22 Ιαν 2025
READING

Έρευνα | Πώς η ευελιξία έκανε τους managers “δυστυχισμένους”

4 MIN READ

Έρευνα | Πώς η ευελιξία έκανε τους managers “δυστυχισμένους”

Έρευνα | Πώς η ευελιξία έκανε τους managers “δυστυχισμένους”

Τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι αναμένουν όλο και μεγαλύτερη αυτονομία στον τρόπο εργασίας τους. Αλλά καθώς εκείνοι φαίνεται να αποδίδουν τα μέγιστα σε υβριδικά και απομακρυσμένα μοντέλα εργασίας, πολλοί manager μοιάζουν να δυσκολεύονται.

Μέσα σε μια επιχείρηση, τα μεσαία στελέχη συνήθως βρίσκονται μεταξύ των προϊσταμένων και των διευθυντών και των υπαλλήλων της. Παραδοσιακά είναι ένας δύσκολος ρόλος, καθώς απαιτεί να ενεργούν βάσει των αντικρουόμενων ανατροφοδοτήσεων που προέρχονται και από το προσωπικό και από τους ανώτερούς τους. Και μάλιστα πολλές φορές ταυτόχρονα.

Σε μία πρόσφατη έρευνα σε 10.766 εργαζόμενους από το αμερικανικό think tank Future Forum -μιας κοινοπραξίας που επικεντρώνεται στην οικοδόμηση ενός τρόπου εργασίας που είναι ευέλικτος και χωρίς αποκλεισμούς- τα στελέχη εν γένει ανέφεραν ότι είχαν 40% περισσότερο εργασιακό άγχος και στρες σε σχέση με την προπανδημική περίοδο, 20% χειρότερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και 15% λιγότερη ικανοποίηση από την εργασία τους. Η τάση αυτή όμως εμφανίστηκε ιδιαίτερα έντονη μεταξύ των μεσαίων στελεχών. Ιδιαίτερα όσοι απασχολούνταν σε μεγάλες επιχειρήσεις παρουσίασαν τις χαμηλότερες βαθμολογίες στον τομέα ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ενώ παράλληλα τα υψηλότερα επίπεδα άγχους και στρες.

Διαβάστε ακόμα: Τα οφέλη της υβριδικής εργασίας αντισταθμίζουν τις προκλήσεις της

Πράγματι, η πανδημία έκανε τη δουλειά των middle managers ακόμη πιο δύσκολη. Τους ανάγκασε να βρουν τρόπο να λειτουργήσουν οι ίδιοι και η ομάδα τους απομακρυσμένα και μάλιστα μέσα σε μία νύχτα. Ξαφνικά όλες τις διαδικασίες με τις οποίες οι άνθρωποι επικοινωνούσαν και μοιράζονταν πληροφορίες στον εργασιακό χώρο, έπρεπε να συντονιστούν και να λειτουργήσουν εξ αποστάσεως.

Τώρα, με την πανδημία να υποχωρεί, οι middle managers αντιμετωπίζουν συνεχή πίεση, καθώς όλοι επικεντρώνονται στις δικές τους δραστηριότητες. Είναι αυτοί οι άνθρωποι, από τους οποίους τα ανώτερα στελέχη ζητούν να εφαρμόσουν αντιδημοφιλείς εντολές επιστροφής στο γραφείο ή υβριδικές πολιτικές εργασίας. Σε πολλές περιπτώσεις, βρίσκονται ανάμεσα σε δύο πλευρές που κινούνται προς αντίθετες κατευθύνσεις: ενώ πολλοί εργαζόμενοι θέλουν να διατηρήσουν το νέο εργασιακό τους μοντέλο, ορισμένοι εργοδότες πιέζουν για το αντίθετο.

Τα στοιχεία της έρευνας του Future Forum υποδηλώνουν ότι πολλά διευθυντικά στελέχη δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τις μεταβαλλόμενες προσδοκίες των εργαζομένων και τα πρότυπα εργασίας. Ενώ οι υπάλληλοί τους απολαμβάνουν τη μεγαλύτερη αυτονομία όσον αφορά τις εργάσιμες ημέρες και τα μοντέλα εργασίας, τα στελέχη αυτά δυσκολεύονται να προσαρμοστούν καθώς καθοδηγούν τις ομάδες τους σε μια άνευ προηγουμένου μετάβαση στον εργασιακό χώρο.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για τα μεσαία στελέχη είναι να ηγηθούν ευέλικτων ομάδων. Το νέο μοντέλο εργασίας απαιτεί μια αλλαγή στις συμπεριφορές, τις διαδικασίες και τα συστήματα που επιτρέπουν στους διευθυντές να οικοδομούν σχέσεις και να αξιολογούν την εργασία. Σίγουρα η καθοδήγηση είναι πιο δύσκολη μέσω οθόνης, απ’ ότι εντός γραφείου. Αλλά αυτό πρέπει να επικαιροποιηθεί εν μέσω ευέλικτης εργασίας και μιας νέας κουλτούρας. Εξάλλου χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ ομάδων εργασίας, όπου όμως οι συνάδελφοι δεν συναντιούνται. Σχεδόν ποτέ.

Διαβάστε ακόμα: Ήρθε η ώρα για το rebranding του HR;

Πολλά μεσαία στελέχη μπορεί να είναι απροετοίμαστα για τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Αν και θεωρητικά προάγονται με βάση τα ηγετικά τους προσόντα, στην πραγματικότητα πολλοί ωθούνται σε ανώτερες θέσεις ως ανταμοιβή για την αντιληπτή αφοσίωση στην εταιρεία ή τις καθημερινές εργασιακές δεξιότητές τους. Αυτή τη στιγμή, πολλοί αναγκάζονται να βιώσουν ένα “ταχύρρυθμο μάθημα” στις ήπιες δεξιότητες, ενώ παράλληλα πρέπει να αντιμετωπίσουν τον καθημερινό φόρτο εργασίας τους.

Αναγκασμένοι να αντιμετωπίσουν τις εξελισσόμενες πολιτικές και νόρμες, συχνά χωρίς οργανωτική βοήθεια, δεν είναι περίεργο που πολλοί middle managers αισθάνονται αγχωμένοι και δυστυχισμένοι. Και επειδή τα νέα μοντέλα εργασίας ήρθαν για να μείνουν, χρειάζεται από τις επιχειρήσεις να βρουν τρόπους να τους βοηθήσουν. Σίγουρα η διαχείριση ευέλικτων ομάδων θα γίνει πιο ευχάριστη μόλις δημιουργηθούν “επίσημα” συστήματα και υιοθετηθούν ευρύτερα.

Με πληροφορίες από BBC

Photo: Unsplash

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.