21 Νοέ 2024
READING

Ο Musk κάνει στο Twitter ό,τι έκανε στην Tesla και τη SpaceX

4 MIN READ

Ο Musk κάνει στο Twitter ό,τι έκανε στην Tesla και τη SpaceX

Ο Musk κάνει στο Twitter ό,τι έκανε στην Tesla και τη SpaceX

Ήταν το 2018 όταν ο Elon Musk κοιμόταν στο γραφείο του, απέλυε υπαλλήλους και στελέχη κατά βούληση και θρηνούσε επειδή η εταιρεία του βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Όχι, δεν είναι λάθος η χρονολογία. Αυτό συνέβη πράγματι το 2018 και η εταιρεία ήταν η Tesla.

Εκείνη την εποχή η ηλεκτρική αυτοκινητοβιομηχανία του Musk αγωνιζόταν να κατασκευάσει το πρώτο αυτοκίνητο μαζικής αγοράς, το Model 3. Η εμπειρία του δισεκατομμυριούχου με αυτό που ο ίδιος αποκάλεσε “κόλαση της παραγωγής” της Tesla, φαίνεται να επαναλαμβάνεται τώρα με το Twitter, το οποίο αγόρασε για 44 δισεκατομμύρια δολάρια τον περασμένο μήνα.

Με την πάροδο των ετών, ο Musk μοιάζει να έχει αναπτύξει ένα δικό του, προσωπικό “εγχειρίδιο” διαχείρισης των εταιρειών του -συμπεριλαμβανομένων της Tesla και της εταιρείας κατασκευής πυραύλων SpaceX- σε δύσκολες περιόδους, κινδυνολογώντας και ωθώντας τους εργαζομένους του -και τον εαυτό του- να παραμερίσουν τις οικογένειες και τους φίλους τους για να αφιερώσουν όλη τους την ενέργεια στην δική του αποστολή. Την κερδοφορία και την υπέρμετρη προβολή του “εγώ” του.

Διαβάστε ακόμα: Twitter: Ζητείται νέος CEO

Από τα τέλη του περασμένου μήνα, ο επιχειρηματίας έχει απολύσει το 50% των 7.500 υπαλλήλων του Twitter και έχει αποδεχθεί τις παραιτήσεις περισσότερων από 1.200. Ο ίδιος έγραψε στην πλατφόρμα ότι κοιμάται στα γραφεία της εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο. Τόνισε, μάλιστα, ότι όσοι θέλουν να εργαστούν στο “Twitter 2.0”, θα πρέπει να δεσμευτούν γραπτώς για το “σκληρό πυρήνα” του οράματός του.

Οι ομοιότητες μεταξύ της προσέγγισης του Musk για το Twitter και των όσων έκανε στην Tesla και τη SpaceX είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς. Αλλά δεν είναι σαφές αν θα βρει τα μέσα για να παρακινήσει τους εργαζομένους σε μια εταιρεία social media, όπως έκανε με τους υπαλλήλους των οποίων οι επιδιώξεις ήταν να απομακρύνουν τους ανθρώπους από τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα ή να τους στείλουν στο διάστημα.

Η ιστορία της Tesla και της SpaceX έδειξε πόσο σκληρός μπορεί να γίνει ο CEO των εταιρειών. Στο Twitter, αυτό το μοτίβο αποδεικνύεται απλώς καταστροφικό. Όταν ο Musk έκανε ανακοινώσεις για αλλαγές στο Twitter, οι νέοι υπάλληλοί του έσπευσαν να τις πραγματοποιήσουν, στέλνοντας στο Twitter φωτογραφίες των υπνόσακών τους στο πάτωμα. Όμως, όσο γρήγορα έβαλε τους υπαλλήλους του να παρουσιάσουν τα νέα αυτά ήθη, όπως τη συνδρομή Twitter Blue που πρέπει να πληρώνει πλέον ένας χρήστης για την επαλήθευση του λογαριασμού του, τόσο γρήγορα τους έβαλε να ανακαλέσουν λόγω πολλών προβλημάτων – μεταξύ των οποίων και η ύπαρξη λογαριασμών που αντιστοιχούσαν σε γνωστά εμπορικά σήματα και δημόσια πρόσωπα.

Αλλά κάποια από αυτά που έχει κάνει, έχουν ξεπεράσει αυτά που έχουν αναφερθεί ή έχουν διαρρεύσει στη δημόσια αρένα για τις άλλες εταιρείες του Musk. Ίσως να ήταν προσχεδιασμένο, αφού μετά από μια σειρά από διαρροές από εργαζόμενους, η Tesla απαίτησε από τους υπαλλήλους της να “ανανεώσουν τους όρκους τους” και να υπογράψουν νέες συμφωνίες εμπιστευτικότητας το 2018, οι οποίες τους απαγόρευαν να μιλούν με τα μέσα ενημέρωσης.

Στο Twitter, όπου η προ Musk κουλτούρα επέτρεπε σε κάποιο βαθμό τη δημόσια αντίδραση και την άσκηση κριτικής στην πολιτική της εταιρείας, οι εργαζόμενοι -ή μάλλον, οι πρώην εργαζόμενοι- βλέπουν επίσης να καταπνίγεται η φωνή τους. Αρκετοί υπάλληλοι που αντέδρασαν σε ισχυρισμούς που έκανε ο Musk, απλώς απολύθηκαν.

Διαβάστε ακόμα: To Twitter “κάνει δώρο” τους υπαλλήλους του σε άλλες εταιρείες

Η συμπεριφορά του Elon Musk μπορεί να προκαλεί σοκ σε πολλούς, αλλά στους πρώην υπαλλήλους της Tesla και της SpaceX δεν προκαλεί καμία έκπληξη. Στη SpaceX, οκτώ πρώην εργαζόμενοι ισχυρίζονται ότι υπάρχει παρόμοια κουλτούρα αντιποίνων και κατέθεσαν καταγγελία στον κυβερνητικό οργανισμό για την προστασία των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα NLRB, υποστηρίζοντας ότι απολύθηκαν επειδή αμφισβήτησαν τον Musk σε μια ανοιχτή επιστολή που έγραψαν τον Ιούνιο.

Το στυλ διαχείρισης του Musk και οι αποφάσεις του στο Twitter φαίνεται πως θα συνεχίσουν να διαδραματίζονται δημοσίως, λόγω της φύσης της εταιρείας, αλλά και της προδιάθεσης και της αδυναμίας του νέου CEO της πλατφόρμας να αντισταθεί στο tweeting. Δεν είναι σαφές ωστόσο για πόσο καιρό ο Musk σκοπεύει να παραμείνει στο τιμόνι της ταλαιπωρημένης πλέον πλατφόρμας. Δήλωσε, μάλιστα ότι αναμένει να μειώσει τον χρόνο του στο Twitter και να βρει κάποιον άλλον να το διευθύνει με την πάροδο του χρόνου.

Με πληροφορίες από New York Times

Photo: Unsplash

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.