26 Απρ 2024
READING

Τεχνολογικές καινοτομίες που υπόσχονται ότι κάποια στιγμή θα αλλάξουν τον κόσμο

9 MIN READ

Τεχνολογικές καινοτομίες που υπόσχονται ότι κάποια στιγμή θα αλλάξουν τον κόσμο

Τεχνολογικές καινοτομίες που υπόσχονται ότι κάποια στιγμή θα αλλάξουν τον κόσμο

Η τεχνολογία έχει εισβάλλει στη ζωή μας δυναμικά τα τελευταία χρόνια. Ειδικά μετά τη γερή ώθηση από την πανδημία και τα επαναλαμβανόμενα lockdowns, τα οποία υποχρέωσαν όλους τους ανθρώπους να παραμείνουν στο σπίτι τους και να πραγματοποιήσουν όσες περισσότερες λειτουργίες μπορούσαν μέσω της τεχνολογίας, από την αγορά βασικών ειδών μέχρι την εργασία εξ αποστάσεως.

Αυτή η άνθιση της τεχνολογίας αποκάλυψε και ανέδειξε όλες τις δυνατότητες που μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα πιο άνετη και εύκολη και έδωσε εναλλακτικές και ενδιαφέρουσες επιλογές για έναν τεράστιο αριθμό δραστηριοτήτων. Συνεπώς, δεν αναμένεται καμία επιβράδυνση, αντίθετα, από εδώ και στο εξής η τεχνολογία μονίμως θα εξαπλώνεται και θα προσφέρει όλο και περισσότερες δυνατότητες.

Στο πλαίσιο αυτό, πολλές εταιρείες παρουσιάζουν τεχνολογικές ανακαλύψεις με την μορφή υπηρεσιών και gadget. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι η τεχνολογία χρειάζεται χρόνο για να ωριμάσει προτού οι περισσότεροι θελήσουν πραγματικά να την εντάξουν στην ζωή τους. Ποιες είναι οι πέντε τεχνολογικές καινοτομίες που υπόσχονται ότι κάποια στιγμή θα αλλάξουν τον κόσμο;

Το μοντέλο Just-Walk-Out

Τον Σεπτέμβριο του 2018, το Bloomberg δημοσίευσε ότι το Amazon σκοπεύει να ανοίξει έως και 3.000 καταστήματα Just-Walk-Out μέχρι το 2021. Εκείνη την εποχή, ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου είχε μόνο λίγα τα καταστήματα Just-Walk-Out. Στο συγκεκριμένο μοντέλο, ο πελάτης επιλέγει τα προϊόντα του από τα ράφια, και ένα σύστημα καμερών εντός του καταστήματος, μέσω τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης, εντοπίζει τα προϊόντα. Κατά την έξοδό του από το κατάστημα, ο πελάτης σκανάρει τη SmartShop εφαρμογή του, η οποία με τη σειρά της χρεώνει την καταχωρημένη στο Amazon πιστωτική κάρτα.

Διαβάστε ακόμα: Οι ανέπαφες συναλλαγές ήταν μόνο η αρχή στην τεχνολογία πληρωμών

Μια τέτοια επέκταση θα έκανε το Amazon έναν από τους μεγαλύτερους χειριστές καταστημάτων σχεδόν εν μία νυκτί. Κάτι που δεν πραγματοποιήθηκε όμως ποτέ. Ανταυτού, το Amazon προτίμησε να ενσωματώσει την τεχνολογία αυτή στα ήδη υπάρχοντα καταστήματά του Amazon Fresh, ενώ φέτος την ενσωμάτωσε στο πρώτο της Whole Foods στην αμερικανική αγορά.

Ο λόγος ήταν ότι η τεχνολογία αυτή δεν έχει φτάσει ακόμα στο σημείο να είναι 100% αποτελεσματική. Η αχίλλειος πτέρνα του συστήματος ήταν ότι μπορούσε να “ξεγελαστεί” εύκολα, όπως για παράδειγμα να μην υπολογίσει όλα τα προϊόντα που έχει επιλέξει ο κάθε πελάτης. Κάτι που μπορεί να μην ενοχλεί τους πελάτες αφού πρόκειται για ένα λάθος που θα μπορούσε να λειτουργήσει προς όφελός τους, ωστόσο τέτοια συστημικά λάθη θα δυσχαίρεναν το εσωτερικό σύστημα καταμέτρησης προϊόντων και αντιστοίχησης με τα αποθέματα του καταστήματος, καθιστώντας την εν τέλει αναποτελεσματική και κυρίως ζημιογόνα. Ωστόσο, καθώς το Amazon εργάζεται μανιωδώς να βελτιώσει τα αυτονοματοποιημένα συστήματα, δεν θα αργήσει ο καιρός που το σύστημα θα δουλεύει τέλεια.

Οι ψηφιακοί βοηθοί ως personal shoppers

Δεν είναι λίγες οι εταιρείες που έχουν δημιουργήσει ψηφιακούς βοηθούς, των οποίων ο λόγος ύπαρξης είναι να βοηθάμε το χρήστη να αλληλεπιδρά με το λειτουργικό σύστημα της συσκευής του μέσω της φωνής του. Το Amazon έχει την Alexa, η Apple έχει τη Siri, η Google το Google Assistant. Μάλιστα, ενώ αρχικά περιορίζονταν για οικιακή κρίση, ψηφιακοί βοηθοί, όπως η Alexa υπάρχουν και στα αυτοκίνητα.

Ωστόσο, ο βοηθός αυτός δεν μπορεί να κάνει τα πάντα. Συγκεκριμένα, δεν μπορεί να γίνει η personal shopper των χρηστών, αν και το έχει προσπαθήσει. Η ιδέα ήταν ότι ο χρήστης αντί να πληκτρολογεί, ένα ρομπότ με το όνομα Alexa ή Siri ή Google Assistant θα μπορούσε να κάνει όλη τη κουραστική δουλειά των διαδικτυακών αγορών. Με άλλα λόγια, οι χρήστες θα έλεγαν στον ψηφιακό βαθμό να κάνει τα ψώνια τους την ίδια στιγμή που εκείνος θα μπορούσε να εισάγει μια σειρά από νέες, ακούσιες διαθέσιμες επιλογές βασισμένες στο προφίλ του χρήστη. Τέλειο ε; Μπορεί, αλλά σίγουρα απίθανο μέχρι στιγμής.

Ο λόγος είναι ότι οι αγορές που κάνουμε, ειδικά για τα καθημερινά μας προϊόντα, βασίζονται στην εικόνα. Όχι μόνο μας ελκύει η εικόνα ενός προϊόντος αλλά βλέποντάς το μπορούμε να επιλέξουμε το μέγεθος ή το χρώμα του εύκολα και γρήγορα. Σε περίπτωση που αυτή η διαδικασία γινόταν μέσω εντολών, θα χρειαζόταν τον διπλάσιο χρόνο. Για παράδειγμα, αν πούμε  στην Alexa, “κάνε μία παραγγελία μπαταριών”, θα προέκυπταν πολλά χρηστικά ερωτήματα: Τι μπαταρίες; Τι μάρκα να είναι; Πόσο μεγάλο να είναι το μέγεθος της συσκευασίας; Ποια είναι τελικά η επιθυμητή τιμή;

Θα μπορούσαν όμως τέτοιοι ψηφιακοί βοηθοί να εξοικονομήσουν χρόνο και κόπο στις επαναλαμβανόμενες αγορές. Όμως, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος ένα προϊόν την στιγμή της νέας αγοράς του να μην είναι κατάλληλο, αφού η προηγούμενη αγορά του θα μπορούσε, για παράδειγμα, να ήταν δοκιμαστική ή να έχει πραγματοποιηθεί κατά λάθος. Συνεπώς, οι ψηφιακοί βοηθοί χρειάζονται λίγο ακόμα χρόνο μέχρι να βελτιωθούν τόσο, ώστε να αναλαμβάνουν τα πάντα – ακόμη και τα ψώνια της εβδομάδας.

Παραδόσεις μέσω drones

Η χρήση των drones αυξάνεται ραγδαία, τόσο από τους απλούς καταναλωτές για την ψυχαγωγία τους όσο και από τις εταιρείες για επαγγελματικούς σκοπούς. Ο κλάδος του λιανικού εμπορίου πρωτοστατεί στην ευρεία διάδοσή τους. Μάλιστα, πολλές εταιρείες, των οποίων οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν κάποιας μορφής delivery σε όλο τον κόσμο πειραματίζονται εδώ και καιρό πάνω στο πεδίο των υπηρεσιών παράδοσης με drone.

Είναι γεγονός ότι τα drones θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν πολλούς διαφορετικούς σκοπούς για τους retailers και η παράδοση με drone αποτελεί την πιο γνωστή και άμεσα εκτελέσιμη εφαρμογή τους. Οι υπηρεσίες παράδοσης με drone παρουσιάζουν τόσες δυνατότητες, ώστε το Amazon, η Alphabet με τη θυγατρικής της Google και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί να τις αντιμετωπίζουν ως το μέλλον της εκπλήρωσης του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Όμως, η παράδοση με drones βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, αφού η εν λόγω τεχνολογία δεν έχει αναπτυχθεί τόσο ώστε η καθημερινή χρήση τους να μην δημιουργεί προβλήματα. Ας φανταστούμε τη βουή που θα δημιουργούσε ένα σμήνος drones που έκανε παραδόσεις. Επίσης, δεν μπορούμε να αμελήσουμε τα ατυχήματα που μπορούν να προκαλέσουν. Τέλος, η αλήθεια είναι ότι τα drones δεν ταιριάζουν στις παραδόσεις όλων των προϊόντων. Η αξία του προϊόντος, η επείγουσα ανάγκη, η ασφάλεια της παράδοσης είναι μόλις κάποια από τα κριτήρια που χρειάζονται να ληφθούν υπόψη για να δούμε εάν τα drones είναι η καλύτερη επιλογή. Αγορές όπως φάρμακα, όπου η επείγουσα ανάγκη και η αξία είναι υψηλή, θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν τη χρήση drone περισσότερο από άλλες. Ωστόσο, το delivery καφέ ίσως και όχι.

Παρόλα αυτά, βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ημέρα που η παράδοσης μέσω drones θα είναι μία κανονικότητα. Ήδη το Amazon παρουσίασε το drone MK30 που πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία το 2024. Είναι ελαφρύτερο και μικρότερο από όσα είχε σχεδιάσει στο παρελθόν, ενώ είναι πιο ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες και άλλα καιρικά φαινόμενα. Το MK30 θα έχει επίσης ειδικά σχεδιασμένους έλικες για μείωση του θορύβου κατά 25%. Το νεότερο σχέδιο drone θα υποβληθεί σε αυστηρή αξιολόγηση από τις αρχές, όπως την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας, προκειμένου να αποδειχθεί η ασφάλεια και η αξιοπιστία του, ενώ μόλις ολοκληρωθούν οι έλεγχοι θα ξεκινήσει τις παραδόσεις του στο Lockeford της Καλιφόρνια και στο College Station του Τέξας, φιλοδοξώντας να παραδίδει 500 εκατομμύρια πακέτα με drone ετησίως μέχρι το τέλος της δεκαετίας, συμπεριλαμβανομένων πυκνοκατοικημένων αστικών περιοχών όπως το Σιάτλ.

Το Robot Pepper

Το Pepper είναι ένα ημι-ανθρωποειδές ρομπότ που κατασκευάστηκε από την SoftBank Robotics, σχεδιασμένο με την ικανότητα να “διαβάζει” συναισθήματα. Παρουσιάστηκε σε ένα συνέδριο στις 5 Ιουνίου 2014 και στα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας SoftBank στην Ιαπωνία από την επόμενη μέρα. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή τεχνολογία που μπορεί να απογειώσει το επίπεδο της εξυπηρέτησης πελατών που παρέχουν οι επιχειρήσεις. Ο Pepper μπορεί να προγραμματιστεί για να υποδέχεται τους επισκέπτες ενός χώρου, να τους ενημερώνει και να τους ψυχαγωγεί, όσο εκείνοι περιμένουν να εξυπηρετηθούν, ενώ έχει τη δυνατότητα να προωθήσει επιλεγμένες υπηρεσίες και προϊόντα σε πελάτες και συνεργάτες. Με αυτό τον τρόπο αναλαμβάνει και εκτελεί συγκεκριμένα καθήκοντα με έναν μοναδικό τρόπο, παρέχοντας προστιθέμενη αξία και παράλληλα επιτρέπει στο προσωπικό μιας επιχείρησης να εστιάσει σε άλλες πιο σύνθετες και παραγωγικές εργασίες.

Στην πράξη όμως, ο Pepper δεν τα καταφέρνει τόσο καλά, όχι τόσο επειδή η τεχνολογία του είναι ανώριμη, όσο εξαιτίας της άρνησης των ανθρώπων να το χρησιμοποιήσουν.  Συγκεκριμένα, δεν γνωρίζουν όλοι οι πελάτες πώς να αξιοποιούν τις τεχνολογικές καινοτομίες και αναζητούν ακόμη την προσωπική επαφή που πιστεύουν πως θα τους λύσει κάθε απορία. Έτσι, ο Pepper χρειάζεται λίγο ακόμα χρόνο τόσο ο ίδιος να βελτιωθεί όσο και οι πελάτες των καταστημάτων να τον αποδεχτούν.

Διαβάστε ακόμα: Η πληρωμή με κωδικό QR είναι η νέα μεγάλη τάση στα εστιατόρια

Ηλεκτρονικό vs χάρτινο βιβλίο

Το κλασικό βιβλίο απο χαρτί αποτελούσε κάποτε μια ανατρεπτική τεχνολογία από μόνη της. Στην ψηφιακή εποχή, τα χάρτινα βιβλία και τα μαγαζιά που τα πωλούν έχουν αποδειχτεί σταθερά πιο δύσκολο να παραμεριστούν από ό,τι πολλοί τεχνολόγοι και αναλυτές θα μπορούσαν να σκεφτούν. Ασφαλώς, υπήρξε μείωση των φυσικών βιβλιοπωλείων, η οποία αποδίδεται τόσο στην πανδημία και την κρίση που προκάλεσε, όσο και στην ύπαρξη των ψηφιακών βιβλιοπωλείων. Όποια και αν είναι η σχέση αιτίου-αποτελέσματος, η φθηνή αποστολή χάρτινων βιβλίων από το Amazon μπορεί κάλλιστα να είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας αλλαγής για το λιανικό εμπόριο βιβλίων παρά το Kindle και τα e-books.

Ορισμένοι αναλυτές τα προηγούμενα χρόνια προέβλεπαν ότι τα ηλεκτρονικά βιβλία θα έφταναν ή θα ξεπερνούσαν τα έντυπα στα μέσα της δεκαετίας του 2010. Όπως συνέβη στην πραγματικότητα, οι πωλήσεις μονάδων ηλεκτρονικών βιβλίων δεν αυξήθηκαν ιδιαίτερα μετά το 2013 πριν σημειώσουν άνοδο το 2020 λόγω του εκτεταμένου κλεισίματος των καταστημάτων λιανικής κατά τη διάρκεια της πρώιμης πανδημίας — για να μειωθούν ξανά το 2021.

Και αυτό φαίνεται πως έχει σημασία για το λιανικό εμπόριο. Ας σκεφτούμε πόσα πράγματα γύρω μας έχουν ψηφιοποιηθεί και η νέα τους μορφή έχει επικρατήσει της παραδοσιακής. Δεν έγινε όμως το ίδιο με το βιβλίο. Ίσως αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι η παραδοσιακή του μορφή προσφέρει άλλη ευχαρίστηση στον αναγνώστη, αφού εκτός από το περιεχόμενό του, το ξεφύλλισμα των φυσικών σελίδων καταφέρνει να ξυπνά όλες τις αισθήσεις του αναγνώστη.

Η τεχνολογία τίθεται πάντα στην υπηρεσία του εμπορίου, με μια σειρά από καινοτόμα συστήματα τα οποία “λύνουν τα χέρια” εργαζόμενων και πελατών και δημιουργούν ένα διαφορετικό εργασιακό περιβάλλον για τους πρώτους και ξεχωριστές εμπειρίες αγοράς για τους δεύτερους. Η προσέγγιση αυτή λειτουργεί προς όφελος όλων, ωστόσο κάποιες φορές και η τεχνολογία, όπως όλα τα πράγματα στη ζωή,  χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να γίνει τέλεια.

Με πληροφορίες από Marketing Dive

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.