Η Duracell επικαλείται τις παιδικές αναμνήσεις

“Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να είσαι παιδί το πρωί των Χριστουγέννων — μέχρι να γίνεις γονιός”, λέει μια φωνή καθώς η διαφήμιση μετατοπίζεται από ρετρό πλάνα οικιακών ταινιών σε πιο μοντέρνα βίντεο, συμπεριλαμβανομένων λήψεων σε κάθετη μορφή που έχουν γίνει δημοφιλείς από τα smartphone. Και έτσι, με έναν απλό τρόπο η εταιρεία μπαταριών Duracell παρουσίασε την φετινή της εορταστική καμπάνια με τίτλο “Memories”.

Φυσικά, βλέποντας ξανά το διαφημιστικό σποτ των 30 δευτερολέπτων οποιοσδήποτε μπορεί να καταλάβει γιατί επιλέχθηκε αυτό το όνομα. Η Duracell σε συνεργασία με το διαφημιστικό πρακτορείο Wieden + Kennedy New York συγκέντρωσαν βίντεο που προήλθαν από πραγματικές οικογένειες στα οποία “αιχμαλωτίζονται” οι αντιδράσεις των παιδιών όταν ξυπνούν το πρωί των Χριστουγέννων για να ανοίξουν τα δώρα που τους έφερε ο Άγιος Βασίλης. Τα πρώτα βίντεο είναι από τις δεκαετίες ’80-’90-’00, εποχές που οι βιντεοκάμερες απέκτησαν οικιακή χρήση. Ωστόσο, τα μικρά αυτά παιδιά μεγάλωσαν, έγιναν γονείς και τώρα μαγνητοσκοπούν οι ίδιοι τα παιδιά τους να ανοίγουν τα δώρα χρησιμοποιώντας smartphones. Κοινό σημείο σε όλες τις εποχές, όμως, είναι οι μπαταρίες Duracell, που χρησιμοποιούνται για να δώσουν ζωή στα παιχνίδια των παιδιών και να διατηρήσει ζωντανές τις αναμνήσεις αυτές.

Όπως γίνεται φανερό, η μάρκα δίνει έμφαση στο θέμα του δεσμού παιδιού-γονέα, απεικονίζοντας κοινές στιγμές που ενεργοποιούνται από τις μπαταρίες της και τελικά κατοχυρώνονται ως παράδοση. Παράλληλα, καταφέρνει να δημιουργήσει μία έντονη νοσταλγία των παιδιών που μεγάλωσαν και τώρα πια είναι γονείς.

Διαβάστε περισσότερα: Η Disney αφηγείται τις ωραιότερες χριστουγεννιάτικες ιστορίες

Η νοσταλγία φαίνεται να είναι το βασικότερο θέμα των φετινών εορταστικών καμπανιών. Τα Marks & Spencer που εστίασαν το ενδιαφέρον τους στην αξία του community, η Disney που επικεντρώθηκε στη συγκίνηση και το συναίσθημα, αλλά και η Lego που επικοινώνησε το μήνυμα της ισότητας και της αυτοπεποίθησης. Σε όλες το συναίσθημα της νοσταλγίας ήταν παρόν.

Φυσικά, η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος δεν είναι τυχαία, καθώς δηλώνει ότι όλες οι εταιρείες αντιλαμβάνονται ότι φέτος οι γιορτές φαίνονται πως θα είναι διαφορετικές. Οι ανατιμήσεις των προϊόντων, η ενεργειακή κρίση και τα υπολείμματα της πανδημίας αναμένεται να επηρεάσουν τη χριστουγεννιάτικη διάθεση ιδιαίτερα όσων αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Ο κόσμος έχει αλλάξει. Σε πολλές πλευρές του πλανήτη, οι σχέσεις μεταξύ κρατών και απλών ανθρώπων είναι τεταμένες, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος. Έτσι, οι μικρές προωθητικές ταινίες των brands για τα Χριστούγεννα δεν διαφημίζουν απλά το brand, αλλά αφυπνίζουν τις συνειδήσεις και το εορταστικό πνεύμα των καταναλωτών.

Παράλληλα, οι θετικοί συνειρμοί που καλλιεργούνται για μια μάρκα χάρη στη νοσταλγία είναι το μεγάλο κέρδος, που μάλιστα μπορεί να αξιοποιηθεί σε βάθος χρόνου, αρκεί να γίνεται ουσιωδώς και όχι απλώς και μόνο επειδή μια αναφορά στο παρελθόν θεωρείται ότι μπορεί να αποδώσει. Και καθώς προχωρούν οι γενιές, πάντα θα υπάρχει κάτι νέο για τους επόμενους να νοσταλγήσουν, χωρίς να το έχουν ζήσει, και για τους παλαιότερους να θυμηθούν. Φυσικά, δεν φτάνει μόνο μία εταιρεία να “θυμίζει” στους καταναλωτές τις ένδοξες στιγμές του παρελθόντος, αλλά να εκμεταλλεύεται τις σύγχρονες ευκαιρίες και τα μέσα που διαθέτει.

Διαβάστε επίσης: Το χιούμορ πρωταγωνιστεί στην χριστουγεννιάτικη διαφήμιση της Lidl

Έτσι και η καμπάνια της εταιρείας δεν περιορίζεται μόνο σε ένα τηλεοπτικό σποτ. Η ίδια ρετρό διάθεση κυριαρχεί και στους λογαριασμούς των social media της εταιρείας, όπου υπάρχει ο διαγωνισμός “Duracell’s Awe-some Toy Bracket”. Εκεί οι συμμετέχοντες καλούνται να ψηφίσουν τα αγαπημένα τους παλιά παιχνίδια που χρησιμοποιούν μπαταρίες για να λειτουργούν, όπως τα αυθεντικά Game Boy, Bop-It και Furby. Ίσως το πιο εντυπωσιακό μέρος του διαγωνισμού είναι ότι τρέχει και στο Twitter, κάνοντας τη Duracell μία από τις εταιρείες που όχι απλώς έχει παραμείνει στην πλατφόρμα, αλλά δραστηριοποιείται εντόνως, ακόμα και μέσα στο ασταθές κλίμα που έχει δημιουργήσει ο νέος ιδιοκτήτης Elon Musk.

Για να προσεγγίσει το νεότερο καταναλωτικό κοινό, η Duracell στρέφεται στην τελευταία πρωτοβουλία δημιουργών της στο TikTok. To Duracell Labs, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, ξεκίνησε νωρίτερα το φθινόπωρο με μια πρόσκληση προς τους λάτρεις της τεχνολογίας ώστε να βοηθήσουν με το δικό τους τρόπο στη δημιουργία περιεχομένου που σχετίζεται με τα life-hacks και τα gadgets. Η ομάδα ζήτησε από το κοινό της στο TikTok να σχεδιάσει ένα νέο παιχνίδι με μπαταρία για τα φετινά Χριστούγεννα, το οποίο θα προσπαθήσει να κάνει πραγματικότητα εγκαίρως, λανσάροντάς το στην αγορά ως μοναδική πρόταση για δώρο.

Η εκστρατεία της Duracell προσθέτει τη δική του πινελιά στο φετινό εορταστικό διαφημιστικό σκηνικό, ξεχωρίζοντας όμως ταυτόχρονα από τις υπόλοιπες εταιρείες, καθώς η στρατηγική της εταιρείας επικεντρώνεται στους καθημερινούς ανθρώπους και στον τρόπο που αντιμετωπίζουν τις εορτές. Συγκεκριμένα, δεν απευθύνεται στους καταναλωτές μόνο για να προωθήσει τα προϊόντα της αλλά και για να τους παραινέσει να σκεφτούν νέα δώρα που θα εκπλήσσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Με πληροφορίες από Marketing Dive | The Drum | Duracell

Photo | Video: Duracell | Unsplash