24 Απρ 2024
READING

Μετά το 2022 το streaming δεν θα είναι ποτέ το ίδιο

4 MIN READ

Μετά το 2022 το streaming δεν θα είναι ποτέ το ίδιο

Μετά το 2022 το streaming δεν θα είναι ποτέ το ίδιο

Η αγορά του streaming κινείται γρήγορα. Kαι το 2022 το απέδειξε. Ήταν μια κρίσιμη χρονιά, καθώς το streaming ξεπέρασε τη γραμμική τηλεόραση για πρώτη φορά στις Η.Π.Α. Στη χώρα μας οι streaming υπηρεσίες δεν έχουν εκθρονίσει την παραδοσιακή τηλεόραση, τουλάχιστον όχι ακόμα, αλλά αποτελούν πλέον ένα πολύ μεγάλο μέρος της ψυχαγωγίας μας. Τι άλλαξε για το streaming τη χρονιά που πέρασε;

Το 2022 ήταν η χρονιά που το streaming αγκάλιασε τη διαφήμιση. Μέχρι και το Netflix ανέτρεψε τη 12ετή στάση του κατά των διαφημίσεων με μια συγκλονιστική κίνηση να βάλει διαφημίσεις. Αν και η αγορά streaming είναι λιγότερο πολυπληθής και ανταγωνιστική από ό,τι ο χώρος της διαφήμισης στα social media, δεν παύει να αναδεικνύεται σε έναν ολοένα και πιο δημοφιλή χώρο για τα εμπορικά σήματα. Το Netflix, παρά την μακροχρόνια αντίστασή του, αποφάσισε να μπει στο διαφημιστικό παιχνίδι.

Γνωρίζοντας ότι δεν μπορούσε να δημιουργήσει ένα διαφημιστικό προϊόν μόνο του, συνεργάστηκε με τη Microsoft. Το φθηνότερο συνδρομητικό πακέτο του Netflix είναι επίσημα εδώ και λέγεται “Basic with Ad”. Στη νέα κατηγορία η δημοφιλής πλατφόρμα streaming φιλοξενεί μια σειρά από διαφημίσεις 15 ή 30 δευτερολέπτων πριν και κατά τη διάρκεια ταινιών και τηλεοπτικών εκπομπών της.

Διαβάστε ακόμα: To Netflix επαναπροσδιορίζει τον εαυτό του

Οι διαφημιστές εξέφρασαν από νωρίς την ανησυχία τους σχετικά με το διαφημιστικό προϊόν του Netflix, με πολλούς να αντιδρούν στην υπερβολική τιμή των 65 δολαρίων για την προβολή μιας διαφήμισης σε 1000 συνδρομητές – ένα ποσό αρκετά υψηλότερο σε σχέση με αυτό που ζητάνε άλλες συνδρομητικές πλατφόρμες. Σε γενικές γραμμές, όμως, η κίνηση αυτή έχει γοητεύσει τη διαφημιστική βιομηχανία – και, ως εκ τούτου, το Netflix ξεπούλησε το “απόθεμά” του πολύ πριν από την έναρξη.

Νωρίτερα, τον Απρίλιο, η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών και ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών κινητής τηλεπικοινωνίας στις Η.Π.Α., AT&T, και το Discovery ολοκλήρωσαν τη συγχώνευση ύψους 41 δισεκατομμυρίων ευρώ, δημιουργώντας το μεγαθήριο των media, Warner Bros Discovery. Η συμφωνία αυτή είναι πολύ σημαντική, καθώς δημιούργησε το μεγαλύτερο αμιγώς ψυχαγωγικό εμπορικό σήμα στον κόσμο.

Αργότερα, η Warner Bros Discovery ανακοίνωσε ότι θα ενώσει τα κανάλια Discovery+ και HBO Max στις αρχές του 2023. Οι συγχωνευμένες εταιρείες διαθέτουν ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο σειρών, ταινιών και αθλητικών προγραμμάτων που θα μπορούσε να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στους πέντε κορυφαίους streamers. Το Game of Thrones, ο Harry Potter και οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν τα βασικά βαριά χαρτιά του streamer που θα προκύψει.

Το 2022 η αγορά του streaming έβαλε στο στόχαστρο τα live sports, με τους streamers να κινούνται επιθετικά για την κατάκτηση συμφωνιών. Η Apple TV αγόρασε τα παγκόσμια δικαιώματα για το Major League Soccer (MLS) της Βόρειας Αμερικής, το Amazon είχε το Friday Night Football και το Champions League στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Discovery+ έχει τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ευρώπη και η Paramount+ τα δικαιώματα στις Η.Π.Α. για τους αγώνες της UEFA.

Διαβάστε ακόμα: Τι ζητούν οι κινηματογραφικές αίθουσες από το Netflix

Ακόμα και το Netflix είχε κάνει μια προσφορά για τα δικαιώματα της Formula 1στις Η.Π.Α., αλλά ηττήθηκε από τη Disney. Οι streamers έχουν μάθει ότι οι ζωντανές μεταδόσεις αθλημάτων παρέχουν ένα από τα καλύτερα μέσα marketing για να προσελκύσουν το κοινό στις πλατφόρμες τους. Το Discovery+, για παράδειγμα, δήλωσε ότι η κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το βοήθησε να κερδίσει έναν αριθμό ρεκόρ νέων συνδρομητών και να ανεβάσει τη συνολική παγκόσμια συνδρομητική του βάση στα 17 εκατομμύρια.

Το πλήγμα που υπέστη ο κινηματογράφος από τους περιορισμούς της πανδημίας ήταν -και είναι- τεράστιο. Όχι μόνο με τη φυσική απώλεια εσόδων από τα εισιτήρια, αλλά και με τη μη αναστρέψιμη αλλαγή της δομής των κινηματογραφικών προβολών προς όφελος του streaming.

Η βρετανική εταιρεία κινηματογράφου, Cineworld, με έδρα το Λονδίνο, κήρυξε πτώχευση τον Σεπτέμβριο, αφού αντιμετώπισε χρέη ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ως η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα κινηματογραφικών αιθουσιών στον κόσμο, η πτώση του προκάλεσε σοκ στον κλάδο, οδηγώντας πολλούς να αμφισβητήσουν πλέον το μέλλον του συνολικά.

Με πληροφορίες από The Drum

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.