25 Απρ 2024
READING

Ταχύτατη η ανάπτυξη των EVs για την General Motors

4 MIN READ

Ταχύτατη η ανάπτυξη των EVs για την General Motors

Ταχύτατη η ανάπτυξη των EVs για την General Motors

Η General Motors αναμένει ότι το ταχέως αναπτυσσόμενο χαρτοφυλάκιο ηλεκτρικών οχημάτων της θα ευθυγραμμιστεί με τα παραδοσιακά οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης μέχρι τα μέσα της δεκαετίας. Κι αυτό θα επιτευχθεί αρκετά χρόνια νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα της εταιρείας και από αυτό που πολλοί πίστευαν ότι ήταν εφικτό.

Η επικαιροποιημένη πρόβλεψή της για το 2025 συνυπολογίζει τα ομοσπονδιακά κίνητρα στο πλαίσιο του νόμου της κυβέρνησης Biden για τη μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος περιλαμβάνει επιστροφή χρημάτων για τις εταιρείες που παράγουν EVs στη Βόρεια Αμερική -όπου έχει την έδρα της η εταιρεία- , καθώς και για τους καταναλωτές και τους πελάτες στόλου που αγοράζουν τα οχήματα. Είναι σαφές ότι αυτές οι πιστώσεις θα βοηθήσουν στην έναρξη μιας νέας εποχής τεχνολογικής καινοτομίας.

Διαβάστε ακόμα: Πώς προσπαθεί η General Motors να προσελκύσει τους καταναλωτές στα ηλεκτροκίνητα

Τα κίνητρα αναμένεται να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους του χαρτοφυλακίου EV της GM. Μάλιστα η εταιρεία αναμένει να είναι από τις πρώτες, αν όχι η πρώτη, που θα επιλεχθεί από την κυβέρνηση των Η.Π.Α. για την πλήρη φορολογική πίστωση των 7.500 δολαρίων για τους καταναλωτές.

Καθώς η GM κλιμακώνει τη δυναμικότητα των ηλεκτρικών οχημάτων σε περισσότερα από 1 εκατομμύριο ετησίως, αυξάνει τις δυνατότητες εσόδων από το λογισμικό, παράγει σημαντικά οφέλη από τα αέρια του θερμοκηπίου και αξιοποιεί τις θετικές επιπτώσεις των νέων φορολογικών πιστώσεων για καθαρή ενέργεια. Η ικανότητα της GM να αυξάνει τις πωλήσεις EV είναι η ανταμοιβή πολλών ετών επένδυσης στην R&D (Έρευνα και Ανάπτυξη), το σχεδιασμό, τη μηχανική, την κατασκευή και την εφοδιαστική της αλυσίδα.

Περισσότερα από 80 δισεκατομμύρια δολάρια από τα έσοδα της GM αναμένεται να προέλθουν από νεότερες αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα αυτόνομα οχήματα Cruise, τη συνδεσιμότητα OnStar και τη μονάδα ηλεκτρικών επαγγελματικών οχημάτων BrightDrop. Πρόσφατα η GM ξεχώρισε την BrightDrop, η οποία θα ξεκινήσει την πλήρη παραγωγή ηλεκτρικών φορτηγών διανομής εμπορευμάτων το επόμενο έτος. Η αυτοκινητοβιομηχανία δήλωσε ότι η επιχείρηση βρίσκεται σε καλό δρόμο για να φτάσει σε έσοδα 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων το 2023. Η BrightDrop αναμένει να είναι σε θέση να παράγει 50.000 φορτηγάκια ετησίως μέχρι το 2025.

Μια άλλη ενίσχυση των κερδών που αναμένει ο κολοσσός της αυτοκινητοβιομηχανίας τα επόμενα χρόνια, είναι μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα λιανικής πώλησης για τους αντιπροσώπους του στις Η.Π.Α. Η GM εκτιμά ότι το νέο σύστημα θα μειώσει το κόστος για την εταιρεία κατά περίπου 2.000 δολάρια ανά όχημα.

Ένας άλλος παράγοντας που ενισχύει την αισιοδοξία της εταιρείας για τα κέρδη και τα σχέδιά της όσον αφορά τα EVs, είναι σε μεγάλο βαθμό οι επενδύσεις της σε μια νέα πλατφόρμα που ονομάζεται Ultium. Όπως επίσης και η συνεχιζόμενη κατασκευή εγχώριων εργοστασίων μέσω μιας κοινοπραξίας με την ονομασία Ultium Cells LLC με την LG Energy Solution. Το Ultium είναι μια αρχιτεκτονική μπαταριών και κινητήρων για ηλεκτρικά οχήματα που αναπτύχθηκε από την ίδια την General Motors, με σκοπό τη συνεχής βελτίωση της απόδοσης και του κόστους των μπαταριών.

Η αυτοκινητοβιομηχανία του Detroit δήλωσε επίσης ότι σχεδιάζει να μειώσει το κόστος των Ultium Cells στα 87 δολάρια/kWh το 2025 και κάτω από 70 δολάρια/kWh μέχρι τα τέλη της δεκαετίας. Αυτό θα ήταν μια σημαντική μείωση σε σύγκριση με το σημερινό αναμενόμενο κόστος, το οποίο όμως η GM δεν έχει δημοσιοποιήσει.

Προς το παρόν πάντως, η Tesla κατέχει σημαντικό προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών της όσον αφορά την καταβολή λιγότερων χρημάτων για το στοιχείο των μπαταριών λιθίου και έχει τα χαμηλότερου κόστους πακέτα μπαταριών EV, σύμφωνα με μια έκθεση του περασμένου έτους από την παγκόσμια εταιρεία έρευνας και παροχής συμβουλών που ειδικεύεται στην αποθήκευση ενέργειας, Cairn Energy Research Advisors.

Διαβάστε ακόμα: Η BMW επενδύει στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων

Ωστόσο η GM δηλώνει ότι έχει εξασφαλίσει δεσμευτικές συμφωνίες για το σύνολο των μπαταριών που χρειάζεται για να επιτύχει τον στόχο της, που είναι η δυνατότητα παραγωγής ενός εκατομμυρίου ηλεκτρικών οχημάτων το 2025. Εξάλλου η εταιρεία έχει σχέδια για δυνατότητα παραγωγής ενός εκατομμυρίου ηλεκτρικών οχημάτων στην Κίνα μέχρι τότε.

Τα προϊοντικά σχέδια της εταιρείας μέχρι τα μέσα της δεκαετίας περιλαμβάνουν αρκετά EVs που έχουν ήδη ανακοινωθεί, όπως οι πλήρως ηλεκτρικές εκδόσεις των pickups GMC Sierra και Chevrolet Silverado και των SUV Chevy Blazer και Equinox. Αυτά έρχονται να προστεθούν στις αναβαθμίσεις δημοφιλών μοντέλων με κινητήρα φυσικού αερίου, όπως τα SUV Chevrolet Travers και GMC Acadia, καθώς και σε μια “ηλεκτροκίνητη” Corvette.

Με πληροφορίες από CNBC

Photo: General Motors

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.