25 Απρ 2024
READING

Mind the Gap: Η Patagonia μηνύει την Gap για αντιγραφή

3 MIN READ

Mind the Gap: Η Patagonia μηνύει την Gap για αντιγραφή

Mind the Gap: Η Patagonia μηνύει την Gap για αντιγραφή

Η Gap αντιμετωπίζει κατηγορίες για παραβίαση εμπορικού σήματος σε ένα fleece πουλόβερ, που σύμφωνα με την Patagonia μιμείται το λογότυπο και τα σχέδια “Snap-T” της ίδιας. Η Patagonia ζητά από το δικαστήριο να υποχρεώσει την Gap να σταματήσει να πουλάει τα συγκεκριμένα είδη και ζητάει χρηματική αποζημίωση.

Το Snap-T pullover fleece παρουσιάστηκε το 1985, ενώ η τσέπη με πτερύγιο προστέθηκε στο σχέδιο το 1989. Το Snap-T έχει γίνει έκτοτε ένα άμεσα αναγνωρίσιμο σχέδιο της Patagonia, το οποίο έχει, μάλιστα, παρουσιαστεί σε έκθεση του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης και στην Victoria & Albert Gallery του Λονδίνου.

Διαβάστε ακόμα: Μπορεί η Patagonia να αποτελέσει παράδειγμα;

Στην αγωγή που κατατέθηκε στις 22 Νοεμβρίου, η Patagonia ισχυρίζεται ότι η Gap αντέγραψε σκόπιμα το σχέδιο fleece μέσω της δημιουργίας και πώλησης των “Mockneck Pullover”, μιμούμενη την τσέπη με πτερύγιο και το ορθογώνιο λογότυπο των κλασικών pullover fleece “Snap-T”. Η εταιρεία δηλώνει βέβαιη ότι η υιοθέτηση των σχεδίων από την Gap δεν έγινε τυχαία, καθώς αντιγράφει όλα τα στοιχεία αυτού του “εμβληματικού” εμπορικού σήματος.

Σύμφωνα με τα έγγραφα της κατάθεσης, τα σχέδια είναι αρκετά όμοια ώστε να σπέρνουν σύγχυση μεταξύ των καταναλωτών για το τι κάνουν τα brands. Για παράδειγμα να πιστεύουν ότι η fast fashion εταιρεία, Gap, μπορεί να συνεργάζεται με την εταιρεία εξοπλισμού εξωτερικού χώρου, Patagonia. Μάλιστα η τελευταία, έχει επανειλημμένα ζητήσει από την Gap να μην αντιγράφει τα εμπορικά της σήματα, σύμφωνα με την κατάθεση.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στο πλαίσιο της καταγγελίας η Patagonia έχει επιστρατεύσει έναν από τους ίδιους τους πελάτες της Gap, δημοσιεύοντας μια κριτική ενός αστεριού για το προϊόν με τίτλο “προφανής αντιγραφή της Pata*gonia”. Τόνισε συγκεκριμένα ότι ο πελάτης έπρεπε να κάνει ζουμ για να βεβαιωθεί ότι το λογότυπο ήταν της Gap.

Η Patagonia έγινε πρωτοσέλιδο νωρίτερα φέτος, όταν ο ιδρυτής της Yvon Chouinard και η οικογένειά του αποφάσισαν να μεταβιβάσουν την ιδιοκτησία της εταιρείας -η οποία αποτιμάται σε περίπου 33 δισεκατομμύρια δολάρια- σε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που θα επικεντρωθεί στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στην προστασία της μη ανεπτυγμένης γης σε όλο τον κόσμο.

Το σύνολο κερδών της Patagonia διατίθεται πλέον στη νέα μη κερδοσκοπική εταιρεία Holdfast Collective – στην οποία ανήκει το σύνολο των μετοχών χωρίς δικαίωμα ψήφου της εταιρείας. Η κίνηση αυτή καθιστά σαφές ότι είναι δυνατόν μία επιχείρηση να είναι επιτυχημένη, ενώ παράλληλα ενεργεί για το καλό της ανθρωπότητας και του πλανήτη.

Διαβάστε ακόμα: Η Gap θέλει να επεκτείνει τις πωλήσεις της. Μπορεί;

Η Gap βρέθηκε επίσης στην επικαιρότητα πρόσφατα, καθώς η συνεργασία της με τον Kanye West, γνωστό και ως Ye, διεκόπη. Ο διάσημος μουσικός και σχεδιαστής μόδας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις με μία σειρά προβληματικών σχολίων και ενεργειών και η Gap ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να πουλάει είδη Yeezy Gap που βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της προετοιμασίας, λίγες ώρες μετά τον τερματισμό της μακροχρόνιας σειράς Yeezy από την Adidas.

Τώρα μένει να δούμε πόσο επιτυχής θα είναι η αγωγή κατά της Gap. Εάν πράγματι ισχύουν οι κατηγορίες, τότε θα πρόκειται για σαφή παραβίαση της νομοθεσίας περί εμπορικών σημάτων και η Patagonia φαίνεται να έχει ισχυρά επιχειρήματα για την παραβίαση.

Με πληροφορίες από Retail Dive

Photo: Patagonia | Gap

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.