Η βιωσιμότητα δεν αποτελεί πλέον μια niche ανησυχία μόνο για τους ακτιβιστές ή τους πιο συνειδητοποιημένους περιβαλλοντικά καταναλωτές. Αλλά το πρώτο θέμα για εκατομμύρια αγοραστές παγκοσμίως, οι οποίοι απαιτούν πλέον πολύ μεγαλύτερη διαφάνεια και “πράσινα” διαπιστευτήρια από τα brands που εμπιστεύονται.
Αυτό καθίσταται ιδιαίτερα κρίσιμο σε αγορές οι οποίες δεν συνδέονται παραδοσιακά με τον περιβαλλοντικό ακτιβισμό, όπως η αγορά της Κίνας. Κι όμως, σήμερα αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των εύπορων Κινέζων καταναλωτών, που επιλέγει τα προϊόντα και τα brands με γνώμονα τη βιωσιμότητα. Μάλιστα αυτή η αύξηση είναι αρκετά μεγαλύτερη από αυτή των αντίστοιχων καταναλωτών άλλων χωρών. Όπως κατέδειξε η έρευνα “Global Consumer Insights Pulse Survey” της PwC, η αγοραστική συμπεριφορά του 34% των Κινέζων καταναλωτών, επηρεάζεται από τις περιβαλλοντικές δράσεις και μάλιστα μιας συγκεκριμένης εταιρείας – σε σύγκριση με το 29% στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, οι Κινέζοι καταναλωτές άρχισαν να ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο για τη σωματική τους υγεία και έχουν μεγαλύτερη επιθυμία να ακολουθήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε και μελέτη της Accenture, όπου επισημάνθηκε ξεκάθαρα ότι δίπλα στα κορυφαία κριτήρια της τιμής, της ποιότητας και της ευκολίας που τους παρέχει ένα προϊόν, μεγάλο ρόλο για την αγορά του πλέον παίζει και η βιωσιμότητα και ο αντίκτυπός της πάνω τους. Εάν η βιωσιμότητα μπορεί να συνδεθεί με πτυχές όπως αυτές, τότε το μήνυμα ενός brand μπορεί να βρει τους κατάλληλους αποδέκτες. Και αυτοί δεν είναι άλλοι από τη νεότερη γενιά καταναλωτών, που οδηγούν την οικονομική άνθηση της χώρας και έχουν εκπαιδευτεί σχετικά με το κόστος της περιβαλλοντικής ρύπανσης των βιομηχανικών κλάδων.
Πριν από μερικά χρόνια, όμως, η βιωσιμότητα σαν όρος και ιδέα όχι μόνο δεν ήταν ελκυστική για τους Κινέζους καταναλωτές, αλλά τους απωθούσε κιόλας. Ωστόσο, η βιομηχανία εξελίσσεται, ιδιαίτερα για το νεότερο κοινό, και φυσικά τη Gen Z που έχει ταξιδέψει ή σπουδάσει στο εξωτερικό και έχει καλύτερη κατανόηση της “πράσινης” ανάπτυξης. Η υπεράσπιση αυτής της νέας γενιάς, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις για να αποκτήσει η Κίνα ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα έως το 2030, άλλαξε την αγορά.
Μαζί με αυτά, οι Κινέζοι καταναλωτές αρχίζουν να εκτιμούν τη διαφάνεια και την ιχνηλασιμότητα. Οι επιπτώσεις της πανδημίας σε συνδυασμό με τις αναρτήσεις και τις συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όχι μόνο αύξησαν την ευαισθητοποίησή τους, αλλά μετατόπισαν και τις απόψεις των καταναλωτών για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα της PwC, το 74% των Κινέζων καταναλωτών λιανικής τείνουν να επιλέγουν μάρκες με ανιχνεύσιμες πηγές και διαφανή προέλευση, ενώ το ποσοστό των παγκόσμιων καταναλωτών αρκείται στο 56%.
Διαβάστε ακόμα: Γιατί η δυτική προσέγγιση της βιωσιμότητας δεν πουλάει στην Κίνα
Και παρά το γεγονός ότι δεν εμφανίζονται ευαισθητοποιημένοι απέναντι στα μηνύματα του δυτικού κόσμου που τα θεωρούν πολλές φορές υπερβολικά τεκμηριωμένα, βαριά και καταπιεστικά, οι Κινέζοι καταναλωτές έχουν την υπομονή να περιμένουν από τις μάρκες να βάλουν περισσότερη ανθρωπιά όταν προβάλλουν τα κίνητρα της βιώσιμης κατανάλωσης στην αγορά τους.
Οι δυτικοί καταναλωτές βρίσκονται σε έναν φαύλο κύκλο και λειτουργούν ενοχικά, αφού έχουν την αίσθηση ότι δεν κάνουν αρκετά, ότι πρέπει να υιοθετήσουν τη βιώσιμη κατανάλωση σε κάθε πτυχή της ζωής τους, την ίδια στιγμή που τα μέσα τούς θυμίζουν την καταστροφή που έρχεται. Στην Κίνα, όμως, η κατανάλωση είναι διασκεδαστική και “παιχνιδιάρικη”. Οι δυτικές μάρκες που κοινοποίησαν τα μηνύματά τους χωρίς να τα προσαρμόσουν στις συνήθειες της τοπικής αγοράς, έχασαν τον στόχο τους. Όσοι πέτυχαν, το έκαναν επειδή κατάφεραν να απευθυνθούν στο συναίσθημα και στους ευαίσθητους τομείς της υγείας και της βιωσιμότητας.
Όλα δείχνουν ότι η Κίνα είναι έτοιμη να υποδεχθεί τις εταιρείες που επικοινωνούν με σαφήνεια τις προσπάθειες και τα διαπιστευτήριά τους για βιωσιμότητα. Όμως η βιωσιμότητα δεν αποτελεί μοχλό μόνο για την οικονομική απόδοση, αλλά και για τη δημιουργικότητα και την καινοτομία, καθώς οι νεότεροι καταναλωτές στην Κίνα και σε όλο τον κόσμο επαναπροσδιορίζουν τα κριτήριά τους για την επιλογή των brands από τα οποία θα αγοράζουν.
Με πληροφορίες από jingdaily
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.