19 Απρ 2024
READING

Η ανατρεπτική κίνηση από Μασούτη, My market και ΑΒ στο ηλεκτρονικό εμπόριο

3 MIN READ

Η ανατρεπτική κίνηση από Μασούτη, My market και ΑΒ στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Η ανατρεπτική κίνηση από Μασούτη, My market και ΑΒ στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Ανατρεπτική μπορεί να αποδειχθεί για την πορεία του λιανεμπορίου και την ευρύτερη αγορά, η παροχή στοιχείων που αφορά τόσο στα ηλεκτρονικά καταστήματα των αλυσίδων σούπερ μάρκετ όσο και στον τομέα των φυσικών καταστημάτων.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα τρεις μεγάλες αλυσίδες έχουν δώσει πρόσβαση στα δεδομένα τους στο ηλεκτρονικό εμπόριο προς τους προμηθευτές τους. Ο λόγος για την ΑΒ Βασιλόπουλος, τον Μασούτη και τα My market. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι η μέτρηση καλαθιού, ο τζίρος, τα μερίδια, τα αποτελέσματα των προωθητικών ενεργειών, το ταξίδι του καταναλωτή, καταγράφονται με κάθε λεπτομέρεια και μοιράζονται με τρόπο που μπορεί να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ λιανεμπόρου και προμηθευτών.

Με βάση τα όσα ανέφερε ο επικεφαλής της Convert Group, Παναγιώτης Γκεζερλής στη διάρκεια του 13ου συνεδρίου του ΙΕΛΚΑ πρόκειται για μία σημαντική καινοτομία που μπορεί να ενισχύσει τη σχέση λιανεμπόρων και προμηθευτών με τη χρήση τεχνολογίας και με μεγάλη λεπτομέρεια. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν για παράδειγμα οι προμηθευτές που προέρχονται από οποιαδήποτε χώρα, να γνωρίζουν το αποτέλεσμα μίας διαφημιστικής ενέργειας που έχουν κάνει στον λιανέμπορο και κατά πόσο έχει αποδώσει σε επίπεδο return of investment. Εκτός των άλλων οι προμηθευτές μπορούν να έχουν εικόνα για το ποια καλάθια θα έπρεπε να βρίσκονται και μέχρι στιγμής συμμετέχει σε αυτά ο ανταγωνιστής τους αλλά και με ποιες λέξεις «κλειδιά» αναζητούν οι καταναλωτές τα προϊόντα στο κάθε ηλεκτρονικό σούπερ μάρκετ για να εντοπίσουν τα προϊόντα που επιθυμούν. Η γνώση των λέξεων – «κλειδιά» παρομοιάστηκε από τον Παναγιώτη Γκεζερλή με ένα μικρόφωνο που καταγράφει κάθε αναζήτηση – λέξη των καταναλωτών σε ένα κατάστημα σούπερ μάρκετ. Πρόκειται μάλιστα για ένα εργαλείο που μπορεί να έχει εκτεταμένη χρήση στον τομέα του μάρκετινγκ.

Διττά οφέλη για τους εμπλεκόμενους στην εφοδιαστική αλυσίδα

Η συγκεκριμένη συνεργασία δημιουργεί όμως οφέλη όχι μόνο για τους προμηθευτές αλλά και για τις δύο πλευρές, ευνοώντας joint business plans και παρέχει διαφάνεια στη σχέση λιανεμπόρου και βιομηχανίας με την ανταλλαγή δεδομένων. Κατ’ επέκταση η διαφάνεια δημιουργεί μεγαλύτερη αξία και για τον καταναλωτή αλλά και για τον κλάδο στο σύνολό του.

Ο κύριος Γκεζερλής υποστήριξε μάλιστα ότι υφίσταται και ένα ακόμη όφελος για έναν λιανέμπορο, γιατί τα δεδομένα αυτά αποτελούν προϊόν πνευματικής του ιδιοκτησίας, τα οποία μπορούν να φέρουν έσοδα για μία αλυσίδα. Τόνισε μάλιστα ότι τα δεδομένα αυτά δεν πρέπει να διατίθενται δωρεάν, αλλά να πωλούνται όπως ακριβώς πωλείται και ο διαφημιστικός χώρος. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα η αξία των δεδομένων φτάνει να είναι το 1% έως και το 1,5% του sell out, ενώ αντίστοιχα στην Αμερική το ποσοστό της αξίας των δεδομένων φτάνει ακόμα και το 3% του sell out. Κινήσεις όπως αυτή μπορούν να δώσουν εκτός των άλλων απαντήσεις σε ζητήματα κερδοφορίας, δυσκολιών στην εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και ανταγωνισμού.

Η αντίστοιχη περίπτωση της Lidl στα φυσικά καταστήματα

Πρόκειται για ένα γεγονός που έρχεται την ίδια σχεδόν εποχή που και η Lidl Ελλάς σε επίπεδο φυσικών καταστημάτων συμφώνησε με τη NielsenIQ για την παροχή δεδομένων, συμμετέχοντας και αυτή στις υπηρεσίες μέτρησης λιανεμπορίου της εταιρείας μετρήσεων. Πρόκειται για μία κίνηση που επίσης αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού σε ό,τι αφορά την αγορά, καθότι η Lidl ήταν η μοναδική από τις αλυσίδες στην Ελλάδα που δεν έδινε στοιχεία για την εξαγωγή των στοιχείων που σχετίζονται με τα σούπερ μάρκετ και μπορούν να λειτουργήσουν ως εργαλείο χάραξης στρατηγικής και μάρκετινγκ.

Θα πρέπει να ειπωθεί πάντως ότι η συμφωνία αυτή της Lidl έχει αποτύπωμα και σε άλλες χώρες όπου διατηρεί παρουσία η αλυσίδα εκτός Ελλάδας και φέρνει ουσιαστικά στο προσκήνιο την νέα εποχή του λιανεμπορίου, η οποία χαρακτηρίζεται ή μάλλον κυριαρχείται από τα data και το ρόλο που αυτά διαδραματίζουν στη νέα εποχή.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.