22 Ιαν 2025
READING

Οι πλατφόρμες εταιρικής κουλτούρας ενισχύουν την υβριδική εργασία

4 MIN READ

Οι πλατφόρμες εταιρικής κουλτούρας ενισχύουν την υβριδική εργασία

Οι πλατφόρμες εταιρικής κουλτούρας ενισχύουν την υβριδική εργασία

H μετάβαση στην εξ αποστάσεως εργασία άλλαξε εντελώς το εργασιακό τοπίο. Η πανδημία στάθηκε αφορμή να αποδειχθεί ότι η παραγωγικότητα δεν εξαρτάται από την φυσική παρουσία στο γραφείο, αλλά και ότι υπάρχει τρόπος να καλυφθούν οι ανάγκες των εργαζομένων πιο αποτελεσματικά και χωρίς να επιβαρυνθεί η επιχείρηση. Δημιουργήθηκε μια ολόκληρη κατηγορία εργαζομένων που μπορούν να δουλεύουν από παντού, αλλάζοντας ακόμα και τον σκοπό των ταξιδιών.

Την ίδια στιγμή όμως η τηλεργασία συρρίκνωσε τον κόσμο των εργαζομένων. Λόγω της φύσης της ψηφιακής επικοινωνίας, αλληλεπιδρούν πλέον μόνο με τους άμεσους συνεργάτες τους, ενώ οι υπόλοιποι μοιάζουν σαν να μην υπάρχουν. Έτσι, προέκυψε ένα νέο ζήτημα που καλούνταν να αντιμετωπίσουν οι εργοδότες: να βοηθήσουν τους εξ αποστάσεως και υβριδικούς υπαλλήλους τους να αισθάνονται πιο συνδεδεμένοι μεταξύ τους και με την εταιρεία τους.

Εξάλλου, το Harvard Business Review διαπίστωσε ότι το 65% των εργαζομένων αναφέρει σημαντικά λιγότερη σύνδεση με τους συναδέλφους τους, ενώ το 76% των “υβριδικών” υπαλλήλων επισημαίνει ότι δεν αισθάνεται συνδεδεμένο με την κουλτούρα της εταιρείας. Αυτό οδηγεί στην έλλειψη του “ανήκειν” και στη δημιουργία χάσματος σε όλες τις σχέσεις: μεταξύ των εργαζομένων και των συναδέλφων τους, αλλά και των εργαζόμενων με την ίδια την εταιρεία. Και το χάσμα αυτό οδηγεί με τη σειρά του σε χαμηλότερα επίπεδα δέσμευσης, μειωμένη απόδοση εργασίας, λιγότερη συνεργασία – και η λίστα με τις αρνητικές συνέπειες μπορεί να συνεχιστεί κι άλλο.

Διαβάστε ακόμα: Για πρώτη φορά, oι περισσότεροι εργαζόμενοι γνώσης στον κόσμο δουλεύουν με το υβριδικό μοντέλο

Η ανάγκη για τους εργοδότες να γεφυρώσουν αυτό το χάσμα μεταξύ των εξ αποστάσεως και των “υβριδικών” εργαζομένων, τούς έχει ωθήσει στη χρήση νεων ψηφιακών εργαλείων, όπως μια σειρά από πλατφόρμες που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος. Το κοινωνικό πρόσημο των μέσων μεταφέρεται στις πλατφόρμες που εξειδικεύονται στους χώρους εργασίας, προκειμένου να φέρουν κοντά τους εργαζομένους, αλλά και να διαχωρίσουν την εργασία από την προσωπική ζωή.

Βασικό πλεονέκτημα των πλατφορμών αυτών είναι ότι επιτρέπει στους εργαζομένους να δημιουργούν ομάδες και να ορίζουν online συναντήσεις για ψυχαγωγικούς λόγους, ενώ οι σελίδες τους έχουν ροή που θυμίζουν το LinkedIn ή το Twitter. Υπάρχουν μάλιστα ειδοποιήσεις και έξυπνες προτροπές για συζήτηση, όπως το ερώτημα για το τι θα κάνουν το Σαββατοκύριακο ή για το τι είναι ευγνώμονες στη ζωή τους. Και όπως γίνεται και σε άλλες πλατφόρμες, οι άνθρωποι μπορούν να βλέπουν τις αναρτήσεις, να αντιδρούν και να τις σχολιάζουν.

Σε τι διαφέρει όμως μια τέτοια πλατφόρμα από τις συνηθισμένες; Στη λειτουργία της με βάση το community του συγκεκριμένου εργασιακού χώρου. Ο στόχος της πλατφόρμας αλλά και των χρηστών-υπαλλήλων είναι να επικοινωνούν, να μοιράζονται και να δημιουργούν σχέσεις σε ένα μη επαγγελματικό περιβάλλον εφαρμογών, αλλά και σε μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που αποτελείται και απευθύνεται σε άτομα της ίδιας εταιρείας.

Διαβάστε ακόμα: Πρέπει οι υπάλληλοι της τηλεργασίας να πληρώνονται το ίδιο με όσους πηγαίνουν στο γραφείο;

Οι επιχειρήσεις που τις χρησιμοποιούν έχουν δει μείωση 50% στην ανεπιθύμητη τριβή εργαζομένων και αξιοσημείωτη αύξηση στα αποτελέσματα συνεργασίας και την εμπιστοσύνη στην ηγεσία. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία της νεοπαγούς πλατφόρμας Wisq, οι χρήστες τις επιλέγουν καθώς αναζητούν τρόπους να αντικατασταθούν ορισμένες από τις επαφές και τις αλληλεπιδράσεις που συνήθιζαν να έχουν οι εργαζόμενοι όταν δούλευαν στα φυσικά γραφεία τους, όπως οι σύντομες αυθόρμητες συνομιλίες που προέκυπταν στη διαδρομή από το ασανσέρ μέχρι το γραφείο.

Έχουν δημιουργηθεί επίσης και άλλες πλατφόρμες εταιρικής κουλτούρας που στοχεύουν να συνδυάσουν την επιστήμη της συμπεριφοράς και τις κοινωνικές τεχνολογίες για να ενθαρρύνουν τη δέσμευση των εργαζομένων. Στο πλαίσιο αυτό, χρησιμοποιούν ειδοποιήσεις για να παρακινήσουν τους χρήστες-εργαζομένους να ασχοληθούν με τους συναδέλφους τους, ενώ επικεντρώνονται περισσότερο σε ορισμένους στόχους εργασίας. Σύμφωνα με τα δεδομένα της βελγικής πλατφόρμας Cultr, από τους πιο δημοφιλείς στόχους αναδεικνύονται οι προκλήσεις και οι μίνι αποστολές που μπορούν να φέρουν σε πέρας οι εργαζόμενοι σε ομάδες. Μέσα από την εκπλήρωση του στόχου, οι συνάδελφοι εφαρμόζουν τις αξίες τους, διατηρούν τη δέσμευση και την επαφή μεταξύ τους σε δύσκολες στιγμές. Κυρίως όμως μαθαίνουν πώς να δημιουργούν και να λειτουργούν ως ομάδα, με ειλικρίνεια, διαφάνεια και επιμονή.

Οι πλατφόρμες ανταμοιβών και αναγνώρισης εργαζομένων έχουν αναδειχθεί στο πιο σημαντικό μέρος των ψηφιακών γραφείων των εταιρειών κατά τον τελευταίο χρόνο. Συνήθως περιλαμβάνουν την ικανότητα των εργαζομένων να λένε τη γνώμη τους και σημεία να γνωρίζουν τους συναδέλφους τους. Για να είναι ακόμα πιο challenging, οι πλατφόρμες έχουν λανσάρει διάφορους τρόπους επιβράβευσης για όσους συμμετέχουν, όπως τη συγκέντρωση πόντων και την εξαργύρωσή τους με μορφή δωροκάρτας σε συνεργαζόμενους retailers.

Με πληροφορίες από Worklife

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.