Ναι, η αγορά πολυτελείας ανακάμπτει πολύ δυναμικά, ξεπερνώντας ακόμα και τις προπανδημικές της αποδόσεις και, ναι, το ένα μετά το άλλο τα brands θριαμβολογούν για τις πωλήσεις τους διεθνώς και για την επιτυχία τους σε ανερχόμενες αγορές όπως της Κίνας.
Υπάρχουν όμως κάποια brands, στα οποία το κοινό φαίνεται να έχει ιδιαίτερη αδυναμία, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία σχετικής έρευνας που διεξήγαγε Lyst. Πάνω από 200 εκατομμύρια άνθρωποι περιηγήθηκαν και ψώνισαν στον ιστότοπο της Lyst φέτος, παρέχοντας ενδιαφέροντα δεδομένα για το τι είχε διαμορφώσει τη μόδα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η Lyst, μια premium εφαρμογή αγορών από από 17.000 κορυφαίες μάρκες και καταστήματα στον κόσμο, δημοσιεύει κάθε χρόνο την έκθεση Year in Fashion, η οποία καλύπτει μια σειρά από τάσεις, συνεργασίες μόδας και πολιτιστικές στιγμές που καθόρισαν τις αναζητήσεις των πελατών στην πλατφόρμα της. Αλλά και τα brand που κατέκτησαν τις πρώτες θέσεις σε επιμέρους θεματικές κατηγορίες, όπως το Fashion Show, το Κορυφαίο Brand, το Logo της Χρονιάς, Συνεργασία της Χρονιάς.
Σύμφωνα με τη φετινή της έκθεση, ως “Κορυφαίο Brand του 2022” αναδείχθηκε η Miu Miu λόγω του μεγάλου αποτυπώματος που άφησε στις καταναλωτικές τάσεις του 2022. Ανάμεσά τους ξεχώρισε η viral μίνι φούστα της, οι μπαλαρίνες και η τσάντα Wander αλλά ιδιαίτερα οι τάσεις που αναβίωσε η Gen Z. Το ρεύμα του “indie-sleaze” που επικράτησε από το 2006 έως το 2012 σε Η.Π.Α. και Μεγάλη Βρετανία ως απάντηση των τότε νέων στη Μεγάλη Ύφεση με κύρια χαρακτηριστικά τα ετερόκλητα άνετα και οικονομικά ρούχα που παρέπεμπαν στο στιλ των hipster. Αλλά και το balletcore που αναδεικνύει τη θηλυκότητα και το ρομαντικό στιλ. Τάσεις που κυριάρχησαν στα ντεφιλέ του ιταλικού luxury brand κατά τη διάρκεια των εβδομάδων μόδας σε όλον τον κόσμο.
Διαβάστε ακόμα: Το cancel culture τρομάζει τα brands
Το εντυπωσιακό είναι ότι παρά το πρόσφατο σκάνδαλο του οίκου, η Balenciaga έχει μία σταθερή θέση στην έκθεση της Lyst ως μία από τις πιο hot μάρκες στον κόσμο τα τελευταία χρόνια. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη και η φετινή της παρουσία. Νωρίτερα φέτος, εξάλλου, η Balenciaga κέρδισε κορυφαίες διακρίσεις για την πιο “hot” μάρκα στην έκθεση του πρώτου τριμήνου της πλατφόρμας, η οποία κυκλοφόρησε τον περασμένο Απρίλιο. Τώρα, το ισπανικό brand κερδίζει την αναγνώριση του “Fashion Show της Χρονιάς” χάρη στην επίδειξη Haute Couture του Φθινοπώρου 2022, με τις αναζητήσεις για τα προϊόντα της να αυξάνονται κατά 525% μέσα σε 24 ώρες μετά την επίδειξη.
Στην Diesel ανήκει η κορυφαία διάκριση για το “Logo της Χρονιάς”, ένα κατόρθωμα που η Lyst αναφέρει πως πέτυχε μετά από σημαντική αλλαγή της θέσης της μάρκας, την εστίασή της στο τζιν από βιώσιμες πρώτες ύλες και τις σημαντικές συνεργασίες με διασημότητες και influencers. Ενδεικτικό είναι ότι τον περασμένο Ιούνιο, η τσάντα 1DR έγινε το αξεσουάρ με τη μεγαλύτερη ζήτηση, σημειώνοντας αύξηση 248% στις αναζητήσεις.
Η περιζήτητη σύμπραξη του γάλλο σχεδιαστή και ιδρυτή της φερώνυμης μάρκας Simon Porte Jacquemus με τη Nike αναδείχθηκε κορυφαία “Συνεργασία της Χρονιάς”, αφού οι αναζητήσεις για τα δύο brands αυξήθηκαν 2.575% από την πρώτη ανακοίνωση έως την ημερομηνία κυκλοφορίας των sneakers που υπογράφουν και οι δύο εταιρείες. Τα παπούτσια της συλλογής Boston της Birkenstock κέρδισαν τον τίτλο “Παπούτσι της Χρονιάς” και η δημιουργία Re-nylon της Prada έλαβε την διάκριση “Τσάντα της Χρονιάς”.
Η έκθεση σημείωσε πολλές φορές την αναμφισβήτητη επίδραση των διασημοτήτων και των influencers στη μόδα κατά τη φετινή χρονιά, με πολλούς να είναι υπεύθυνοι για viral βίντεο και την ανάδειξη συγκεκριμένων τάσεων. Το supermodel και ακτιβίστρια Bella Hadid βρισκόταν πίσω από μια σειρά από κατηγορίες του Lyst, συμπεριλαμβανομένης της ονομασίας “Power Dresser of the Year”. Αυτό σημαίνει πως κάθε φορά που η Hadid φορούσε ένα συγκεκριμένο ρούχο, σημειωνόταν μια αύξηση 1.900% στις αναζητήσεις για παρόμοια είδη, ιδιαίτερα εκείνα που εμπίπτουν στην τάση Y2k, ένα trend που παραπέμπει στην ποπ κουλτούρα του Millenium. Στο πλαίσιο αυτό, οι αναζητήσεις για κορσέδες αυξήθηκαν κατά 70%, για τα παντελόνια cargo 56% και για τις μπότες Ugg κατά 152% – όλα προϊόντα που μεσουράνησαν τη δεκαετία του 2000 και τώρα τα επανέφερε στη μόδα το διάσημο μοντέλο.
Διαβάστε ακόμα: Η αγορά ειδών πολυτελείας και οι μεγάλες αλλαγές της
Η τεχνολογική εξέλιξη και η άμεση επίδρασή της στη βιομηχανία της μόδας έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην κατηγορία “Viral Moment of the Year”. Δικαίως κορυφαίος αναδείχθηκε ο γαλλικός οίκος Coperni, ο οποίος με κεντρικό πρόσωπο της συλλογής SS23 την Bella Hadid δημιούργησε ένα τεχνολογικό επίτευγμα. Οι σχεδιαστές του Sébastien Meyer και Arnaud Vaillant ψέκασαν στο σώμα του μοντέλο ένα ειδικό σπρέι που μόλις στέγνωνε, γινόταν ύφασμα. Η επίδειξη αυτή επηρέασε τις αναζητήσεις κατά 3.000% για τη μάρκα.
Φαίνεται ότι η αγορά βρίσκεται μπροστά σε μια νέα εποχή που δεν περιορίζεται στο δόγμα “η μόδα κάνει κύκλους”. Αλλά εστιάζει στη σχέση της με τους influencers και τις θεμελιώδεις αλλαγές που αφορούν τον επανακαθορισμό της ίδιας της έννοιας του “influencer” σε σχέση με ό,τι γνώριζαν όλοι έως σήμερα. Το ζήτημα δεν αφορά πλέον αν ο influencer που επιλέγει ένα brand είναι celebrity ή creator ή ένας πωλητής ή δημοφιλής πελάτης του, που διαθέτει μια μεγάλη κοινότητα η οποία αποτελεί το όχημα για να προσεγγιστεί μια niche αγορά με αυθεντικότητα.
Αυτή η νέα εποχή αφορά την ίδια τη σχέση του brand με τον influencer, και το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα και ισχυρή ένδειξη της αλλαγής που κυοφορείται, έχει ως πρωταγωνίστρια τη διασημότητα που καθόρισε την ίδια την έννοια του influencing, τη mega-influencer Kim Kardashian, η οποία φυσικά ήταν στη λίστα της Lyst για την εμφάνιση της στο Met Gala με το θρυλικό λευκό φόρεμα της Marilyn Monroe.
Με πληροφορίες από Fashion United
Photo: Miu Miu | Coperni
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.