22 Δεκ 2024
READING

Τα ζημιογόνα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ των ελληνικών αλυσίδων

4 MIN READ

Τα ζημιογόνα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ των ελληνικών αλυσίδων

Τα ζημιογόνα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ των ελληνικών αλυσίδων

Τα online σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, δεν παύουν να αποτελούν μία βασική παράμετρο του οργανωμένου λιανεμπορίου. Και λέμε παράμετρο γιατί έως και αυτή τη στιγμή δείχνουν ότι μπορεί να έχουν κερδίσει πόντους, ιδίως στη διάρκεια της πανδημίας, ωστόσο το ποσοστό των πωλήσεων που αντιστοιχεί στο e-commerce των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, δεν υπερβαίνει το 3% του κύκλου εργασιών τους.

Το πιο σοβαρό ζήτημα όμως που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν όλοι ανεξαιρέτως κάποια στιγμή, είναι αυτό που υψηλού κόστους και του γεγονότος ότι ουσιαστικά όλες οι επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ που έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα, είναι ζημιογόνες στη συγκεκριμένη “ηλεκτρονική” τους δραστηριότητα.

Ο λόγος για τον οποίο οι αλυσίδες “μπαίνουν μέσα” στο ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα, είναι κυρίως αλλά και μεταξύ άλλων, ότι η υπηρεσία διανομής προσφέρεται έως και αυτή τη στιγμή εντελώς δωρεάν προς τους πελάτες – καταναλωτές. Την ίδια στιγμή δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία του e-commerce επιμέρους επιχειρήσεων, καθότι καμία δεν δημοσιεύει ξεχωριστό ισολογισμό, ενώ και καμία από αυτές δεν δίνει στοιχεία στην εταιρεία μετρήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου, Convert Group, με εξαίρεση την ΑΒ Βασιλόπουλος. Επίσης οι πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στο ηλεκτρονικό εμπόριο ειδών σούπερ μάρκετ όπως η e-Fresh δεν δημοσιεύουν με τη σειρά τους ισολογισμούς. Επομένως εκτός από ζημιογόνο, το τοπίο στα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ είναι και συγκεχυμένο, όπως αναφέρουν στελέχη που γνωρίζουν τα δεδομένα στην αγορά.

Επιστροφή στα φυσικά καταστήματα

Θα πρέπει επίσης να πούμε ότι το άνοιγμα της αγοράς μετά τα lockdown έφερε αρκετό κόσμο στα φυσικά καταστήματα και ανέκοψε ταυτόχρονα και την αναπτυξιακή διαδρομή των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ. Ειδικότερα, η αξία των online αγορών σε τιμές λιανικής με ΦΠΑ να εκτιμάται στα €134 εκατ. στο πρώτο εξάμηνο του 2022, όπου ο κλάδος του Online Super Market κατέγραψε πτώση -5%, συγκρινόμενος με το αντίστοιχο πρώτο εξάμηνο του 2021, όπου η οnline κατανάλωση είχε εκτοξευθεί λόγω και της πανδημίας στο +122%.

Ο ρόλος των πλατφορμών

Τα παραδοσιακά σούπερ μάρκετ και τις επιδόσεις τους στο ηλεκτρονικό εμπόριο έρχονται να πιέσουν ακόμα περισσότερο και οι δύο εταιρείες διανομών που δραστηριοποιούνται αντίστοιχα μέσω του e-food market και του Wolt market. ΟΙ συγκεκριμένες επιχειρήσεις ηλεκτρονικών παραγγελιών και διανομής έχουν αναπτύξει τη δραστηριότητά τους ακόμα περισσότερο μέσω της συνεργασίας με περίπου 7.000 διανομείς το τελευταίο διάστημα, οι βρίσκονται σε καθημερινή βάση στους δρόμους για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους. Το μέγεθος του στόλου διανομής αλλά και η ταχύτητα εξυπηρέτησης των παραγγελιών στην προκειμένη περίπτωση αποτελούν δύο ακόμα από τους βασικούς παράγοντες για τους οποίους οι δύο πλατφόρμες έχουν τη δυνατότητα να κερδίζουν έδαφος.

To γεγονός πάντως είναι ότι καμία αλυσίδα δεν μπορεί να αγνοήσει το ηλεκτρονικό εμπόριο. Και μάλιστα ο ανταγωνισμός αναμένεται να γίνει πιο ισχυρός εκεί κατά το προσεχές διάστημα. Το ακριβό αυτό σπορ δεν παύει να αποτελεί συμπληρωματική διαδικασία και κανάλι πώλησης για όποιον θέλει να επικαλείται τον όρο του omnichannel retailer, ο οποίος έχει την δυνατότητα και συνδυάζει ένα ολοκληρωμένο φάσμα υπηρεσιών που ξεκινάει από το φυσικό κατάστημα και εκτείνεται και στο ηλεκτρονικό.

Την ίδια στιγμή κανείς δεν μένει μακριά από επενδύσεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Για παράδειγμα η ΑΒ Βασιλόπουλος έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο κέντρο διανομής στην περιοχή του Ρέντη και όπως όλα δείχνουν σύντομα θα αναζητήσει και ένα ακόμα για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της. Αλλά και ο Σκλαβενίτης μέσα στη χρονιά αυτή εγκαινίασε ένα νέο darkstore στην Κηφισιά. Στον στρατηγικό σχεδιασμό της Σκλαβενίτης για την περαιτέρω ανάπτυξη του ηλεκτρονικού της καταστήματος, περιλαμβάνεται η δημιουργία νέων e-hubs για την καλύτερη και αμεσότερη εξυπηρέτηση των πελατών της, αλλά και η περαιτέρω ενδυνάμωση του eMarket.

Μικρότερου βεληνεκούς αλυσίδες όπως για παράδειγμα η Market In επεκτείνονται με τη σειρά τους και μέσα από επενδυτικές πρωτοβουλίες στο χώρο του e-commerce. Η συγκεκριμένη επιχείρηση προχώρησε στη δημιουργία ενός ακόμη darkstore στη Σίνδο για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες στον τομέα αποθήκευσης και διανομής στην Βόρεια Ελλάδα. Κάτι αντίστοιχο έχει ήδη κάνει με τη δημιουργία darkstore στο εκθεσιακό κέντρο MEC Παιανίας, το οποίο είναι δικών της συμφερόντων. Εξαίρεση σε όλα τα παραπάνω αποτελεί η Lidl, η οποία επιμένει σε πείσμα των καιρών να μην έχει δημιουργήσει ηλεκτρονικό κατάστημα στην Ελλάδα. Κάτι λένε ότι κάτι ξέρει και προς το παρόν δεν έχει κινηθεί ακόμα. Μένει όμως να αποδειχτεί.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.