22 Ιαν 2025
READING

Μπορούν όλα τα brands να μπουν στο metaverse;

5 MIN READ

Μπορούν όλα τα brands να μπουν στο metaverse;

Μπορούν όλα τα brands να μπουν στο metaverse;

Το metaverse έγινε η κύρια επιχειρηματική συζήτηση στα τέλη του 2021, όταν το Facebook ανακοίνωσε ότι μετονομάζεται σε Meta και ξαφνικά ακούσαμε για την ύπαρξη του “μετασύμπαντος”. Οι επικεφαλής των τμημάτων marketing των επιχειρήσεων έπρεπε να μάθουν γι’ αυτό και να προσαρμόσουν τις στρατηγικές τους για να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις συναρπαστικές ευκαιρίες που προσφέρει το metaverse. Μπορεί όμως η κάθε εταιρεία να μπει στο metaverse; Και εάν το αποφασίσει, πότε είναι η κατάλληλη στιγμή και ποιος ο ενδεδειγμένος τρόπος να το πράξει;

Η εταιρεία επενδύσεων κρυπτογράφησης Grayscale εκτιμά ότι η υλοποίηση του metaverse θα μπορούσε να αποφέρει στις εταιρείες που επενδύουν σ’ αυτό εκατομμύρια δολάρια ως ετήσια έσοδα από πηγές όπως η διαφήμιση, το κοινωνικό εμπόριο, οι ψηφιακές εκδηλώσεις, η ανάπτυξη επιμέρους πλατφορμών και η δημιουργία περιεχομένου εντός του εικονικού αυτού κόσμου.

Πριν καταστρώσουν τις στρατηγικές τους, όμως, τα brands θα πρέπει να κατανοήσουν τι είναι το metaverse. O ορισμός του Mark Zuckerberg και της Meta, που έσπευσε για τα πρωτεία στο χώρο, το περιγράφει ως έναν εμπλουτισμένο ψηφιακό χώρο, μέσα στον οποίο ο χρήστης μπορεί να συμμετάσχει σε μια μεγάλη ποικιλία από δραστηριότητες. Αυτές μπορεί να κυμαίνονται από το να αγοράσει virtual ρούχα για το avatar του, μέχρι να οργανώσει το επόμενο επαγγελματικό του meeting στον χώρο που επιθυμεί.

Διαβάστε ακόμα: Ποιοι διαμορφώνουν το metaverse;

Συνεπώς, αποτελεί μια εξελισσόμενη σύνθεση εικονικών κόσμων, που επιτρέπει στους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις να συνδέονται σε πραγματικό χρόνο, διαμορφώνοντας μια νέα οικονομία που εκτείνεται μεταξύ του ψηφιακού και του φυσικού κόσμου. Για να μπορέσει κανείς να εντρυφήσει στο νέο αυτό περιβάλλον θα χρειαστεί βέβαια τη βοήθεια ορισμένων εργαλείων, όπως σετ γυαλιών και ακουστικών εικονικής πραγματικότητας.

Έχοντας κατανοήσει τη βασική έννοια του metaverse, σειρά έχει η απόφαση ενός brand να δραστηριοποιηθεί σε αυτό. Ωστόσο, η απόφαση αυτή δεν πρέπει να γίνει εν βρασμώ ψυχής αλλά με σύνεση και διαύγεια, αφού ο Νο. 1 παράγοντας στον οποίο χρειάζεται να επικεντρωθεί δεν είναι η ίδια η πλατφόρμα αλλά οι χρήστες της. Κι αυτό γιατί οι άνθρωποι είναι πιο προβλέψιμοι και σταθεροί από την τεχνολογία και το ευρύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον.

Σίγουρα, ο πιο διαδεδομένος τρόπος να συγκεντρώσει ένα brand πληροφορίες για το κοινό του που βρίσκεται στο metaverse είναι μέσω των δημογραφικών στοιχείων. Αν μη τι άλλο, τα στοιχεία αυτά θα αποκαλύψουν την τεχνολογία με την οποία ήρθαν σε επαφή οι άνθρωποι, άρα και με ποια είναι εξοικειωμένοι. Παράλληλα, θα πρέπει να αναζητήσει την αιτία που οδηγεί κάποιον χρήστη να διαλέξει το συγκεκριμένο μέσο.

Αν θέλουμε να αντιληφθούμε καλύτερα γιατί αυτές οι πληροφορίες είναι σημαντικές αρκεί να σκεφτούμε ότι πολλά brands -και όχι μόνο-  θεωρούν ότι οι παίκτες που εισέρχονται στο χώρο αυτό, είναι συνήθως νέοι με ελάχιστο διαθέσιμο εισόδημα. Τα brands βλέπουν το κοινό του gaming ως νέους με ελάχιστες οικονομικές δυνατότητες και επομένως θεωρούν ότι δεν αξίζει να στοχεύσουν εκεί. Η άποψη αυτή στην πραγματικότητα είναι απίστευτα αφελής. Είναι αλήθεια ότι το κύριο κοινό που απολαμβάνει το metaverse είναι οι gamers. Ωστόσο, ο μέσος όρος ηλικίας δεν είναι τόσο νέος όσο θα περίμενε κανείς, αλλά τα 35 έτη. Έτσι, γνωρίζοντας αυτά, ένα brand μπορεί να ορίσει πιο εύκολα και κυρίως πιο αποτελεσματικά το niche κοινό του.

Διαβάστε ακόμα: Πώς η ανάπτυξη του Roblox συμβάλει στην εξέλιξη του Metaverse

Φυσικά, πολύ σημαντικό κριτήριο είναι και το είδος του brand. Ένα brand μόδας θα έπρεπε να είναι στο metaverse ήδη, όμως ένα brand συσκευασιών B2B δεν χρειάζεται να βιαστεί, καθώς το μεγαλύτερο μέρος τους κοινού του πιθανότατα δεν βρίσκεται ακόμα στο metaverse. Άρα, κάθε brand καλό είναι να περιμένει τη σωστή στιγμή, την οποία θα ορίσει το target-group του για να εισέλθει στο σύμπαν αυτό.

Από την στιγμή που είναι έτοιμο και μπει στο metaverse, το brand μπορεί να επωφεληθεί συνολικά από την προσέγγιση του metaverse, όχι μόνο με την πώληση limited edition προϊόντων, αλλά και ως ένα τμήμα μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής, που προσφέρει μια νέα αγοραστική εμπειρία στους πελάτες του. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η Nike, που έχει ήδη δημιουργήσει την Nikeland, έναν εικονικό κόσμο γεμάτο minigames με μεταβαλλόμενα μενού δωρεάν παιχνιδιών που δίνουν την ευκαιρία στους χρήστες να εξοπλίσουν τα avatar τους με τα ομώνυμα ρούχα. Από τον Νοέμβριο του 2021 που λανσαρίστηκε για πρώτη φορά, έχει υποδεχθεί περισσότερους από επτά εκατομμύρια επισκέπτες.

Με διάθεση πειραματισμού και εξερεύνησης, τα brands αρχίζουν να αναπτύσσουν τις ικανότητες που απαιτούνται για να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που τους παρέχει το metaverse. Κατανοώντας την τεχνολογία του metaverse και ερχόμενοι σε επαφή με τα προϊόντα που μπορεί να φιλοξενήσει, θα είναι σε θέση να εξετάσουν και να διαχειριστούν οποιοδήποτε δισταγμό έχουν για κάποιο προϊόν που τελεί ακόμη υπό διαμόρφωση. Και φυσικά, να μην αποδειχθούν υπερφύαλοι, αλλά να ορίσουν εκ των προτέρων το μέτρο της προσδοκώμενης επιτυχίας – το πιο σημαντικό εξάλλου για μια επιχείρηση που έχει σήμερα παρουσία στο μετασύμπαν, είναι η πρωτοπορία και η καινοτομία της.

Με πληροφορίες από The Drum

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.