Έφτασε ο καιρός που το Web 3.0 αντιμετωπίζει μια πολύ συνηθισμένη πρόκληση, καθώς οι χρήστες του διαδικτύου είναι τρομερά διχασμένοι. Από την μία βρίσκονται οι νέοι, ενθουσιώδεις και καινοτόμοι προγραμματιστές του κόσμου που πιστεύουν στις δυνατότητές του και το αντιμετωπίζουν ως ένα ξεχωριστό πεδίο δραστηριότητας. Από την άλλη, όμως, οι υπόλοιποι χρήστες του διαδικτύου δεν μοιράζονται τον ίδιο ενθουσιασμό και το απορρίπτουν.
Το Web 3.0 είναι το προϊόν της φυσικής πορείας εξέλιξης του διαδικτύου. Ο όρος Web 1.0 περιέγραφε τα πάντα, από την πρώτη διασύνδεση των δικτύων υπολογιστών στις δεκαετίες του 1970 και του ’80 μέχρι την πρώτη άνθιση των προγραμμάτων περιήγησης και των ιστότοπων στη δεκαετία του ’90. Στην επόμενη φάση, Web 2.0, οι εταιρείες δημιούργησαν εφαρμογές πάνω σε ό,τι είχε κατακτηθεί κατά το παρελθόν, αναδύοντας μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μηχανές αναζήτησης και wikis, πολλά από τα οποία βασίστηκαν σε περιεχόμενο που παρήγαγαν οι ίδιοι οι χρήστες. Παρόλο που αυτό έκανε μεγάλο μέρος του διαδικτύου κατά μία έννοια αποκεντρωμένο, τα περισσότερα πράγματα εξακολουθούν να λειτουργούν υπό την εποπτεία μεγάλων εταιρειών.
Η ανάγκη απεξάρτησης από τις μεγάλες εταιρείες γέννησε την ιδέα του Web3, δηλαδή τη δημιουργία λογισμικού και πλατφορμών που δεν εξαρτώνται από τις παραδοσιακές εταιρείες και τα επιχειρηματικά μοντέλα του Web 2.0. Σε αυτό το εξελιγμένο ίντερνετ, οι χρήστες μπορούν να πληρώνουν για υπηρεσίες απευθείας χρησιμοποιώντας tokens. Ιδανικά, οι υπηρεσίες Web3 λειτουργούν, ανήκουν και βελτιώνονται από κοινότητες χρηστών.
Δείτε ακόμα: Οι Big Four εταιρείες ετοιμάζονται να γίνουν διαχειριστές κρυπτογράφησης και Blockchain
Σήμερα το Web 3.0 είναι γεγονός υπό τη μορφή ενός πλήρους αποκεντρωμένου ίντερνετ, που βασίζεται στη λογική των κρυπτονομισμάτων. Οι υποστηρικτές του πιστεύουν ότι θα εκδημοκρατίσει τα πάντα και θα αναδιαμορφώσει την Τέχνη, το εμπόριο και την τεχνολογία, καθώς οι άνθρωποι θα έχουν τον απόλυτο έλεγχο των δεδομένων τους, των πράξεων και των επιλογών τους. Και σε όποιον όλα αυτά δεν ακούγονται ιδιαίτερα σημαντικά, οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι οι επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα, μόνο για φέτος, αγγίζουν τα 27 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ υπάρχουν ήδη κοινότητες που ζουν ουσιαστικά με βάση τις αρχές του Web3 και των περίφημων “tokenomics”. Έτσι, το Web 3 συνεχίζει να αναπτύσσεται ταχύτατα. Μάλιστα, τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους υπήρχαν περίπου 18.000 χρήστες-προγραμματιστές στο οικοσύστημα Web3, δηλαδή άτομα που δεσμεύουν κώδικα σε έργα κρυπτογράφησης ανοιχτού κώδικα τουλάχιστον μία φορά το μήνα, ενώ ο αριθμός τους αναμένεται να ξεπεράσει τα 28 εκατομμύρια μέχρι το 2024.
Ωστόσο, την ίδια στιγμή εταιρείες, διαφημιστικά πρακτορεία αλλά και απλοί πολίτες που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τις επαναστατικές δυνατότητες του Web3 , απλά δεν το κάνουν. Τι τους εμποδίζει; Πώς θα μπορέσει το Web3 να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στους πιστούς του χρήστες και τους τελείως αδιάφορους;
Όσο εύκολα διατυπώνεται το ερώτημα, τόσο δύσκολο είναι να απαντηθεί. Μάλιστα, η δυσκολία του το καθιστά ένα είδος “θαύματος”. Φυσικά, όταν σκεφτόμαστε τεχνολογικά θαύματα και success stories, το μυαλό μας πάει κατευθείαν στην Apple ενθυμούμενοι την αρχική αποτυχία του Macintosh έναντι της επιτυχίας του iPhone. Το 1984, το Macintosh της Apple ήταν μια πρωτοποριακή συσκευή, γιατί είχε φέρειτην επανάσταση στον τρόπο που εξανθρώπιζε τον προσωπικό υπολογισμό. Μόνο και μόνο ότι ο υπολογιστής έλεγε “Γεια” όταν άνοιγε ήταν ένα πρώιμο νεύμα της εμπειρίας που η Apple θα παρείχε από εκείνη την στιγμή σε όλους τους χρήστες του.
Όμως, παρόλο που το Macintosh προκάλεσε δέος στους ανθρώπους σε τομείς όπως η εμπειρία χρήστη, απέτυχε στο επίπεδο να προσθέσει πρακτική αξία στη ζωή των ανθρώπων. Ήταν πολύ αργό και φτωχό στη μνήμη με αποτέλεσμα να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί από προγραμματιστές και άλλους δημιουργούς. Έτσι, αποδείχθηκε συνολικά μια πλήρης εμπορική αποτυχία και συνέβαλε στην πρόωρη απομάκρυνση του Steve Jobs από την Apple.
Ωστόσο, χρόνια αργότερα η εταιρεία απέδειξε γιατί ήταν και είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που καθορίζουν την εξέλιξη της τεχνολογίας σε όλο τον κόσμο. Το 2007 λάνσαρε το iPhone, το οποίο χάρη στις πρωτοποριακές του υπηρεσίες έδωσε νέες δυνατότητες στους χρήστες: την πυξίδα, μια ένδειξη μετοχών, έναν χάρτη καιρού, ένα σημειωματάριο, μια κάμερα, ένα ημερολόγιο και αριθμομηχανή. Και φυσικά, ένα τηλέφωνο. Αν το iPhone ήταν μόνο ένα κομψό τηλέφωνο, πιθανότατα θα είχε ακολουθήσει το δρόμο του Macintosh. Ευτυχώς, όμως, ήταν κάτι περισσότερο.
Δείτε ακόμα: Μετά τα NFTs, έρχονται τα DAOs – όσα πρέπει να ξέρουμε
Αντίστοιχα και το Web 3.0. Είναι όντως πρωτοποριακό, ωστόσο δεν φτάνει να προκαλεί δέος αλλά να μπορεί να αξιοποιηθεί πρακτικά από τους χρήστες, ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για εταιρείες, κοινότητες, ομάδες ανθρώπων ή απλούς πολίτες. Έτσι έχοντας το παράδειγμα του iPhone στο μυαλό μας, υπάρχουν μερικοί βασικοί τομείς στους οποίους το Web3 χρειάζεται είτε να βελτιωθεί είτε να αλλάξει προκειμένου να έχει την ευκαιρία να ξεπεράσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει για να κερδίσει μία θέση στην καρδιά όλων και όχι μόνο μιας εξειδικευμένης ομάδας χρηστών.
Το Web3 διαθέτει ένα χαρακτηριστικό που λειτουργεί ως ευχή και κατάρα. Μπορεί να ενσωματώσει χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, με τη μορφή κουπονιών. Την ίδια στιγμή, όμως, οι ίδιοι οι χρήστες δεν δείχνουν να εμπιστεύονται αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, καθώς πιστεύουν ότι πρόκειται για μια μεγάλη απάτη. Ο φόβος των χρηστών δεν είναι αβάσιμος, εάν σκεφτούμε τον τεράστιο αριθμό μηνυμάτων που λαμβάνουν στα social media και στα email τους σχετικά με την κρυπτογράφηση. Συνεπώς, το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να γίνει είναι να ενισχυθεί η αξιοπιστία του.
Ο φόβος και η δυσπιστία που υπάρχει γύρω από το Web 3.0 βασίζεται στο γεγονός ότι χρειάζεται πολλή τεχνογνωσία ακόμη και για να υπάρξει πρόσβαση σε αυτό, κάτι που οι άνθρωποι εκτός του τεχνολογικού κόσμου δεν είναι πιθανό να γνωρίζουν, να θέλουν ή να χρειάζονται. Τα περισσότερα crypto wallets για παράδειγμα, χρειάζονται φράσεις 14 λέξεων για πρόσβαση. Κάτι αδιανότηο και ακατάληπτο για τους νέους αρχάριους χρήστες του Web 3.0 που θέλουν έναν απλούστερο τρόπο σύνδεσης και χρήσης για αρχή.
Τέλος, το staking είναι ένας ενδιαφέρων τομέας του οποίου οι δυνατότητες δεν έχουν διερευνηθεί πλήρως. Το crypto staking αποτελεί μια μορφή επένδυσης, και το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο χρήστης είναι να κρατήσει αμετάβλητο ένα συγκεκριμένο αριθμό tokens, μέσα σε ένα crytpo wallet ή σε έναν κεντρικό λογαριασμό (staking pool). Αυτό γίνεται εφικτό λόγο του τρόπου λειτουργίας της τεχνολογίας blockchain.
Το Web 3.0 είναι εδώ και προβλέπεται ότι θα αλλάξει την καθημερινότητα όλων μας μέσα στα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, όπως έδειξε και το παράδειγμα της Apple, χρειάζεται να προσφέρει κάτι παραπάνω σε όλους τους χρήστες και να μην περιορίζεται σε μία τεχνολογική ελίτ. Μόνο έτσι θα καταφέρει πραγματικά να εκδημοκρατίσει το διαδίκτυο αλλά και όλα όσα μπορούμε να αντιληφθούμε. Άλλωστε, αυτό είναι και το βασικό όραμα των πιστών του χρηστών.
Με πληροφορίες από Fast Company
Photo: Unsplash
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.