείες, αλλά επιδιώκει να παρέχει υλικοτεχνική υποστήριξη για τη δημιουργία αυτού που αποκαλεί “μια ολοκαίνουργια και καλύτερη εμπειρία ηλεκτρονικού εμπορίου”.

Κι ενώ φαινομενικά κάθε εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης αντιγράφει το TikTok, σε αυτόν τον τομέα το TikTok φαίνεται να αντιγράφει το παράδειγμα του Amazon. Το εκτεταμένο δίκτυο εφοδιαστικής αλυσίδας και παράδοσης του κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου, τον έχει μετατρέψει σε ένα σημαντικό εργαλείο και σημείο αναφοράς για πολυάριθμους retailers, αφού τους εξασφάλισε τη δυνατότητα να προσφέρουν μια τεράστια γκάμα προϊόντων με ταχείς παραδόσεις.

Από το επόμενο έτος, μάλιστα, η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο, θα επιτρέπει σε τρίτους πωλητές να χρησιμοποιούν τα κέντρα διανομής της για τη μακρόχρονη αποθήκευση των αποθεμάτων τους. Η νέα υπηρεσία λέγεται Amazon Warehousing & Distribution (AWD) και θα επιτρέπει σε retailers να χρησιμοποιούν τις νέες εγκαταστάσεις της εταιρείας για την αποθήκευση μεγάλου όγκου αποθεμάτων και την αυτοματοποιημένη διανομή τους.

Διαβάστε ακόμα: Είναι το TikTok η λύση για τις μικρές επιχειρήσεις;

Σύμφωνα με εκπροσώπους του Tiktok, η εταιρεία επικεντρώνεται στην παροχή μιας πολύτιμης αγοραστικής εμπειρίας στις χώρες όπου προσφέρεται τώρα το TikTok Shop, στη Νοτιοανατολική Ασία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Μέχρι στιγμής περιλαμβάνει την παροχή μιας σειράς χαρακτηριστικών signature προϊόντων και μια ποικιλία επιλογών παράδοσης στους εμπόρους.

Με περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ενεργούς μηνιαίους χρήστες, το TikTok αναδεικνύεται σε έναν ισχυρότατο διαδικτυακό παίκτη. Δημιουργώντας το δικό του σύστημα εφοδιαστικής αλυσίδας ηλεκτρονικού εμπορίου, θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρή απειλή για την ηγεμονία του Amazon, το οποίο κυριαρχεί εδώ και καιρό στις ηλεκτρονικές αγορές. Μένει μόνο να δούμε πως θα εξελιχθεί αυτή η πρωτοβουλία του Tiktok, αλλά και ποια θα είναι η αντίδραση του αμερικανικού κολοσσού, Amazon.

Με πληροφορίες από CNN

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.