25 Απρ 2024
READING

Έρευνα | Οι εταιρείες τροφίμων έχουν πρόβλημα διαχείρισης του νερού

4 MIN READ

Έρευνα | Οι εταιρείες τροφίμων έχουν πρόβλημα διαχείρισης του νερού

Έρευνα | Οι εταιρείες τροφίμων έχουν πρόβλημα διαχείρισης του νερού

Όταν αναφερόμαστε στην κλιματική κρίση, το ζήτημα για το οποίο γίνεται ο περισσότερος λόγος είναι η άνοδος της θερμοκρασίας και η επείγουσα ανάγκη να περιοριστούν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου με σοβαρές δεσμεύσεις. Λιγότερο συχνά, ωστόσο, διατυπώνεται η ανάγκη να αντιμετωπιστεί μια άλλη εξαιρετικά σοβαρή παράμετρος της κλιματικής αλλαγής: η κρίση του νερού.

Καθώς το κλίμα αλλάζει ραγδαία, οι βροχοπτώσεις και τα μετεωρολογικά μοτίβα αλλάζουν, οι πλημμύρες και οι ξηρασίες είναι πιο συχνές και δριμείες, οι πηγές νερού και ο υδροφόρος ορίζοντας μολύνονται και εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη βρίσκονται αντιμέτωποι ήδη με σοβαρές ελλείψεις. Ο αντίκτυπος της ξηρασίας στην παραγωγή τροφίμων ήταν ιδιαίτερα έντονος φέτος για τη γεωργία στις δυτικές Η.Π.Α. Συνέβαλε σε μια κακή ως προς την απόδοση περίοδο για καλλιέργειες όπως το μαρούλι και τα μήλα, οδηγώντας σε αύξηση των τιμών των προϊόντων κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου.

Διαβάστε ακόμα: Η οινοπαραγωγή αντιμέτωπη με την κλιματική αλλαγή

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την νέα έκθεση “Feeding Ourselves Thirsty” της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Ceres, η βιομηχανία τροφίμων είναι σε μεγάλο βαθμό απροετοίμαστη για μελλοντικές ελλείψεις νερού. Οι βασικές προκλήσεις για το νερό, η λειψυδρία και η ξηρασία, αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για το μέλλον της παραγωγής τροφίμων, με τους επενδυτές και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη να ασκούν πιέσεις στις CPG να περιορίσουν τη χρήση τους. Η λειψυδρία έχει τεράστιο αντίκτυπο στην παραγωγή τροφίμων, καθώς χωρίς νερό δεν υπάρχει η δυνατότητα να ποτιστούν οι καλλιέργειες και να συντηρηθούν τα ζώα. Ως εκ τούτου, κάτι τέτοιο θα δυσκόλευε την παροχή τροφίμων στον ταχέως αυξανόμενο πληθυσμό.

Σε έκθεση που δημοσίευσε η αμερικανική εταιρεία ερευνών επενδύσεων, Morningstar, αναφέρεται ότι το 60% των εταιρειών συσκευασμένων τροφίμων έχουν αδύναμες ή καθόλου ολοκληρωμένες πρακτικές διαχείρισης του νερού στις άμεσες δραστηριότητές τους και το 43% στην εφοδιαστική αλυσίδα τους. Η εταιρεία ανέλυσε τις πρακτικές 114 εταιρειών συσκευασμένων τροφίμων σε όλο τον κόσμο.

Η έκθεση της Morningstar ξεχώρισε την General Mills και την Tyson Foods ως δύο εταιρείες CPG που διαχειρίζονται υποδειγματικά τους κινδύνους για το νερό και συμβάλλουν σε λύσεις πάνω από το βιομηχανικό πρότυπο, μέσω των λειτουργιών και των εφοδιαστικών αλυσίδων τους.

Η έκθεση ξεχωρίζει επίσης μία από τις μεγαλύτερες πηγές υπόγειων υδάτων στις Η.Π.Α., τον υδροφόρο ορίζοντα Ogallala – ο οποίος εκτείνεται στη Νότια Ντακότα, το Γουαϊόμινγκ, τη Νεμπράσκα, το Κολοράντο, το Κάνσας, την Οκλαχόμα, το Τέξας και το Νέο Μεξικό. Με βάση σημερινές μελέτες αναμένεται να εξαντληθεί κατά 70% έως το 2070. Οι εκτάσεις που καλλιεργούνται στην περιοχή των Μεγάλων Πεδιάδων, κάτω από την οποία βρίσκεται ο υδροφόρος ορίζοντας, παράγουν το ένα τέταρτο των καλλιεργειών των Η.Π.Α., συμπεριλαμβανομένου του σιταριού και του καλαμποκιού.

Φαίνεται, λοιπόν, πως οι εταιρείες τροφίμων είναι σε μεγάλο βαθμό απροετοίμαστες να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις σε αυτές τις περιοχές καλλιέργειας και χρειάζεται να παρέχουν πιο στοχευμένα σχέδια για την αντιμετώπιση των ελλείψεων. Οι συντάκτες της έκθεσης κάλεσαν τους ενδιαφερόμενους που εμπλέκονται με τις εταιρείες τροφίμων να πιέσουν για μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση στη διαχείριση του νερού, που θα λαμβάνει υπόψη όλους τους τύπους φυσικών και ρυθμιστικών κινδύνων.

Μάλιστα, η Morningstar βαθμολόγησε τις εταιρείες τροφίμων ως προς τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται τους κινδύνους για το νερό. Με βάση το 100, η μέση βαθμολογία για τις εταιρείες τροφίμων ήταν 43 για τις δικές τους δραστηριότητες και 46 για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται τους υδάτινους κινδύνους στις εφοδιαστικές τους αλυσίδες. Η General Mills συγκέντρωσε 76 βαθμούς για τις δραστηριότητές της και 82 για την εφοδιαστική της αλυσίδα, ενώ η Tyson 61 και 70 αντίστοιχα.

Διαβάστε ακόμα: COP27: Ποιο είναι το διακύβευμα για την οικονομία

Η General Mills, μάλιστα, συνεργάζεται με τον κυβερνητικό οργανισμό “National Fish and Wildlife Foundation” για την προώθηση των προσπαθειών αναγεννητικής γεωργίας και τη διατήρηση του νερού στην εφοδιαστική της αλυσίδα. Η έκθεση ανέφερε ότι τόσο η General Mills όσο και η Tyson, δεν διαθέτουν επί του παρόντος απαιτήσεις βιωσιμότητας για την παραγωγή συγκεκριμένων προϊόντων, οι οποίες θα βελτίωναν τον τρόπο που οι δύο εταιρείες κατασκευής καταναλωτικών τροφίμων διαχειρίζονται το νερό.

Το νερό απαιτεί την κοινή δράση όλων των ενδιαφερομένων μερών. Χρειάζεται συνεργασία των επενδυτών των εταιρειών τροφίμων με με τις εταιρικές ηγεσίες. Μία σύμπραξη που θα προσφέρει ευρήματα που μπορούν να υποστηρίξουν τις προσπάθειες διαχείρισης για την αλλαγή των εταιρικών πρακτικών και πολιτικών. Μία κοινή δράση που να οδηγήσει στη διασφάλιση ότι οι κίνδυνοι έλλειψης νερού αντιμετωπίζονται κατάλληλα.

Με πληροφορίες από Food Dive

Photo: Morningstar 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.