25 Απρ 2024
READING

Πώς αντιμετωπίζουν την πανωλεθρία του Twitter οι διαχειριστές των social media

4 MIN READ

Πώς αντιμετωπίζουν την πανωλεθρία του Twitter οι διαχειριστές των social media

Πώς αντιμετωπίζουν την πανωλεθρία του Twitter οι διαχειριστές των social media

Το Twitter ήταν ένα σταθερό και αξιόπιστο εργαλείο εργασίας για τους απανταχού managers των social media. Με την πλατφόρμα να είναι τώρα περισσότερο απρόβλεπτη από ποτέ, οι διαχειριστές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης χρειάζονται ένα νέο σχέδιο δράσης.

Οι μαζικές απολύσεις έδωσαν τη σκυτάλη στις μαζικές παραιτήσεις του εναπομείναντος προσωπικού, το οποίο τρομοκρατήθηκε από τις προσδοκίες της νέας ηγεσίας σχετικά με τις συνθήκες εργασίας, οδηγώντας σε προσωρινό κλείσιμο των γραφείων. Από τα τέλη του περασμένου μήνα, ο Elon Musk έχει απολύσει το 50% των 7.500 υπαλλήλων του Twitter και έχει αποδεχθεί τις παραιτήσεις περισσότερων από 1.200. Ο ίδιος έγραψε στην πλατφόρμα ότι κοιμάται στα γραφεία της εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο. Τόνισε, μάλιστα, ότι όσοι θέλουν να εργαστούν στο “Twitter 2.0”, θα πρέπει να δεσμευτούν γραπτώς για το “σκληρό πυρήνα” του οράματός του.

Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν και άλλες ανησυχητικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης μιας καταιγίδας ρατσιστικών tweets που απευθύνονταν σε ποδοσφαιριστές, με αφορμή το Παγκόσμιο Κύπελλο, το οποίο ξεκίνησε στο Κατάρ στις 20 Νοεμβρίου. Το Twitter δεν έχει αφαιρέσει τις εν λόγω αναρτήσεις, οδηγώντας σε ανησυχίες σχετικά με το αν θα “αστυνομεύσει” τελικά τον ρατσισμό στην πλατφόρμα ή όχι.

Διαβάστε ακόμα: Οι διαφημιζόμενοι εγκαταλείπουν το Twitter

Εν τω μεταξύ, οι αλλαγές που έχουν γίνει στο Twitter, αποδείχθηκαν τοξικές για πολλούς από τους μεγαλύτερους διαφημιστές της πλατφόρμας, ήδη από την πρώτη εβδομάδα του Elon Musk ως ιδιοκτήτη του Twitter. Όλο και περισσότερες εταιρείες διακόπτουν τις διαφημιστικές τους καμπάνιες στην πλατφόρμα, βρισκόμενες σε βαθιά αμηχανία για τις εξελίξεις και ανησυχώντας ότι θα εμφανίζεται ακατάλληλο περιεχόμενο δίπλα στις διαφημίσεις τους.

Σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Media Matters for America, οι μισοί από τους 100 κορυφαίους διαφημιστές του Twitter, από την Coca-Cola έως την American Express και τη Chevrolet -οι οποίοι δαπάνησαν συνολικά σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε διαφημίσεις στην πλατφόρμα από το 2020- φαίνεται να έχουν σταματήσει να διαφημίζονται εκεί.

Εκτός από τους διαφημιστές, οι αλλαγές που γίνονται στο Twitter άφησαν επίσης τους διαχειριστές των social media -οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με τη διαχείριση των εταιρικών λογαριασμών Twitter- να προσπαθούν να αλλάξουν τα σχέδια marketing τους, χωρίς όμως να έχουν κάποιο πλάνο για να βασιστούν. Επιπλέον, διαπιστώνουν ότι οι επαφές τους στο Twitter είτε έχουν απολυθεί είτε έχουν παραιτηθεί. Και κερασάκι στην τούρτα τους, το μπρος-πίσω για το αν θα χρεώνεται μηνιαία συνδρομή 8 δολαρίων για την επαλήθευση του blue check – μια υπηρεσία, που προ Musk ήταν δωρεάν, η οποία αφορά στην επαλήθευση λογαριασμών διασημοτήτων και οργανισμών από το προσωπικό του Twitter για να τους διακρίνει από απατεώνες ή λογαριασμούς παρωδίας.

Οι εταιρείες στρατηγικής για τα social media δυσκολεύτηκαν να ανταποκριθούν σε πραγματικό χρόνο στις συνεχείς αλλαγές, καθώς δεν είχαν -και ακόμα δεν έχουν- σαφείς οδηγίες για το αν θα πρέπει να συμβουλεύσουν τους πελάτες τους να κλείσουν τους λογαριασμούς τους μέχρι να καταλαγιάσει η μπόρα, να μειώσουν τη δραστηριότητά τους ή να συνεχίσουν κανονικά.

Για τα brands, το Twitter δεν είναι το Α και το Ω, καθώς τα περισσότερα έχουν μια ολιστική προσέγγιση που περιλαμβάνει κανάλια όπως η Meta, το Instagram, το TikTok, το YouTube και, πιο πρόσφατα, πλατφόρμες όπως το BeReal. Παρ’ όλα αυτά, το Twitter είχε εξέχοντα ρόλο. Ίσως οι αλλαγές του να αποτελέσουν τον καταλύτη για τα brands, ώστε να κινηθούν σε πιο καινοτόμες πλατφόρμες.

Διαβάστε ακόμα: Το Twitter φεύγει. Έρχεται το Mastodon.

Για παράδειγμα, μικρότεροι παίκτες όπως το Mastodon κερδίζουν χρήστες που ίσως δεν είχαν προηγουμένως την πολυτέλεια. Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, μάλιστα, ότι η φυγή των χρηστών από το Twitter δεν σηματοδοτεί την αύξηση της επισκεψιμότητας στις ήδη γνωστές πλατφόρμες, όπως το Facebook ή το TikTok. Γιατί οι χρήστες αναζητούν ή επιλέγουν το καινούργιο.

Τον Νοέμβριο έγιναν συνολικά 920.000 διαδικτυακές αναζητήσεις για το Mastodon παγκοσμίως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Google Trends που συνέλεξε η ιστοσελίδα αναθεώρησης στοιχημάτων κρυπτονομισμάτων Cryptobetting. Ενώ οι αναζητήσεις για το “Delete Twitter” έχουν αυξηθεί κατά 201% στις Η.Π.Α. και κατά 102% παγκοσμίως, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.

Πώς διαχειρίστηκαν τελικά την νέα κατάσταση οι διαχειριστές των social media; Οι περισσότεροι δεν έχουν καταφέρει να ανταποκριθούν στις αλλεπάλληλες αλλαγές και ανατροπές. Δεν αισθάνονται ότι είναι σε θέση να κάνουν μία σύσταση στους πελάτες τους, λέγοντάς τους άν πρέπει να μείνουν ή να φύγουν από το Twitter. Οπότε, απλώς τους βοηθάνε να περιηγηθούν μέσα στο χάος.

Με πληροφορίες από digiday

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.