26 Απρ 2024
READING

H Diageo συμμετέχει στο κυνήγι των χαμένων ταλέντων

5 MIN READ

H Diageo συμμετέχει στο κυνήγι των χαμένων ταλέντων

H Diageo συμμετέχει στο κυνήγι των χαμένων ταλέντων

Σε μία περίοδο έντονης αβεβαιότητας και αμφιβολίας, οι νέοι εργαζόμενοι που βγαίνουν στον χώρο εργασίας έχουν δίπλα τους έναν ανεπάντεχο σύμμαχο, τη Diageo. Ο κολοσσός των ποτών συνεργάζεται με το πρακτορείο media PHD για να δώσει στους αποφοίτους του Brixton Finishing School την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε ένα πρόγραμμα πρακτικής.

Βρισκόμενοι στις αρχές μιας οικονομικής κρίσης, όπως πολλοί υποστηρίζουν, όπου το εργασιακό τοπίο έχει πλέον διαφοροποιηθεί, παρατηρείται μία μείωση των θέσεων εργασίας και μία αύξηση των απαιτούμενων προσόντων. Την ίδια στιγμή που ο ανταγωνισμός στην αγορά εργασίας αυξάνεται, το ίδιο συμβαίνει και στο marketing, καθώς οι εταιρείες αναζητούν νέες ιδέες για να εντυπωσιάσουν τους καταναλωτές. Φυσικά τις καινούργιες ιδέες μπορούν να τις παρέχουν νέα και φρέσκα μυαλά.

Στο πλαίσιο αυτό, το Brixton Finishing School, ένα νέο ίδρυμα που μετρά μόλις  πέντε χρόνια ζωής, στοχεύει να αλλάξει τον τομέα του marketing, βοηθώντας τους φοιτητές του σε επίπεδο μεταπτυχιακών σπουδών να ενταχθούν στους τομείς του marketing, τα μέσα ενημέρωσης και την τεχνολογία. Έτσι, προσφέρει δωρεάν μαθήματα και πιστοποιήσεις marketing σε νέους 18-25 ετών. Ωστόσο, στην προσπάθεια αυτή το ίδρυμα δεν σταματάει εκεί και δεν είναι μόνο του αλλά έχει δίπλα του έναν “σύμμαχο” που κανείς δεν θα περίμενε, την εταιρεία αλκοολούχων ποτών Diageo, στο χαρτοφυλάκειο της οποίας ανήκουν εταιρείες όπως Johnnie Walker, Haig, Dimple, Cardhu, J&B, και τα Classic Malts στην κατηγορία του ουίσκι, οι μάρκες Smirnoff, Cîroc και Ketel One στην κατηγορία vodka, τα gins Gordon’s και Tanqueray, τα ρούμια Captain Morgan και Pampero, τα liqueurs Baileys και Grand Marnier, και η σαμπάνια Veuve Cliquot.

Διαβάστε ακόμα: H Diageo φτιάχνει ζυθοποιείο με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα

H συνεργασία του ιδρύματος με τη Diageo ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2022, όταν η Diageo παρείχε στους μαθητές κατά το εαρινό εξάμηνο ένα δωρεάν πρόγραμμα 10 εβδομάδων στο Brixton Finishing School, ως μέρος της εκστρατείας για το ράγκμπι της μπίρας Guinness “Never Settle”. Αυτές οι 10 εβδομάδες ήταν αρκετές ώστε οι εκπρόσωποι της εταιρείας να εκπλαγούν από την ποιότητα της σκέψης και το ομαδικό πνεύμα των φοιτητών, με τους οποίους ήρθαν σε επαφή. Παρακολούθησαν πώς σε ένα κλίμα εργασίας, οι συμμετέχοντες έβαλαν στην άκρη τις διαφορές τους και συνεργάστηκαν δημιουργώντας ένα ενημερωτικό δελτίο σε μόλις δύο ημέρες.

Με την ολοκλήρωση των καλοκαιρινών μαθημάτων, η Diageo ήταν σίγουρη ότι αυτοί οι φοιτητές ήταν οι φορείς της αλλαγής, οι οποίοι θα βοηθούσαν την εταιρεία να αντιμετωπίσει την έλλειψη ποικιλομορφίας στο εσωτερικο της, ανοίγοντας τις πόρτες της σε διαφορετικά νεαρά ταλέντα. Έτσι, ο κολοσσός του αλκοόλ ήρθε σε επαφή με το πρακτορείο media PHD και από κοινού αποφάσισαν να προσφέρουν σε δύο αποφοίτους του Brixton Finishing School μια θέση εργασίας για ένα χρόνο, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών ανταλλαγών στην ομάδα marketing του brand ποτών.

Συγκεκριμένα, δύο απόφοιτοι του ιδρύματος θα εργάζονταν για κάποια χρονική περίοδο στη Diageo και κατόπιν θα έδιναν την θέση τους σε δύο συμφοιτητές τους. Όταν αποφασίσουν σε ποια έργα θα εργαστούν οι “νεοσύλλεκτοι”, οι εταίροι θα έχουν την ευκαιρία να καταλάβουν με τι είναι παθιασμένοι οι απόφοιτοι, πού βρίσκονται οι δεξιότητές τους και πού θέλουν να οδηγήσουν στην καριέρα τους. Το πρόγραμμα αυτό θα διαρκέσει 12 μήνες, αφού η Diageo απέφυγε την ιδέα ενός προγράμματος σταθερής εναλλαγής, προτιμώντας να επικεντρωθεί σε ευκαιρίες που δίνουν στους αποφοίτους πραγματικό εύρος εμπειρίας και στις δύο επιχειρήσεις. Η πρόθεση είναι να επανεξετάζεται το πρόγραμμα σε τακτική βάση για να δουν πώς προχωρούν οι απόφοιτοι, αντί να προβούν σε οποιεσδήποτε υποθέσεις.

Διαβάστε ακόμα: H Diageo λανσάρει πρόγραμμα αναγεννητικής γεωργίας για την παραγωγή της Guinness

Ωστόσο, η ιδέα της άμεσης συνεργασίας δεν θα βοηθήσει μόνο την εταιρεία να επιτύχει τον στόχο της αλλά ανοίγει και ένα παράθυρο στον τομέα του marketing, παρέχοντας μία χρυσή ευκαιρία για τις επιχειρήσεις και τους νέους εργαζόμενους. Τούτου λεχθέντος, η Diageo επιθυμεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει ότι η ποικιλομορφία και η ένταξη παραμένουν σταθερά στην ευρύτερη ατζέντα του κλάδου.

Από την άλλη πλευρά, το πρόγραμμα αυτό παρέχει μία “χρυσή” ευκαιρία στους φοιτητές, καθώς θα μπορούν να εντάξουν στο βιογραφικό τους την πρακτική σε μία τόσο μεγάλη και ισχυρή εταιρεία. Ας μην ξεχνάμε ότι ζούμε σε μία εποχή όπου το πτυχίο δεν εγγυάται έναν καλύτερο υπάλληλο. Μάλιστα, πλέον, πολλές μεγάλες εταιρείες, που μάλιστα ηγούνται στους τομείς τους, όπως η Google, η Apple, το Netflix, η IBM, η Tesla, ο εκδοτικός οίκος Penguin, το Hilton, ακολουθούν μια διαφορετική στρατηγική όσον αφορά τις προϋποθέσεις που θέτουν και τα προσόντα που απαιτούν από τους υποψηφίους τους, επιλέγοντας τους υπαλλήλους τους από ευρύτερες talent tanks. Οι εργοδότες πλέον αντιλαμβάνονται ότι ένα πτυχίο μπορεί να μεταφράζεται απλώς σε έναν overqualified εργαζόμενο, την στιγμή που αυτό που χρειάζονται είναι ένας φιλομαθής συνεργάτης, που έχει την ικανότητα να συμβαδίζει με τις εξελισσόμενες απαιτήσεις.

Το μέλλον στην εργασία απαιτεί ένα πιο ολιστικό σετ προσόντων. Οι εταιρείες αναζητούν και ικανοποιητικά soft skills, πνεύμα συνεργασίας και την ικανότητα να ανταποκρίνεται κανείς σε ένα περίπλοκο περιβάλλον – προσόντα δηλαδή που πιστεύουν ότι αποκτούνται και μέσα από προγράμματα πρακτικής. Και σε αυτό ακριβώς “ποντάρουν” η Diageo, το πρακτορείο PHD και το Brixton Finishing School.

Με πληροφορίες από Marketing Week

Photo: Diageo

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.