25 Απρ 2024
READING

H Corona επιστρατεύει την πιο κλασική καμπάνια της

4 MIN READ

H Corona επιστρατεύει την πιο κλασική καμπάνια της

H Corona επιστρατεύει την πιο κλασική καμπάνια της

Το 2022 ήταν άλλη μία δύσκολη περίοδος για όλους. Καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει τον πόλεμο, τον πληθωρισμό και τη διαρκή πολυπλοκότητα της πανδημικής ζωής, οι retailers μέσω των διαφημίσεών τους έχουν αποφασίσει φέτος να γυρίσουν τα ρολόγια πίσω και να μεταφέρουν τους καταναλωτές σε καλύτερες εποχές. Το πόσο “καλύτερες” ήταν στην πραγματικότητα εκείνες οι εποχές είναι συζητήσιμο, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η νοσταλγία παραμένει μια ισχυρή τακτική για την αύξηση των εντυπώσεων και των πωλήσεων σε μια περίοδο περιορισμένων προϋπολογισμών και υψηλού άγχους.

Είναι αλήθεια ότι οι θετικοί συνειρμοί που καλλιεργούνται για μια μάρκα χάρη στη νοσταλγία είναι μεγάλο κέρδος, που μάλιστα μπορεί να αξιοποιηθεί σε βάθος χρόνου, αρκεί να γίνεται ουσιωδώς και όχι απλώς και μόνο επειδή μια αναφορά στο παρελθόν θεωρείται ότι μπορεί να αποδώσει. Και καθώς προχωρούν οι γενιές, πάντα θα υπάρχει κάτι νέο για τους επόμενους να νοσταλγήσουν, χωρίς να το έχουν ζήσει, και για τους παλαιότερους να θυμηθούν. Φυσικά, δεν φτάνει μόνο μία εταιρεία να “θυμίζει” στους καταναλωτές τις ένδοξες στιγμές του παρελθόντος, αλλά να εκμεταλλεύεται τις σύγχρονες ευκαιρίες και τα μέσα που διαθέτει.

Έτσι, τα Χριστούγεννα, μία εορτή της αγάπης, της ομόνοιας, της στοργής και της νοσταλγίας, αποτελούν την κατάλληλη αφορμή για τις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν ανάλογες ιστορίες. Πράγματι, φέτος πολλές διαφημιστικές καμπάνιες για τα Χριστούγεννα χαρακτηρίζονταν από αυτή τη νοσταλγική νότα. Τα Marks & Spencer που εστίασαν το ενδιαφέρον τους στην αξία του community, η Disney που επικεντρώθηκε στη συγκίνηση και το συναίσθημα, αλλά και η Lego που επικοινώνησε το μήνυμα της ισότητας και της αυτοπεποίθησης.

Διαβάστε επίσης: Το χιούμορ πρωταγωνιστεί στην χριστουγεννιάτικη διαφήμιση της Lidl

Στην ομάδα των εταιρειών που διάλεξε αυτό το θέμα για την διαφημιστική της καμπάνια εντάσσεται και το brand ζυθοποιίας Corona, καθώς η νέα του καμπάνια βασίζεται ξανά στην εμβληματική της διαφήμιση “O’Tannenpalm”, που πήρε το όνομά της από την παράφραση του γερμανικού τραγουδιού “O Tannenbaum”, που δεν είναι άλλο από το χιλιοτραγουδισμένο σε όλο τον κόσμο “Christmas Tree”. Το σποτ κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1990, όταν οι θεατές είδαν μπροστά τους ένα σπιτάκι δίπλα στη θάλασσα και μετά από δέκα δευτερόλεπτα σιωπής κάποιον να σφυρίζει τη γνωστή μελωδία του τραγουδιού. Και αμέσως μετά ένας φοίνικας τυλιγμένος στο σκοτάδι να φωτίζεται με πολύχρωμα λαμπάκια.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η μάρκα χρησιμοποιεί αυτό το τηλεοπτικό σποτ, καθώς εδώ και 32 χρόνια το brand έχει επιλέξει να το προβάλλει ξανά και ξανά. Χαρακτηριστικά, το 2020, όταν γιόρτασε την 30ή επέτειο της διαφήμισης,  πέρα από το συγκεκριμένο τηλεοπτικό σποτ, η Corona μοίρασε στολισμένους φοίνικες σε κατοίκους της Corona Del Mar της Καλιφόρνια. Εκτός από τον εορτασμό της επετείου της διαφήμισης, τα δώρα φοίνικες ήταν επίσης ένας πρωτότυπος τρόπος για να δώσει χαρά σε όσους είχαν υποφέρει έναν χρόνο από τον ιό αλλά και για το ίδιο το brand να δώσει το παρών με θετικό αυτή τη φορά πρόσημο. Το όνομά του, “Corona”, εξάλλου συνδέθηκε με έναν θανατηφόρο ιό, γεγονός που στις αρχές της πανδημίας είχε αντιμετωπιστεί με χιούμορ. Η γνωστή σε όλους συνέχεια όμως, έφερε ένα πλήγμα στο brand name. Και με την κίνηση αυτή, θέλησε να το αποκαταστήσει.

Διαβάστε επίσης: Η Disney αφηγείται τις ωραιότερες χριστουγεννιάτικες ιστορίες

Φέτος ο εμβληματικός φοίνικας θα εμφανιστεί για ακόμη μια φορά στους τηλεοπτικούς δέκτες και στα social media, ενώ δεν θα μοιραστεί στη φυσική του μορφή, αλλά θα λάβει μία ψηφιακή μεταμόρφωση στο metaverse μέσα από μία εμπειρία AR. Έτσι, δημιουργεί την ψηφιακή χειμερινή χώρα θαυμάτων “O’Tannenpalm Tree Lot” με θέμα την Corona, που είναι γεμάτη περιπέτειες. Οι χρήστες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση μέσω του κινητού τους και ενός συνδέσμου που θα κυκλοφορήσει στους λογαριασμούς των social media του brand.

Η μεταφορά του διαφημιστικού στο metaverse εντείνει τις προσπάθειες του brand να προσφέρει μία δόση νοσταλγίας στους πελάτες της, δίνοντάς τους την ευκαιρία να αναδημιουργήσουν μια αξιομνημόνευτη διαφήμιση, η οποία μπορεί να είναι μεγαλύτερη σε ηλικία από τους ίδιους. Την ίδια στιγμή, επιλέγοντας την είσοδό της στο metaverse, η μάρκα στρέφεται και προς το μέλλον, αγκαλιάζοντας τις εικονικές εμπειρίες προκειμένου να προσεγγίσει νεότερους καταναλωτές.

Η καμπάνια “O’Tannenpalm Tree Lot” δεν αποτελεί την πρώτη απόπειρα του brand να εμβαθύνει στο AR. Το 2021, το brand αποκάλυψε την εμπειρία “Plastic Reality”, η οποία χρησιμοποιούσε το AR για να απεικονίσει το ατομικό πλαστικό αποτύπωμα των χρηστών της και να προσφέρει συμβουλές για το πώς μπορούν να περιοριστούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις μειώνοντας τη χρήση πλαστικού.

Τη φετινή εορταστική σεζόν τα brands επιλέγουν να δραστηριοποιηθούν στο metaverse, αντιλαμβανόμενα ότι μπορούν να επωφεληθούν συνολικά από την προσέγγισή του. Όχι μόνο με την πώληση limited edition προϊόντων, αλλά και ως ένα τμήμα μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για το brand, που προσφέρει μια νέα εμπειρία στους πελάτες του.

Με πληροφορίες από Marketing Dive

Video | Photo: Corona

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.