25 Απρ 2024
READING

Τι έχει πάθει ο Kanye West;

4 MIN READ

Τι έχει πάθει ο Kanye West;

Τι έχει πάθει ο Kanye West;

Ο Kanye West, ο οποίος άλλαξε το όνομά του σε Ye, είναι σίγουρα μία από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες των social media τα τελευταία χρόνια. Το τελευταίο διάστημα, ο ράπερ, σχεδιαστής και επιχειρηματίας, απασχολεί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εξαιτίας των κακόβουλων δηλώσεων του και της διακοπής της συνεργασίας του με δημοφιλή brands. Η αλήθεια είναι, χωρίς σταματημό.

Ο West, ο οποίος ξεκίνησε φτιάχνοντας beats για τοπικής εμβέλειας καλλιτέχνες του Σικάγο, δούλεψε ως πωλητής σε καταστήματα της GAP και απορρίφθηκε πολλές φορές στην προσπάθειά του για μια σόλο καριέρα, βλέπει σήμερα έναν ολόκληρο πλανήτη να τον ακυρώνει. Ωστόσο, όλοι αναγνωρίζουν ότι ο Kanye West ήταν αυτός που έδωσε μία νέα κατεύθυνση στον τομέα της πολυτέλειας. Συνδυάζοντας ένα streetwear look με μερικά από τα πιο ασυνήθιστα luxury είδη συχνά με μια περιστασιακή, λιτή και απλή έκφραση πολυτέλειας, ο West έδωσε στο luxury fashion μια πιο χαλαρή προσέγγιση σε σχέση με τo άκρως στημένο και πολλές φορές μαξιμαλιστικό στυλ που λανσάρουν άλλα luxury brands.

Κι όμως, όλα αυτά καταστράφηκαν λόγω της συμπεριφοράς του. Κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας στο Παρίσι, ο Ye φορούσε ένα πουκάμισο που είχε πάνω του την φράση “White Lives Matter”, η οποία είναι γνωστή ως μια φράση λευκής υπεροχής. Ο Ye έκανε επίσης αντισημιτικά σχόλια και κατηγόρησε τη χρήση ουσιών ως αιτία του θανάτου του George Floyd, που πυροδότησε το κίνημα “Black Lives Matter” το 2021.

Διαβάστε ακόμα: Adidas, Nike, συνεργασίες με celebrities και ρίσκο

Λίγο νωρίτερα, τον Οκτώβριο, ο West αποφάσισε να αγοράσει την Parler. Η πλατφόρμα, που ιδρύθηκε το 2018, υπερηφανεύεται ότι υπερασπίζεται την ελεύθερη έκφραση. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια αμερικανική alt-tech πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που έχει γίνει δημοφιλής μεταξύ των alt-right, δηλαδή των ακροδεξιών και όσων υποστηρίζουν ακραίες ή περιθωριακές απόψεις. Μάλιστα, πριν από δύο χρόνια, μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021, το Google Play και το App Store της Apple απαγόρευσαν την Parler, λόγω προβολής περιεχομένου που υποκινούσε τη βία. Τον Σεπτέμβριο η εφαρμογή επέστρεψε στην υπηρεσία της Google, ενώ πλέον είναι διαθέσιμη και στο App Store.

Παρά την κοινή δήλωση μεταξύ του Ye και της Parler, στην οποία σημειωνόταν ότι οι δύο τους είχαν καταλήξει σε συμφωνία για την αγορά του κοινωνικού δικτύου από τον ράπερ, η αγορά τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση της πλατφόρμας. Η μητρική εταιρεία Parlement Technologies επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία συμφώνησε αμοιβαία με τον Ye να τερματίσει την πρόθεση πώλησης της Parler. Η απόφαση αυτή ελήφθη προς το συμφέρον και των δύο μερών στα μέσα Νοεμβρίου. Βέβαια από τότε, έχουν περάσει σχεδόν δύο εβδομάδες. Ποιος είναι ο λόγος που η συμφωνία ακυρώθηκε τώρα επίσημα;

Διαβάστε ακόμα: Το cancel culture τρομάζει τα brands

Ο λόγος είναι και πάλι η συμπεριφορά του ράπερ. O Ye ανάρτησε στο Twitter μία εικόνα στην οποία ήταν μπλεγμένη μία σβάστικα -σύμβολο συνώνυμο των Ναζί- μαζί με το εβραϊκό Άστρο του Δαβίδ. Το tweet, που λίγη ώρα μετά κατέβηκε, οδήγησε μάλιστα στον αποκλεισμό του λογαριασμού του από την πλατφόρμα.

Το post του Ye ήρθε μετά τα αντισημιτικά σχόλια που έκανε σε συνέντευξή του στον αμφιλεγόμενο ραδιοφωνικό παρουσιαστή, Alex Jones, την 1η Δεκεμβρίου. Ο Ye αναφέρθηκε στα “εβραϊκά μέσα ενημέρωσης” και είπε ότι είδε “καλά πράγματα για τον Χίτλερ” σε μια συζήτηση με τον παρουσιαστή και ένθερμο υποστηρικτή θεωριών συνωμοσίας.

Αμέσως μετά τη διαγραφή του post του, ο ράπερ ανήρτησε μία ημίγυμνη φωτογραφία του Elon Musk πάνω σε ένα γιοτ. Ο ιδιοκτήτης του Twitter απάντησε πως η φωτογραφία του ίδιου με μαγιό είναι ok, αυτή με τη σβάστικα όμως, όχι. Στη συνέχεια, ο West άρχισε να ποστάρει στο Truth Social, το κοινωνικό δίκτυο του Donald Trump, screenshots με διαλόγους του με τον Musk. Ο Elon Musk, με ένα tweet, επιβεβαίωσε και επίσημα την απομάκρυνση του Kanye West από το Twitter, γράφοντας: “Προσπάθησα όσο μπορούσα. Παρ’ όλα αυτά, παραβίασε τους κανόνες μας κατά της πρόκλησης βίας. Η λειτουργία του λογαριασμού θα ανασταλεί”. Τι συμβαίνει τελικά με τον Ye και πού θα σταματήσει αυτή τη πρόκληση στον κοινό νου;

 

Με πληροφορίες από cnbc

Photo: Twitter | The Total Business

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.