20 Απρ 2024
READING

Pantone: Το Χρώμα του 2023 είναι εδώ

4 MIN READ

Pantone: Το Χρώμα του 2023 είναι εδώ

Pantone: Το Χρώμα του 2023 είναι εδώ

Για χρόνια, το ινστιτούτο Pantone βοηθάει τους σχεδιαστές μόδας και τα εμπορικά σήματα να προβλέψουν ποια χρώματα θα είναι στη μόδα, ενώ ανακοινώνουν και το Χρώμα της Χρονιάς, δηλαδή το χρώμα που θα κυριαρχήσει. Έτσι και φέτος, η Pantone αποκάλυψε το χρώμα της Χρονιά: το Viva Magenta 18-1750.

Μετά την παρουσίαση των χρωμάτων για το 2023, οι ειδικοί στο Ινστιτούτο Χρωμάτων Pantone μέσα σε ένα κλίμα έντονου ενθουσιασμού και ανυπομονησίας  αποκάλυψαν το Χρώμα της Χρονιάς για το 2023, το οποίο εκφράζει μια ευχάριστη διάθεση. Είναι ένα ζωηρό, τολμηρό κόκκινο που ονομάζεται “Viva Magenta”. Σύμφωνα με την εταιρεία, το χρώμα αντιπροσωπεύει την ανθεκτικότητα, την αισιοδοξία και τη δημιουργικότητα που πολλοί από εμάς ελπίζουμε να νιώσουμε καθώς μπαίνουμε στη νέα χρονιά. Άλλωστε και το όνομα του ίδιο του χρώματος αποτελεί μία “πρόσκληση” για εορτασμό, καθώς “viva” σημαίνει ζωντανό. Αλλά σε μια ανατροπή, το χρώμα συμβολίζει επίσης την αλληλεπίδραση μεταξύ του πραγματικού και του εικονικού κόσμου, η οποία θα γίνεται όλο και πιο σημαντική καθώς η δύναμη και η κυριαρχία του metaverse φαίνεται να μεγαλώνει.

Διαβάστε επίσης: Trends και αυθεντικότητα μπορούν να συνυπάρξουν;

Το Pantone Color Institute που αποτελείται από δεκάδες διεπιστημονικούς εμπειρογνώμονες που μελετούν το χρώμα από μια σειρά προοπτικών, συμπεριλαμβανομένης της ψυχολογίας, της μόδας και του εσωτερικού σχεδιασμού και της τέχνης, ξεκίνησε την έρευνά του για το Χρώμα της Χρονιάς για το 2023 τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, γρήγορα έγινε σαφές ότι το τέλος της πανδημίας και ο ψυχολογικός αντίκτυπος που είχε, ήταν το κύριο θέμα.

Στο πλαίσιο αυτό οι ερευνητές κατέληξαν στο χρώμα Viva Magenta. Πηγή έμπνευσής του ήταν η φύση και συγκεκριμένα ένα μικρό και ταπεινό έντομο: το cochineal. Πρόκειται για ένα σκαθάρι μήκους 0,2 ιντσών, ιθαγενές στα αρμενικά υψίπεδα, του οποίου το εξωτερικό είναι ένα εντυπωσιακό κόκκινο χρώμα και συνδυάζεται με παρόμοια χρωματιστά λουλούδια και φρούτα στον βιότοπό του.

Το έντομο αυτό ήταν γνωστό από την αρχαιότητα, καθώς οι βαφές κοχίνης που προέρχονται από έντομα, χρησιμοποιούνται ήδη από τον 2ο αιώνα π.Χ. για να εμποτίσει πλούσιες κόκκινες αποχρώσεις σε υφάσματα και χαρτί. Ενώ, όμως, άλλα είδη έχουν εξαφανιστεί, το cochineal έχει επιβιώσει για χιλιετίες, προσφέροντας απλόχερα το όμορφο χρώμα του στον κόσμο, ενώ για τους μελετητές το σκληρό κέλυφος του σκαθαριού συμβολίζει μια γενναιότητα και έλλειψη φόβου, χαρακτηριστικά που πολλοί από εμάς ενστερνιστήκαμε τα τελευταία δύο χρόνια.

Πράγματι, σύμφωνα με την εκτενή χρωματική έρευνα της Pantone, αυτό το χρώμα έχει ήδη αρχίσει να εμφανίζεται στη μόδα τον τελευταίο χρόνο. Το βλέπουμε στις τάσεις του μακιγιάζ και στα statement μαλλιά. Σχεδιαστές, συμπεριλαμβανομένου του Jonathan Anderson για τον Loewe και του Daniel Roseberry για τον Schiaparelli, χρησιμοποίησαν το χρώμα σε φορέματα στα ντεφιλέ του. Και είναι πιθανό να δούμε το Viva Magenta να συνεχίζει να εμφανίζεται σε όλο τον κόσμο της μόδας τα επόμενα δύο χρόνια. Διαχρονικά, εξάλλου, τα brand μόδας σπεύδουν να σημειώσουν το Χρώμα της Χρονιάς της Pantone και να το ενσωματώσουν στα σχέδιά τους.

Διαβάστε επίσης: Τα χρώματα της Pantone για το 2023

Ωστόσο, υπάρχει κάτι ακόμα πολύ ενδιαφέρον για το Viva Magenta: αν και είναι ένα φυσικό χρώμα -αντλείται απευθείας από χρώματα της φύσης- είναι τόσο πλούσιο και κορεσμένο που φαίνεται τεχνητό. Μάλιστα, είναι ένας τόνος που εμφανίζεται συχνά στα ψηφιακά συστήματα και ιδιαίτερα στα βιντεοπαιχνίδια.

Γι’ αυτό το λόγο, οι εικόνες που δημοσίευσε το ινστιτούτο γύρω από το Viva Magenta ενσωματώνουν την αλληλεπίδραση μεταξύ του πραγματικού και του εικονικού, συνδυάζοντας τέλεια τις φωτογραφίες της φύσης με τα γραφικά που δημιουργούνται από υπολογιστή. Για να τις δημιουργήσει, αφού επιλέχθηκε η απόχρωση από τους μελετητές, ερμηνεύτηκε από το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης Midjourney. Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό και η ίδια η Pantone το περιέγραψε ως “ένα ατελείωτο νέο οικοσύστημα προς εξερεύνηση, που ονομάζεται Magentaverse.

Η επισήμανση στην άνοδο του metaverse και η ανάμειξη του φυσικού και του ψηφιακού κόσμου της Pantene έχει ξεκινήσει ήδη από πέρσι, όταν παρουσίασε ως Χρώμα της Χρονιά το τεχνητό χρώμα Pantone 17-3938 Very Peri. Και τότε η ψηφιακή άνοδος εξίταρε ιδιαίτερα την Pantone, με τον οργανισμό να αναφέρει ότι η συνεχής ανάπτυξη του ψηφιακού σχεδιασμού έχει επιτρέψει την εφεύρεση νέων εικονικών κόσμων που επιτρέπουν την εξερεύνηση και τη δημιουργία νέων χρωματικών δυνατοτήτων. Οι τάσεις του gaming, η ανάπτυξη του metaverse και η ψηφιοποίηση της τέχνης επισημαίνονται από την Pantone ως μια επίδειξη των τάσεων των χρωμάτων που συγχωνεύονται από τον ψηφιακό κόσμο στον φυσικό, ξεκινώντας με το Very Peri και συνεχίζοντας φέτος με το Magentaverse ή Viva Magenta.

Όλα αυτά υποδηλώνουν ένα μέλλον που περιλαμβάνει μια απρόσκοπτη ανάμειξη του φυσικού και του ψηφιακού κόσμου, σε σημείο που μπορεί να μην κάνουμε καν διάκριση μεταξύ των δύο. Είναι μια ανησυχητική σκέψη, αλλά παραμένει μια ιδέα την οποία αποδέχονται πολλοί, καθώς περνάμε όλο και περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο. Το 2023 θα έχει το χρώμα της Viva Magenta. 

Με πληροφορίες από Pantone | The Times

Photo: Pantone

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.