26 Απρ 2024
READING

Γιατί η Renault επενδύει στην γεωθερμία

4 MIN READ

Γιατί η Renault επενδύει στην γεωθερμία

Γιατί η Renault επενδύει στην γεωθερμία

Ο Όμιλος Renault ανακοίνωσε την συνεργασία του με την επίσης γαλλική εταιρεία Engie για την ανάπτυξη ενός έργου γεωθερμικής ενέργειας στις εγκαταστάσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας Douai. Το εν λόγω εργοστάσιο ιδρύθηκε το 1970 και επικεντρώνεται στη συναρμολόγηση αμαξώματος, ενώ η ενεργειακή του αναβάθμιση θα ξεκινήσει στα τέλη του 2023 και εγγυάται ότι η συνεργασία μεταξύ της αυτοβιοκινητομηχανίας και της εταιρείας ενέργειας θα διαρκέσει 15 χρόνια.

Η ανακοίνωση αυτή της εταιρείας δεν ξαφνιάζει, καθώς ζούμε σε μία εποχή που η βιωσιμότητα παίζει πρωταρχικό ρόλο στις πολιτικές των κυβερνήσεων και των εταιρειών. Πολλά δυτικά κράτη και μεγάλος αριθμός  αυτοκινητοβιομηχανιών προσπαθούν να απομακρυνθούν από τη χρήση ορυκτών καυσίμων και να επιτύχουν την πολυπόθητη ουδετερότητα άνθρακα. Το Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, θέλει να σταματήσει την πώληση νέων αυτοκινήτων και φορτηγών ντίζελ και βενζίνης έως το 2030. Μάλιστα, θα απαιτήσει, από το 2035, όλα τα νέα αυτοκίνητα και τα φορτηγά να έχουν μηδενικές εκπομπές ρύπων. Αντίστοιχα, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει παρόμοιους στόχους, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Καλιφόρνια απαγορεύει την πώληση νέων βενζινοκίνητων οχημάτων από το 2035.

Διαβάστε επίσης: Ηλεκτρικά οχήματα, βιωσιμότητα και καινοτομία 

Στο ίδιο πλαίσιο, η Toyota παρουσιάζει το καινούριο Prius, η Porsche επενδύει σε συνθετικά καύσιμα, οι Tesla, Mercedes-Benz και BMW τα “δίνουν” όλα για την ηλεκτροκίνηση. Αυτά είναι μόλις κάποια από τα παραδείγματα των εταιρειών της βιομηχανίας των αυτοκινήτων που τοποθετεί την βιωσιμότητα νούμερο ένα προτεραιότητα της. Φυσικά από αυτές δεν θα μπορούσε να λείπει ο γαλλικός κολοσσός Renault, ο οποίος δεν περιορίζεται μόνο στον σχεδιασμό αυτοκινήτων φιλικά προς το περιβάλλον, αλλά μεριμνά ώστε οι εγκαταστάσεις παραγωγής του να μειώσουν το ποσοστό της μόλυνσης που προκαλείται στο περιβάλλον, μέχρι να το εξαλείψουν.

Γι’ αυτό τον λόγο και συνεργάζεται με την εταιρεία Engie και επικεντρώνεται στην γεωθερμία. Η γεωθερμική ενέργεια είναι μια ήπια και ανανεώσιμη μορφή ενέργειας, που παράγεται από την εκμετάλλευση του υπόγειου γεωθερμικού δυναμικού. Έχει ελάχιστο έως μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και μπορεί με τις σημερινές τεχνολογικές δυνατότητες να παράγει θερμική ή/ και ηλεκτρική ενέργεια. Για να θεωρηθεί ότι ένα υπόγειο θερμό ρευστό διαθέτει γεωθερμικό δυναμικό, πρέπει η θερμοκρασία του να υπερβαίνει τους 30οC. Στο πλαίσιο αυτό, το γεωτρύπανο της Renault πρόκειται να φτάσει σε βάθος 4.000 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της γης, με σκοπό να αντλήσει γεωθερμική ενέργεια και να τροφοδοτήσει με αυτή ένα ολόκληρο εργοστάσιο. Συγκεκριμένα, το νερό με θερμοκρασία 130oC-140oC θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των βιομηχανικών αναγκών και των αναγκών διαδικασίας θέρμανσης του χώρου Douai από το 2025.

Μόλις εφαρμοστεί, αυτή η γεωθερμική τεχνολογία θα παρέχει συνεχώς ισχύ σχεδόν 40 MW. Το καλοκαίρι, όταν η ανάγκη για θερμότητα είναι χαμηλότερη, η γεωθερμική ενέργεια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Renault, Luca de Meo, περιέγραψε το πρόγραμμα που σχεδιάστηκε για το Douai ως ένα από τα πιο φιλόδοξα έργα απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές σε μια ευρωπαϊκή βιομηχανική περιοχή. Η ανακοίνωση σχετικά με το έργο γεωθερμίας της Renault σε σύμπραξη με την Engie συνοδεύτηκαν από λεπτομέρειες για άλλα έργα που επικεντρώθηκαν στις εργασίες απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές σε ορισμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις του κολοσσού της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Διαβάστε επίσης: General Motors και Honda | Συνένωση δυνάμεων = Διαμοιρασμός κόστους ή και κάτι περισσότερο;

Κοιτάζοντας τη μεγαλύτερη εικόνα, η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος της προσπάθειας της Renault για ουδετερότητα του άνθρακα στην Ευρώπη έως το 2040 και παγκοσμίως έως το 2050. Στις αρχές του έτους, η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία υπέγραψε μία συμμαχία αξίας 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τις ιαπωπινικές Nissan και Mitsubishi, ώστε να αποκτήσουν βασικό ρόλο στην αναπτυσσόμενη και ολοένα και πιο ανταγωνιστική αγορά των ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Η έμφαση δίνεται σε κάθε περίπτωση στην ανάπτυξη των ηλεκτροκίνητων οχημάτων και των μπαταριών, όπως υποδεικνύει ήδη εξάλλου και η ανακοίνωση της Renault ότι μέχρι το 2025 τα δύο τρίτα των αυτοκινήτων της θα είναι ηλεκτροκίνητα – αλλά και οι συμφωνίες της Nissan και της Renault με την κινεζική Envision Group, για τη δημιουργία εργοστάσιων μπαταριών στην Ευρώπη.

Εν συνεχεία, νωρίτερα αυτόν το μήνα, ανακοινώθηκε ότι η Renault και η κινεζική εταιρεία Geely είχε υπογράψει μια μη δεσμευτική συμφωνία-πλαίσιο για την ίδρυση μιας εταιρείας που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη, παραγωγή και προμήθεια υβριδικών κινητήρων και κινητήρων υψηλής απόδοσης ICE, δηλαδή κινητήρων εσωτερικής καύσης. Η εταιρεία εξάλλου θεωρεί ότι ο κινητήρας εσωτερικής καύσης θα συνεχίζει να παίζει κρίσιμο ρόλο στις δραστηριότητές της τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, σύμφωνα με όλες τις μελέτες της Renault, δεν υπάρχει σενάριο όπου οι ICE και οι υβριδικοί κινητήρες αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 40% της αγοράς με ορίζοντα το 2040. Άρα, στην πραγματικότητα είναι μια αγορά που θα συνεχίσει να αναπτύσσεται.

Η σύγχρονη αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται στο σωστό δρόμο όσον αφορά την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές στον τομέα των μεταφορών. Η Renault αποδεικνύει με κάθε της κίνηση ότι αποτελεί μέρος της αλλαγής, προσπαθώντας να υιοθετεί λύσεις με στόχο πάντα τη βιωσιμότητα και ειδικότερα τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. 

Με πληροφορίες από CNBC

Photo: Renault

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.