22 Νοέ 2024
READING

Workleisure | To dress code στους χώρους εργασίας άλλαξε

4 MIN READ

Workleisure | To dress code στους χώρους εργασίας άλλαξε

Workleisure | To dress code στους χώρους εργασίας άλλαξε

Μέσα σε δύο χρόνια, από τα πρώτα αυστηρά lockdown του 2020 μέχρι σήμερα, η συνήθης εργασιακή κουλτούρα έχει ανατραπεί. Μαζί με όλες τις άλλες αλλαγές, το νέο μοντέλο της υβριδικής εργασίας, όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν κάποιες μέρες από το σπίτι και κάποιες πηγαίνουν στο γραφείο, επηρέασε και το dress code των εταιρειών.

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Όταν ξέσπασε η πανδημία στις αρχές του 2020, οι κυβερνήσεις των περισσοτέρων κρατών του κόσμου έβαλαν του πολίτες σε lockdown προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του άγνωστου τότε ιού. Ως αποτέλεσμα, οι εταιρείες έκλεισαν τα γραφεία τους και οι εργαζόμενοι πλέον δούλευαν από το σπίτι τους. Φυσικά, δεν χρειάζονταν να φοράνε κουστούμια ή άλλα ενδύματα που να ακολουθούν το αυστηρό office look που ήταν υποχρεωτικό σε πολλές εταιρείες. Αντιθέτως, μπορούσαν πια να επιλέγουν casual ρούχα, φόρμες ακόμα και πιτζάμες, καθώς πλέον δεν θα τους έβλεπε κανείς από το γραφείο- εκτός φυσικά όταν είχαν κάποιο zoom meeting. Μάλιστα, η στροφή αυτή προς την χαλαρή ένδυση λειτούργησε και ως έναυσμα για την ανάπτυξη των launch wear, δηλαδή των άνετων ρούχων που φοριούνται εκτός σπιτιού.

Διαβάστε ακόμα: Tι πρέπει να προσέξουν τα brands και οι διαφημιστές όταν απευθύνονται σε γυναίκες

Με τον καιρό, τα αυστηρά μέτρα άρθηκαν και οι εργαζόμενοι δειλά-δειλά άρχισαν να επιστρέφουν για κάποιες μέρες στα γραφεία. Τότε άρχισε να εφαρμόζεται το υβριδικό μοντέλο εργασίας, σύμφωνα με το οποίο οι εργαζόμενοι πήγαιναν στο γραφείο το λιγότερο 1-2 φορές την εβδομάδα. Ωστόσο, πολλές εταιρείες διατήρησαν την εξ αποστάσεως εργασία. Έτσι, οι εργαζόμενοι όσο ήταν σπίτι τους μπορούσαν να εξακολουθούν να φορούν ό,τι επιθυμούσαν, όμως όσοι επέστρεφαν στα γραφεία έπρεπε να προσαρμοστούν στο dress code που προέβλεπε η εκάστοτε εταιρεία. Ακόμα και τότε ωστόσο αποδείχτηκε ότ το αυστηρό προπανδημικό office look δεν είχε επανέλθει.

Πλέον, καθώς όλα τα μέτρα έχουν αρθεί και οι εταιρείες ζητούν την επιστροφή των υπαλλήλων τους στους φυσικούς χώρους εργασίας, το business look επιστρέφει μαζί τους. Οπότε το ερώτημα “Πώς πρέπει να ντυνόμαστε στη δουλειά;” γίνεται και πάλι επίκαιρο. Σύμφωνα με το Google, οι πρόσφατες αναζητήσεις για “ρούχα εργασίας” έχουν αυξηθεί κατά 49% το φετινό φθινόπωρο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Όπως όλα τα πράγματα μετά την πανδημία και το σοκ που προξένησε, έτσι και το dress code που εφαρμόζεται σε εργασιακό επίπεδο βρίσκεται στη μέση μιας διαδικασίας αναμόρφωσης. Έτσι, η βιομηχανία της μόδας, που αφουγκράστηκε τη νέα ανάγκη, έχει εφεύρει μια νεόφαντη κατηγορία ρούχων που συνδυάζει τον επαγγελματισμό του εργασιακού look με την άνεση που όλοι είχαμε συνηθίσει όταν εργαζόμασταν εξ αποστάσεως. Το marketing έσπευσε να ονοματοδοτήσει αυτή τη νέα προσέγγιση στο εργασιακό στιλ με τρεις όρους: “power casual” (δυναμικό κάζουαλ), “business comfort” (εργασιακή άνεση) και “workleisure”, παραφράζοντας την προηγούμενη κυρίαρχη τάση του athleisure.

Διαβάστε ακόμα: Ακατάλληλη; Γιατί αυτή η διαφήμιση της Adidas απαγορεύτηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η τάση του workleisure έχει επηρεαστεί άμεσα από το athleisure που συχνά περιγράφεται ως ρούχα κατάλληλα για προπόνηση και βόλτα. Το νέο trend επιτάσσει κομψά ρούχα, τα οποία θα μπορούν να σταθούν σε πολλές και διαφορετικές περιστάσεις, από μία επίσκεψη σε κάποια κοινωνική εκδήλωση μέχρι και στο χώρο εργασίας. Στηρίζεται στα βασικά κομμάτια ρούχων που έχει ένας άνθρωπος στην ντουλάπα του, όπως είναι τα T-shirts, τα πουλόβερ και τα παντελόνια. Για παράδειγμα η προσθήκη ελαστικών υφασμάτινων ζωνών μέσης και γενικότερα τα ουδέτερα στοιχεία θα μπορούν να προσφέρουν την απαραίτητη άνεση και ευελιξία που απαιτεί το workleisure καθιστώντας το ταυτόχρονα ιδιαίτερα εκλεπτυσμένο.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα δεδομένα της έκθεσης του 2022 “Fashion in Focus Industry Report” της εταιρείας Sourcing Journal, casual ρούχα που μπορούν να φορεθούν στη δουλειά οδηγούν αυτή την έκρηξη σε όλα τα επίπεδα. Ανδρικά μπλέιζερ Guess, πουκάμισα με κουμπιά, πολυτελή υποδήματα όπως αθλητικά παπούτσια υψηλής ποιότητας Jimmy Choo — όλα πωλούνται σαν τρελά.

Γι’ αυτό το λόγο ολοένα και περισσότερα brands μειώνουν την παραγωγή κοστουμιών, προσθέτουν περισσότερη ελαστικότητα και άνεση στα παντελόνια τους ενώ παράλληλα ακολουθούν τη σύγχρονη τάση του workleisure. Παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές προσπάθειες από τις εταιρείες να προσφέρουν άνεση στα ρούχα εργασίας, να αλλάξουν τη φιλοσοφία ντυσίματος των υπαλλήλων τους και να εκμοντερνιστούν.

Βέβαια, η τάση αυτή δεν είναι αποδεκτή από όλες τις εταιρείες και από όλους τους εργαζόμενους, καθώς πολύ επιλέγουν το αυστηρό προπανδημικό business look, κυρίως επειδή έχουν ήδη αυτά τα ρούχα στις ντουλάπες τους και δεν θέλουν να αγοράσουν καινούρια. Επιπλέον, οι ειδικοί προειδοποιούν τους ηγέτες της βιομηχανίας ένδυσης ότι είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει η συγκεκριμένη δυναμική. Γιατί η οικονομική αβεβαιότητα, οι διαφαινόμενες παραλλαγές του covid, η υβριδική εργασία, καθώς και το γεγονός ότι οι άνθρωποι απλώς δεν εργάζονται πια με τον ίδιο τρόπο, μπορούν να τα αλλάξουν όλα. Ξανά.

Με πληροφορίες από Worklife

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.