19 Απρ 2024
READING

Το Kindle κλείνει τα 15 του χρόνια

5 MIN READ

Το Kindle κλείνει τα 15 του χρόνια

Το Kindle κλείνει τα 15 του χρόνια

Κλείνοντας 15 χρόνια, το Kindle σήμερα μοιάζει αρκετά με την πρώτη του μορφή, όμως εκσυγχρονισμένο. Και αυτό δεν είναι τυχαίο, αλλά αφορά μια στρατηγική απόφαση της εταιρείας, καθώς το όραμα του Kindle παραμένει ακόμα το ίδιο: η ανάγνωση ενός βιβλίου με τα πλεονεκτήματα του να είναι ψηφιακό και φορητό.

To 2004 μια μικρή ομάδα εργαζομένων του Amazon άρχισε να εργάζεται σε ένα νέο πρόγραμμα ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων με την κωδική ονομασία “Fiona”. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Amazon, Jeff Bezos, ως δεύτερος Γουτεμβέργιος όμως αποφάσισε να επενδύσει στην ψηφιοποίηση του βιβλίου μέσω του Kindle, όντας σίγουρος ότι η Apple ή η Google εργάζονταν σε κάτι παρόμοιο.

Έτσι, η ομάδα, εγκλωβισμένη σε ένα παλιό δικηγορικό γραφείο στο Σιάτλ, δουλεύοντας ανάμεσα σε ράφια με τα ίδια βιβλία που σχεδίαζαν να καταστήσουν ξεπερασμένα, είχε ήδη κάνει πολλά πράγματα σωστά. Στην αρχή, οι δημιουργοί του Kindle έγραψαν ένα δελτίο Τύπου για τη συσκευή. Αυτή είναι η συνήθης πρακτική του Amazon: θέλει να έχει το απόλυτο αποτέλεσμα και θέτοντας αυτό ως στόχο, ξεκινά να προσπαθεί να ζωντανέψει το όραμά του. Τα ιδρυτικά έγγραφα του Kindle ανέφεραν ότι οι πελάτες θα λάμβαναν μία συσκευή, την οποία θα μπορούσαν να συνδέσουν στον υπολογιστή τους, συγχρονίζοντάς την όπως ένα iPod, και θα την γέμιζαν με βιβλία. Αυτό λοιπόν οραματίζονταν. Αλλά το όραμα γρήγορα φάνηκε πολύ μικρό. Κάτι έλειπε.

Διαβάστε ακόμα: Mπορούν οι συνθετικές φωνές να αντικαταστήσουν τους ανθρώπους στα audiobooks;

Αυτό που έλειπε ήταν η αυτονομία. Υπήρχε μόνο ένας τρόπος για να την πετύχουν: η υπηρεσία δεδομένων. Έτσι, το Amazon συνεργάστηκε με την εταιρεία Qualcomm για να δημιουργήσει ένα σύστημα που ονομάζεται “Whispernet”, το οποίο παρείχε σε κάθε ιδιοκτήτη του Kindle δωρεάν συνδεσιμότητα 3G, ώστε να μπορούν να κατεβάζουν βιβλία από οπουδήποτε. Το χαρακτηριστικό αυτό ήταν σαν μαγεία τόσο για την ομάδα του Kindle όσο και για τους πρώτους αγοραστές του Kindle. Αν έπρεπε να διαλέξουμε μόνο ένα πράγμα που έκανε το Kindle επιτυχία, θα ήταν αυτό.

Νιώθοντας σίγουρο για τη νέα του δημιουργία, το 2007 το Amazon για πρώτη φορά κυκλοφόρησε και επίσημα το Kindle, αναφέροντας ότι είναι μια συσκευή ηλεκτρονικής ανάγνωσης βιβλίων, ένα e-reader που αποτελεί μία ψηφιακή κινητή βιβλιοθήκη. Την ημέρα που κυκλοφόρησε, εξαντλήθηκε μέσα στις πρώτες πεντέμισι ώρες. Λίγα χρόνια αργότερα, το 2009 το Κindle κυκλοφόρησε και ως εφαρμογή για τους υπολογιστές. Αρχικά η εφαρμογή ήταν διαθέσιμη για τα Windows της Μicrosoft ενώ ένα χρόνο αργότερα για Mac, iOS και Android. To 2011 η Samsung ένωσε τις δυνάμεις της με το Αmazon και δημιούργησε το Kindle for Samsung.

Αυτό που κατάφερε το Kindle είναι εντυπωσιακό, καθώς εκδημοκράτισε εκ νέου το βιβλίο. “Έσπασε” τα όρια των εκδοτικών οίκων και έδωσε την δυνατότητα σε εκατομμύρια ανθρώπους να αποκτούν με το πάτημα μόλις ενός κουμπιού πρόσβαση σε χιλιάδες βιβλία μέσα από την οθόνη του κινητού, του laptop ή του tablet τους. Παράλληλα, στους συγγραφείς, παλιούς και νέους, να εκδίδουν μέσα από το Kindle το βιβλίο τους, δημιουργώντας το δικό τους λογαριασμό και το δικό τους προφίλ χρήστη. Αρκετοί μάλιστα από αυτούς έχουν καταφέρει να κερδίσουν και φήμη και χρήμα.

Δεκαπέντε χρόνια μετά, η βιομηχανία της τεχνολογίας έχει δει τα smartphones και τα tablet να αυξάνονται και να ξεπερνούν τον χώρο των ηλεκτρονικών αναγνωστών. Βέβαια, αν και η κατηγορία των ηλεκτρονικών αναγνωστών έχει συρρικνωθεί, το Kindle συνεχίζει να έχει ζήτηση ως συσκευή ανάγνωσης για πολλούς λόγους. Είναι διαισθητικό, χωράει χιλιάδες βιβλία, διαθέτει μεγάλη διάρκεια μπαταρίας, είναι ελαφρύ και οι αναβαθμίσεις δεν είναι πάντα απαραίτητες. Επίσης, η οθόνη e-ink του Kindle, σε σύγκριση με μια οθόνη LCD, εξακολουθεί να προσελκύει τους θαυμαστές του, προσφέροντας την πιο φυσική εμπειρία ανάγνωσης με περιορισμένο βαθμό καταπόνησης των ματιών. Παράλληλα, το Amazon κρατάει τις τιμές της συσκευής Kindle σχετικά χαμηλές, θεωρώντας ότι αφορά την πώληση βιβλίων και όχι την πώληση υλικού. Γι’ αυτό και μία συσκευή ξεκινά από €90.

Την επιτυχία του, άλλωστε, μαρτυρά και το “The Kindle Chronicles”, το podcast του, που λαμβάνει μερικές φορές 2.000 λήψεις ανά επεισόδιο. Επίσης, μια ομάδα Kindle στο Reddit με περισσότερα από 202.000 ενεργά μέλη, κατατάσσονται στο κορυφαίο 1% όσον αφορά το μέγεθος, με τους χρήστες να δημοσιεύουν ό,τι διαβάζουν και να βγάζουν φωτογραφίες από τα μέρη όπου διαβάζουν το βιβλίο τους. Υπάρχουν επίσης ομάδες στο Facebook με τα Kindles που έχουν εντοπιστεί όλα αυτά τα χρόνια στα χέρια διασημοτήτων σε διακοπές ή στο παρασκήνιο δημοφιλών σειρών, όπως το “The Big Bang Theory”.

Διαβάστε ακόμα: Τα Live Audio Rooms και τα podcasts του Facebook ξεκινάνε 

Φυσικά, μπορεί η σύγχρονη συσκευή να μοιάζει αρκετά με την πρώτη, όμως είναι αρκετά βελτιωμένη. Με την πάροδο του χρόνου απέκτησε μεγαλύτερες οθόνες και οθόνες αφής, δυνατότητα προσαρμογής του μεγέθους της γραμματοσειράς και του διαστήματος, καθώς και καλύτερους επεξεργαστές και διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Η μπαταρία του πρώτου Kindle έπρεπε να επαναφορτίζεται κάθε δεύτερη μέρα, εάν η ασύρματη συνδεσιμότητα ήταν ενεργοποιημένη και είχε εσωτερική αποθήκευση 250 MB — αρκετή για 200 βιβλία μεσαίου μεγέθους. Τώρα, η μπαταρία διαρκεί έως και έξι εβδομάδες, έχει 16 GB αποθηκευτικού χώρου για χιλιάδες βιβλία και ζυγίζει περίπου 150 γραμμάρια.

Ομοίως, το αρχικό Kindle είχε πρόσβαση σε 90.000 βιβλία στο Kindle Store σε σύγκριση με τα τωρινά 13 εκατομμύρια βιβλία. Επίσης, βελτίωσε τον φωτισμό του με το Kindle Paperwhite, πρόσθεσε αδιαβροχοποίηση με το Kindle Oasis, κυκλοφόρησε μια Kids Edition και, πιο πρόσφατα, παρουσίασε ένα ηλεκτρονικό στυλό για γραφή με το Kindle Scribe. Η τρέχουσα σειρά συσκευών του Amazon περιλαμβάνει επίσης το tablet Fire, το gadget ροής πολυμέσων Firestick και το έξυπνο ηχείο Echo.

Το Kindle χρονολογείται από μια παλαιότερη εποχή ψηφιακών συσκευών μίας χρήσης, από το iPod έως τις κάμερες, που κυκλοφόρησε τη δεκαετία του 2000 πριν τα smartphone γίνουν πανταχού παρόντα. Η ισχύς του μπορεί να είναι απόδειξη αυτής της προσέγγισης, τουλάχιστον για ένα συγκεκριμένο σύνολο χρηστών.

Με πληροφορίες από CNN | Wired

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.