21 Νοέ 2024
READING

Έρευνα | Οι retailers επενδύουν στην τεχνολογία τώρα περισσότερο από ποτέ

5 MIN READ

Έρευνα | Οι retailers επενδύουν στην τεχνολογία τώρα περισσότερο από ποτέ

Έρευνα | Οι retailers επενδύουν στην τεχνολογία τώρα περισσότερο από ποτέ

Όσο οι παρούσες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες επηρεάζουν τους καταναλωτές, δημιουργώντας ένα έντονο κλίμα πίεσης, δεν χωρούν υπαναχωρήσεις και παθητική στάση. Αυτό τουλάχιστον απέδειξε έρευνα της Rackspace Technology, σύμφωνα με την οποία οι retailers επενδύουν στις τεχνολογικές καινοτομίες για να βελτιστοποιήσουν την καταναλωτική εμπειρία και την εταιρική τους οργάνωση. Και θα συνεχίσουν να το πράττουν.

Παρά τις προκλήσεις που δημιουργούν ο πληθωρισμός, η ενεργειακή κρίση και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι retailers φαίνεται πως αύξησαν τις επενδύσεις τους στον τομέα της τεχνολογίας κατά 59% κατά τη διάρκεια του 2022. Όπως επισήμαναν τα 1.420 στελέχη πληροφορικής που εργάζονται στο λιανικό εμπόριο σε Αμερική, Ευρώπη, Ασία και Μέση Ανατολή, οι retailers εργοδότες τους σκοπεύουν να προχωρήσουν σε περαιτέρω σχετικές επενδύσεις τους επόμενους 12-18 μήνες δίνοντας έμφαση στο cloud (75%), στην ασφάλεια (57%) και στον ψηφιακό μετασχηματισμό (48%).

Αιτία πίσω από τις επενδύσεις αυτές είναι η εμπιστοσύνη, η βεβαιότητα και η αισιοδοξία που παρέχει η τεχνολογία. Αντίστοιχη έκθεση της Deloitte, επισημαίνει πως οι retailers εστιάζουν πλέον την προσοχή τους σε εξατομικευμένες υπηρεσίες προς τους πελάτες τους και στην υιοθέτηση τεχνολογικών καινοτομιών που προσδίδουν ευκολία και ταχύτητα στις συναλλαγές τους μέσα στα καταστήματα. Την ίδια στιγμή, τα κατάλληλα λογισμικά που βοηθούν σε όλα τα στάδια της διεκπεραίωσης των παραγγελιών, οι αυτοματισμοί όσον αφορά τη διαχείριση των προμηθειών, τις πληρωμές και τις επιστροφές χρημάτων, παίζουν καταλυτικό ρόλο στην επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα.

Διαβάστε ακόμα: Το μέλλον της διαφήμισης | Η καμπάνια της Heinz που δημιουργήθηκε από Τεχνητή Νοημοσύνη

Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα της Rackspace Technology, οι ερωτηθέντες δεν αποθαρρύνονται από την παρούσα οικονομική κατάσταση. Είναι ενδεικτικό ότι εστιάζεται το ενδιαφέρον τους σε μέτρα για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα μέσω της εικονικής αποθήκευσης, με το 66% να στοχεύει σε εφαρμογές cloud, αφού το 53% βλέπει το cloud ως μακροπρόθεσμη επιλογή και το 47% ως βραχυπρόθεσμη στρατηγική. Παράλληλα, ένα μεγάλο ποσοστό δήλωσε πως προτιμά να επενδύει σε τεχνολογικές καινοτομίες (55%) ή τεχνολογίες που σχετίζονται με τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους (52%). Φυσικά, μεγάλη προτεραιότητα δίνουν και στον αυτοματισμό (40%) και στις τεχνολογίες που αφορούν την εφοδιαστική αλυσίδα (40%).

Την ίδια στιγμή που επενδύουν σε νέες τεχνολογίες, οι περισσότερες εταιρείες μειώνουν τους υπαλλήλους τους, ξεκινώντας από τρεις καίριους για μία επιχείρηση κλάδους: το HR (53%), τις πωλήσεις και το marketing (53%). Οι τομείς που αφορούν τις απολύσεις δεν προκαλούν ιδιαίτερη απορία, καθώς πολλές εταιρείες ήδη από την αρχή της πανδημίας άρχισαν να κάνουν περικοπές στους προϋπολογισμούς marketing επηρεάζοντας φυσικά και το προσωπικό αυτών των τμημάτων. Αντίστοιχα, τον τελευταίο καιρό έχει ανοίξει μία περίπλοκη συζήτηση σχετικά με το HR και τον τρόπο λειτουργίας και αποτελεσματικότητα του κλάδου. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Sage, η σημερινή εποχή θα μπορούσε να είναι μια θεμελιώδης στιγμή για τον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού, θέτοντας το ερώτημα ενός μεγάλου rebranding του κλάδου, καθώς το 73% των στελεχών HR και το 85% των C-suite ισχυρίζονται ότι ο όρος “Ανθρώπινο Δυναμικό” είναι πλέον ξεπερασμένος. Μάλιστα, γίνεται αντιληπτό και από τα άτομα του HR αλλά και τους C-suite ότι το εύρος των αρμοδιοτήτων του κλάδου έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια.

Στο ίδιο πλαίσιο, σύμφωνα με την έρευνα της Rackspace Technology, 7 στους 10 (71%) εργαζόμενους στον τομέα της λιανικής δήλωσαν ότι προσπαθούν να βρουν τρόπους να επιτρέψουν στην τεχνολογία να υλοποιεί εργασίες που εκτελούνται από άτομα σε επιχειρήσεις πληροφορικής (29%), επιχειρηματικές δραστηριότητες (25%), πωλήσεις και marketing (19%) εξυπηρέτηση πελατών (15%) και ενέργειες HR (11%).

Μπορεί ο αυτοματισμός να προτιμάται στους κλάδους αυτούς, ωστόσο σε θέσεις εργασίας που αφορούν τη μηχανική μάθηση, την ανάλυση δεδομένων, τη μηχανική δικτύων και δεδομένων, οι retailers δυσκολεύονται να βρουν εργατικό δυναμικό που να διαθέτει αυτά τα προσόντα. Πολλοί λιανοπωλητές που ερωτήθηκαν όχι μόνο αγωνίζονται να προσλάβουν υπαλλήλους νέας τεχνολογίας, αλλά κυρίως να διατηρήσουν το τρέχον προσωπικό τους.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η Levi’s θα αξιοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Στο πλαίσιο αυτό, προσπαθούν να διατηρήσουν τους εργαζομένους στις επιχειρήσεις τους μέσω πρόσθετων παροχών. Όπως ευκαιρίες κατάρτισης (67%), αύξηση της αξίας των υλικών ανταμοιβών (51%), αυξήσεις μισθών (47%), βελτιώσεις στην ισορροπία εργασίας/ζωής (48%), αυξήσεις στα επιδόματα (34%) και ανάπτυξη της σταδιοδρομίας τους (30%). Εκτός αυτών, το 46% των retailers επιδιώκει να ενισχύσει τις τεχνολογικές δεξιότητες όλων των υπαλλήλων λιανικής, συμπεριλαμβανομένων και των μη τεχνικών θέσεων. Ισχυριζόμενοι μάλιστα ότι η τεχνολογική επάρκεια και γνώση είναι πλέον υποχρεωτική για όλους.

Αντίστοιχα, σύμφωνα και με την έκθεση “2022 Global Leadership Monitor” της αμερικανικής συμβουλευτικής εταιρείας Russell Reynolds, το 72% των εργοδοτών παγκοσμίως ανέφερε ότι η προσέλκυση και η διατήρηση καταρτισμένων εργαζομένων είναι οι κύριες ανησυχίες τους. Το ποσοστό αυτό, μάλιστα, αυξήθηκε κατά 59% σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη έκθεση. Την ίδια στιγμή, το 57% των συμμετεχόντων στην έρευνα του CNBC “Technology Executive Council” δήλωσαν ότι η εξεύρεση εξειδικευμένων εργαζομένων ήταν η μεγαλύτερη ανησυχία τους – περισσότερο από τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας ή τις απειλές για την κυβερνοασφάλεια.

Οι εργοδότες αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο τη σημασία της εκπαίδευσης στην εργασία όπως και την ανάγκη εύρεσης εφαρμόσιμων τρόπων για να διευκολύνει τους εργαζόμενους στις νέες τεχνολογικές απαιτήσεις. Τα σύγχρονα, ανοιχτά, πολυγλωσσικά εργαλεία μπορούν να ενδυναμώσουν τις δυνατότητές τους για βασικές εργασίες ανάλυσης. Η εξειδίκευση των εργαζομένων σε πολλούς τομείς (cross-skilling), καθώς και η ενθάρρυνσή τους από τους εργοδότες για πιστοποιήσεις μπορούν να μειώσουν το χάσμα των τεχνολογικών δεξιοτήτων.

Με πληροφορίες από CSA

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.